Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret eden Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, ekonomik gelişmelere ilişkin şu ifadeleri kullandı:

* Küresel iktisadi faaliyetteki zayıf seyir gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde eş anlı olarak 2019 yılının son çeyreğinde de devam etti. ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşması, Brexit sürecine ilişkin belirsizliklerin azalması ve diğer taraftan küresel para politikalarının 2019 yılının ikinci yarısından itibaren sergilediği destekleyici duruş, küresel büyüme görünümünü bir miktar olumlu etkileyen gelişmeler olarak öne çıkıyor.

* Nitekim, Ocak ayında Avrupa Birliği bölgesinde iktisadi faaliyet bir miktar iyileşirken, bu durum dış talep ve ihracatımıza da olumlu yansıdı. Bununla birlikte, ABD ile Çin arasındaki anlaşmaya karşın belirsizliklerin hâlâ yüksek seyretmesi, devam eden jeopolitik riskler ve son dönemde ortaya çıkan salgın hastalık küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü riskleri canlı tutmaktadır.

"ENFLASYON ORANLARI YATAY DEVAM EDEBİLİR"

* Küresel iktisadi faaliyetin zayıf seyri emtia fiyatları ve enflasyon üzerinde belirleyici oluyor. Enflasyon oranlarının, son çeyrekte bazı ülkelerde gıda fiyatları kaynaklı olarak bir miktar yükselmesine karşın, 2020 yılında yatay bir görünüm sergilemeye devam etmesi bekleniyor.

* Bu görünüm, gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarını genişleyici yönde sürdüreceklerine dair beklentileri güçlendirirken, gelişmekte olan ülkelerde de destekleyici para politikalarına olanak sağlamaktadır.

* Son dönemde küresel büyümeye ilişkin artan belirsizlikler nedeniyle, portföy akımları ve risk iştahı dalgalı bir seyir izliyor. Tüm bu küresel gelişmelerin sermaye akımları, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturabileceği etkileri yakından takip ediyoruz.

[old_news_related_template title="Dövizdeki yükseliş yakından izlenecek Merkez Bankası faiz indiriminde zorlanır" desc="Enflasyonun yüzde 12.15’e yükselmesi Merkez Bankası’nın faiz indirimine devam etmesini de zorlaştıracak. Merkez’in 19 Şubat’ta faizi sabit tutabileceği belirtiliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/04/iecrop/08-murat-uysal-sozcu_16_9_1580857976.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/dovizdeki-yukselis-yakindan-izlenecek-merkez-bankasi-faiz-indiriminde-zorlanir-5606909/"]

"İYİLEŞME DEVAM EDİYOR"

Ekonomideki toparlanmanın yıl içinde giderek artan bir sektörel yayılım sergilediğini ve son dönemde güç kazandığını ifade eden Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

* İktisadi faaliyetteki toparlanmanın yanında, yatırım ve istihdam gelişmeleri de büyümenin kalıcılığı ve kapsayıcılığı açısından önem arz ediyor. Bu çerçevede, ilk olarak yatırım gelişmelerine baktığımızda, firmaların yatırım eğiliminin küçük ve orta ölçekli firmaları da kapsayacak şekilde iyileşmeye devam ettiğini görüyoruz.

* Bu gelişmede, finansal koşullardaki iyileşmenin katkısı olduğunu düşünüyoruz. Faiz indirimlerinin yanı sıra zorunlu karşılıklar gibi diğer önlemler de krediye erişimin kolaylaşmasını sağlıyor.

"İYİLEŞME, ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞÜ DESTEKLEDİ"

Enflasyondaki düşüşün temel belirleyicisinin sıkı para politikası ve uygulanan koordineli politikalar olduğunu belirten Uysal, şöyle konuştu:

* Tüketici enflasyonu, 2019 yılında önemli ölçüde geriledi. Sıkı para politikası ve uygulanan koordineli politikalar enflasyondaki düşüşün temel belirleyicisi oldu. Birikimli döviz kuru etkilerinin azalması, talep koşulları ve ılımlı seyreden ithalat fiyatlarının yanı sıra enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışındaki iyileşme de enflasyondaki düşüşü destekledi.

Enflasyon beklentilerindeki belirgin iyileşmede iki temel unsur belirleyici oldu.  Bunlardan ilki, gerçekleşen enflasyondaki düşüş; ikincisi ise 2018 yılı sonlarından bu yana enflasyonun Merkez Bankası’nın Enflasyon Raporlarında paylaştığı tahminlere çok yakın, hatta tahminlerin altında gerçekleşmesidir.

* Enflasyon beklentilerindeki düzelmeye dair öne çıkan bir diğer önemli nokta ise, iyileşmenin genele yayılması ve bu beklenti etrafında bir uzlaşının oluşmasıdır.

[old_news_related_template title="CHP’li Gürsel Tekin pazarda halkın nabzını tuttu: Gerçek enflasyon yüzde 30" desc="Kadıköy pazarını gezen İstanbul Milletvekili Tekin, vatandaşlar ile pazarcıların geçim dertlerini dinledi. Tekin, “Mutfakta büyük yangın var. Hayat kansere dönüşebilir” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/06/iecrop/13-gursel-20-cm-sozcu_16_9_1581030216.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/chpli-gursel-tekin-pazarda-halkin-nabzini-tuttu-gercek-enflasyon-yuzde-30-5611132/"]

2020 VE 2021 ENFLASYON BEKLENTİSİ

* Geldiğimiz noktada, enflasyon görünümü Ocak Enflasyon Raporunda açıkladığımız tahminlerle büyük ölçüde uyumludur. Enflasyonu düşürmeye odaklı, temkinli para politikası duruşu ve güçlü politika koordinasyonu altında, 2020 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 8,2 olarak koruduk.

* Enflasyonun 2021 yıl sonunda yüzde 5,4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz. Ana eğilime yönelik takip ettiğimiz çok sayıda gösterge, enflasyonda hedeflenen düşüş patikası ile uyumlu bir seyre işaret ediyor.

* Enflasyonun bir süre için mevcut seviyelerde yatay seyrettikten sonra yıl sonu tahminimize doğru kademeli olarak gerileyeceğini öngörüyoruz.

* Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşumuzun sürdürülmesi gerekiyor.

* Bu çerçevede, parasal duruşumuzu ana eğilime dair göstergeleri dikkate alarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirleyeceğiz Merkez Bankası olarak fiyat istikrarını sağlama ve finansal istikrarı destekleme amaçlarımız doğrultusunda elimizdeki tüm araçları kullanmaya devam edeceğiz.

[old_news_related_template title="Merkez enflasyonun yükseliş sebeplerini açıkladı" desc="Merkez Bankası, ocak dönemi aylık fiyat gelişmesi raporunu açıkladı. Bunun sonucunda Merkez ocakta gıda fiyatlarının mevsimsel olarak yüksek bir artış gösterdiği belirtildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/04/iecrop/merkez-bankasi-iha_16_9_1580810389.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/merkez-enflasyonun-yukselis-sebeplerini-acikladi-5605789/"]