ABD Merkez Bankası (Fed), corona virüsü salgını nedeniyle ağır darbe alan ekonomiye destek için olağanüstü bir karar daha aldı.

Daha önce 700 milyar dolarlık Hazine tahvili ve ipotek destekli menkul kıymet alımı yoluyla parasal genişleme yapacağını açıklayan Fed, bugün bu alımların sınırsız olacağını açıkladı.

Fed bu adımla, borçlanma maliyetlerini düşük tutmayı ve zor durumdaki piyasalara kredi akışının canlı kalmasını sağlamayı hedefliyor.

OLAĞANÜSTÜ ADIMLAR ARKA ARKAYA GELİYOR


Washington Post, Fed'in bu adımla birlikte 2008 finans krizi döneminde attığı olağanüstü adımların ötesine geçtiğini yazdı.

Fed ayrıca, krediye erişemeyen küçük işletmelere kredi temin etmek için de bir mekanizma hazırlığında olduğunu açıkladı.

Normalde küçük işletmeler, teminat başta olmak üzere birçok sorun nedeniyle faiz oranları düşük olsa da krediye erişmekte sorun yaşıyor. Fed, yeni mekanizmayla bu kilidi aşmayı hedefliyor.

Açıklamada "Fed, bu zor dönemde hane halkları, işletmeler ve ABD ekonomisini desteklemek için tüm araçlarını kullanmaya hazır. Açık ki ekonomimiz ciddi bir bozulmayla karşı karşıya kalacak. İş ve gelir kaybını sınırlamak için kamu ve özel sektörde agresif çabalar gerekli" denildi.

Banka ayrıca, kamu tahvillerinin yanı sıra ipotek destekli menkul kıymetler dışında özel tahvilleri de satın alacağını açıkladı.

[old_news_related_template title="Fed'in faiz indirimi iç piyasaya yansımadı! Uzmanlar ne diyor?" desc="Merkez bankaları corona virüsünün yarattığı ekonomik kriz ile başa çıkmaya çalışıyor. Fed dün akşam 100 baz puan indirime giderek faizleri sıfırladı ancak bu durum içeride doları düşürmedi. Uzmanlar panik havası dağılmadıkça faiz adımlarının etkili olmayacağı görüşünde. Piyasaların rahatlaması için virüs ile ilgili olumlu haberlere ihtiyaç var." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/16/iecrop/shutterstock_1668472411_16_9_1584345668.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/fedin-faiz-indirimi-ic-piyasaya-yansimadi-uzmanlar-ne-diyor-5681660/"]

"FED DOLAR FONLAMASINDAKİ SIKIŞIKLIĞI ÇÖZMEYE ÇALIŞIYOR"


Fed piyasa verdiği likiditenin miktarını nominal olarak çok yüksek noktalara getirse de, dolar talebinin halen çok yüksek olduğuna dikkat çeken Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, "Piyasaların stabilleşmesinin yolu ilk önce dolar fonlamasındaki sıkışıklığı çözmekten geliyor. Ekonomideki kilitlenmeyi çözmek konusunda, Trump yönetiminin açıklayacağı paketin önemi büyük" dedi.

"Kriz finansal sistem veya direkt ekonomi kaynaklı bir kriz değil. Sağlık krizi nedeniyle şirketlerin faaliyetleri durdu ve gelir yaratamıyorlar" ifadelerini kullanan Erkan şöyle devam etti:

"Nakit akışı sıkıntısı çeken şirketlerin giderleri ise büyük bir yük yaratıyor, dolayısıyla şirketlerin krediye erişimini açmak kadar mevcut finansal yükümlülükleri ve sabit giderleri konusunda önemli kolaylıklara gerekli. ,

Ve tabii istihdam kaybını önlemek amaçlı bireysel bazlı teşvik ve yardımlar gerekli çünkü insanlar işsiz kalırsa harcama yapamaz ve ekonomideki döngüye katkıda bulunamazlar. Kredi mekanizması ise işler biraz düzeldiği zaman tam işler hale gelecektir."

ABD'de bulunan John Hopkins University'nin verilerine göre; Türkiye'deki corona virüsü bağlantılı (Covid-19) vaka ve ölüm sayısını anlık olarak görebilirsiniz. Canlı grafiğin sağ ve sol altındaki okları kullanarak dünya genelindeki veri ve istatistiklere ulaşabilirsiniz.