SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Kurban kestirmek isteyen vatandaşa, kurbanlık özelliği taşıyan büyükbaş ve küçükbaş hayvanları firmalar tedarik ediyor. Kurban, genellikle büyük et firmalarının kesimhanelerinde, bayramın birinci günü vekaleten kesiliyor. Etler bir süre soğuk hava deposunda dinlendirildikten sonra, parçalara ayrılıyor. Büyükbaş hayvanların etleri, kemikten ayrılıyor. Kurban etleri bayramın ikinci günü yola çıkıyor, üçüncü günü vatandaşın adresine paketlenmiş olarak teslim ediliyor.
İSLAMİ USÜLLERE UYGUNLUĞU
Kesilen hayvanın kurban özelliğini taşıması, kurban ibadetinin eksiksiz yerine getirilmesi için tüm işlemlerin İslami usullere uygun yapılması gerekiyor. Örneğin kurban kesilirken mutlaka vekaletin dile getirilmeli. Bazı firmalar bu işlem için veteriner hekim, gıda mühendisinin yanı sıra, noter bulundurmayı taahhüt ediyor. Kesimden sonra vatandaş veya hissedarlara ulaştırılan etlerin bizzat kişilerin kurbanına ait olması, diğer kurbanlarla karıştırılmaması da dikkat edilmesi gereken bir diğer ayrıntıyı oluşturuyor.
BU YIL TALEP DAHA FAZLA
Covid-19 sürecinde eve teslim kurbanlık hizmetinde patlama yaşandığını söyleyen Danet Genel Müdürü Sait Uluçay, “Her yıl eve teslim kurban hizmetimizle ilgili daha fazla talep alıyoruz. Özellikle bu yıl evlerinden ayrılmadan ve kimseye temas etmeden kurban ibadetlerini gerçekleştirmek isteyenlerin yoğun ilgisiyle karşılaştık” dedi.