Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), TL'nin yabancı para birimleri karşısında sert değer kaybının ardından Aktif Rasyosu (AR) düzenlemesinde yumuşamaya gitti. AR değeri hedefi, mevduat bankalarında %100'den %95'e katılım bankalarında %80'den %75'e düşürüldü.

1 Mayıs'ta devreye giren düzenlemeyle özellikle özel bankaların daha fazla kredi vermeleri hedeflenmişti. TL'deki değer kaybının ardından geçen hafta perşembe günü akşam saatlerinde bankalar genel müdürleriyle bir araya gelen BDDK yönetimi, AR düzenlemesinde değişiklik talebini olumlu karşılamıştı.

[old_news_related_template title="Özel bankalar için kredi düzenlemesi" desc="Hükümet tarafından uzunca bir süredir beklendiği kadar kredi vermedikleri için eleştirilen özel bankalar için düzenleme getirildi. Yeni tanımlanan 'Aktif Rasyosu' kararına göre özel bankalar yüzde 100 oranını tutturmak için topladıkları mevduata göre daha fazla kredi ya da Hazine'ye borç vermek zorunda kalacak. Bazı bankalar hali hazırda Aktif Rasyosu kuralına uyarken, bazılarının uymadığı öğrenildi. Kurala uymayanlara ise ceza kesilecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/18/iecrop/para-shutter_16_9_1587203176.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/bddkdan-hesaplama-karari-5756696/"]

İKİ BANKAYA CEZA KESİLMİŞTİ


BDDK, geçen ay HSBC'ye AR düzenlemesindeki oranı tutturamadığı gerekçesiyle geçen yıl kârının yüzde 40'ına denk gelen yaklaşık 180 milyon TL'lik ceza kesmişti. Albaraka Türk Katılım Bankası, KAP'a yaptığı açıklamada 20,6 milyon TL ceza kesildiğini duyurmuştu.

BDDK düzenlemesinde AR değer hedefi dışında bankaların elini rahatlatacak başka adımlar da atıldı.

BDDK'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

COVID-19 salgını döneminde bankacılık sektörünün reel ekonomiyi kredilendirme faaliyetlerini en etkin şekilde yerine getirmesini sağlamayı amaçlayan Aktif Rasyosu (AR) uygulamasına bankacılık sektörü başarıyla uyum sağlamıştır. Böylece AR, küresel salgının Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörü üzerindeki etkilerinin sınırlandırılmasında en önemli unsurlar arasında yer almıştır.

Normalleşme adımları kapsamında Kurul kararlarına yönelik bankalardan gelen talepler de dikkate alınarak uygulamada aşağıdaki güncellemeler yapılmıştır:

AR değeri hedefi, mevduat bankalarında %100'den %95'e katılım bankalarında %80'den %75'e düşürülmüştür.

AR'daki yabancı para cinsi kalemlerin TL’ye çevrimi, haftalık hesaplama tarihlerine ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) döviz alış kurlarının kullanıldığı yöntemden, bir önceki takvim ayında gerçekleşen ortalamanın esas alınması şeklinde revize edilmiştir.

AR'ın payda kısmında “YP Mevduat” kalemine dahil edilebilen kaynaklardan, KKTC’de yerleşik kişilerden sağlananlar da dahil olmak üzere yurt dışı yerleşik gerçek ve tüzel kişilerden sağlanan kaynaklar, “YP Mevduat” kalemi toplamının YP Kredileri aşan kısmına uygulanan 1,75 katsayısına tabi olmayacaktır.

AR’ın pay kısmında yer verilen “Menkul Kıymetler” kalemine, Gayrimenkul Yatırım Fonları ile Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına kullandırılan fonlar dahil edilecektir.

İlerleyen dönemde, ihtiyaç oluşması halinde, AR düzenleme yaklaşımı çerçevesine uyumun devamlılığını sağlamak, bankaların mali yapısını güçlendirmek ve kaynak verimliliğini artırmak amacıyla ilave düzenlemeler yapılabilecektir.

[old_news_related_template title="BDDK'dan iki bankaya Aktif Rasyosu cezası" desc="1 Mayısta yürürlüğe giren ve özel bankaları daha fazla kredi vermeye zorlayan Aktif Rasyosu düzenlemesinde ilk cezalar kesildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), HSBC'ye geçen yıl kârının yüzde 40'ına denk gelen yaklaşık 180 milyon TL'lik ceza kesti. Albaraka Türk Katılım Bankası, KAP'a yaptığı açıklamada 20,6 milyon TL ceza kesildiğini duyurdu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/29/iecrop/shutterstock_1316785280_16_9_1596025948.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/bddkdan-iki-bankaya-aktif-rasyosu-cezasi-5959809/"]