Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notu ve not görünümüne ilişkin güncelleme yapılmadığını duyurdu.

Moody's takviminde Türkiye'nin kredi notuyla ilgili değerlendirme için 4 Aralık tarihi verilmişti ancak kredi derecelendirme kuruluşlarının yıllık takvimlerinde, ülkelerin kredi notu ve not görünümleri için tarih vermesi, kesin olarak güncelleme yapılacağı anlamına gelmiyor.

11 EYLÜL'DE NOTU DÜŞÜRMÜŞTÜ


Kuruluş, daha önce de takviminde yer alan 5 Haziran tarihinde Türkiye'nin kredi notu ve not görünümüne ilişkin güncelleme yapmamış ancak 11 Eylül'de sürpriz bir kararla takvim dışı bir değerlendirmeye giderek Türkiye'nin kredi notunu 'B1'den 'B2'ye düşürmüş ve not görünümünü 'negatif' olarak bırakmıştı.

Yatırım yapılabilir seviyenin 5 kademe altındaki B2 notu, Türkiye tarihinin en düşük notu. 2001 krizi sırasında bile bu not seviyesi görülmemişti.


B1 ve B2 not seviyeleri, Moody’s tarafından yapılan sınıflandırmada “yüksek derecede spekülatif” olarak değerlendiriliyor.

Bu not seviyesinde Türkiye ile birlikte, Uganda, Tanzanya, Etiyopya ve Kenya gibi ülkeler yer alıyor.

3 GEREKÇE SIRALANMIŞTI


Moody’s tarafından yapılan açıklamada, not indiriminin temel gerekçeleri 3 maddede şöyle sıralandı:

1- Türkiye’nin dış kırılganlıklarının bir ödemeler dengesi kriziyle sonuçlanması olasılığı artıyor.

2- Türkiye’nin kredi görünümüne dair riskler artarken, ülkenin kurumları sorunların etkili bir şekilde çözümü konusunda gönülsüz ya da aciz görünüyor.

3- Yıllardır Türkiye’nin bir güç kaynağı olan mali tamponları tükeniyor.



[old_news_related_template title="Moody's Türkiye'nin notunu neden tarihin en düşük seviyesine düşürdü?" desc="Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu B1'den B2'ye düşürdü. Yatırım yapılabilir seviyenin 5 kademe altındaki bu not, 2001 krizi dönemi dahil Türkiye tarihinin en kötü kredi notu oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/12/iecrop/mdds_16_9_1599896836.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/moodys-turkiyenin-notunu-neden-tarihin-en-dusuk-seviyesine-dusurdu-6034589/"]

[old_news_related_template title="Kim bu kredi notçuları?" desc="Türkiye yine kredi derecelendirme kuruluşlarını konuşuyor... Moody's cuma gecesi sürpriz bir şekilde Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin beş kademe altı olan B2'ye düşürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan karara tepki gösterirken notu 'yok hükmünde' olarak tanımladı. Peki ya bu kredi derecelendirme kuruluşları kim? Ne zaman kuruldular? Ne işlevi görüyorlar? ABD ile hangisi neden davalık oldu?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/14/iecrop/whatsapp-image-2020-09-14-at-10.10.27_16_9_1600067497.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/kim-bu-kredi-notculari-6036731/"]