TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre tüketici fiyatları (TÜFE), 2020 yılı ağustos ayında bir önceki aya göre %0,86, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,29, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,77 ve on iki aylık ortalamalara göre %11,27 arttı.



Yıllık en düşük artış %2,44 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, %6,37 ile haberleşme, %6,61 ile eğlence ve kültür ve %8,50 ile eğitim oldu.

Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, %26,99 ile çeşitli mal ve hizmetler, %14,68 ile sağlık ve %13,51 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.



Aylık en yüksek azalış %2,11 ile giyim ve ayakkabı grubunda oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı ağustos ayında azalış gösteren diğer ana grup ise %0,08 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Buna karşılık, ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Ağustos ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, %5,09 ile çeşitli mal ve hizmetler, %1,56 ile ulaştırma ve lokanta ve oteller oldu.

[custom_content title="273 MADDENİN FİYATINDA ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ" desc="Ağustos 2020'de, endekste kapsanan 418 maddeden, 92 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 53 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 273 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti."]

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'de 2020 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,78, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,30, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,18 ve on iki aylık ortalamalara göre %10,59 artış gerçekleşti.

[img_right_template title="YIL SONU HEDEFİ ZOR" desc="'TCMB Başkanı Murat Uysal yılın üçüncü enflasyon raporu sunumunda yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 7,4'ten, yüzde 8,9'a çıkarmıştı. 2021 yıl sonu için yapılan tahmin ise 5.4'ten 6.2'ye çıkmıştı. '" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/03/uysalllll-dha.jpg" width="397" height="738"]

"YIL SONU ENFLASYONU YÜZDE 12'NİN ÜZERİNDE OLUR"


Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı ve ekonomist Özlem Derici Şengül, enflasyon rakamlarını sozcu.com.tr'ye değerlendirdi. 

Aylık yüzde 0,86'lık artışın yüzde 1'lik piyasa beklentilerin hafif altında kaldığını ancak enflasyon beklentilerindeki bozulmayı daha da artıracak bir tablo ortaya çıktığını belirten Şengül, eylül ve ekim aylarında enflasyonun yükselmesinin muhtemel olduğunu belirtti.

Otomotivdeki son ÖTV zammı ve kur artışının enflasyona olumsuz yansıyacağını belirten Şengül, Merkez Bankası'nın yıl sonu için yüzde 8,9'luk tahmin açıkladığını ancak yıl sonu rakamının yüzde 12'nin üzerinde olmasının çok muhtemel olduğunu dile getirdi.

Kur ve petrol fiyatındaki artışın ulaştırmaya yansıdığını, enerji, gıda, tütün, alkol ve altın fiyatlarındaki değişimi içermeyen çekirdek enflasyonda da ciddi artışlar görüldüğünü vurgulayan Şengül, enflasyonla mücadele için Merkez Bankası'nın daha etkin bir sıkılaştırmaya gitmesi, ya politika faizini artırması ya da faiz koridorunun üst bandı ile geç likidite penceresi (GLP) faizini artırması gerektiğini söyledi.

ERKAN: SAPMA ARALIĞI GENİŞLEYEBİLİR


Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, “Özellikle ağustos ayı içindeki dönemde TL’deki değer kaybının artmasıyla beraber, önümüzdeki aylarda kurdan kaynaklı maliyetler konusunda enflasyon için sapma aralığı genişleyebilir. Bu da yıl içinde enflasyonun çift hane bölgesinde kalmaya devam etmesi demek olacaktır. Merkez Bankası'nın mevcut noktada pandemik koşullara bağlı %8.9 seviyesine doğru yaptığı enflasyon beklentisi revizyonuna dair yukarı yönlü riskler artmıştır” dedi.

Beklentilerin yıl sonu için %10.8 civarında olduğunu belirten Erkan, “Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti 2 Eylül itibariyle %10.16 seviyesine çıkmıştır. Son PPK’da bir direkt politika faizi artışı veya faiz koridoru ayarlaması gelmediği gibi, likidite yönetimine devam edileceği belirtilmişti. Merkez Bankası’nın yan yollu politika sıkılaştırmasının etkilerini TL istikrarı ve bunun enflasyon yansıması bakımından ana belirleyici olarak izlemeyi sürdüreceğiz” dedi.

GİRGİN: YUKARI YÖNLÜ RİSKLERİ GÖZ ARDI ETMİYORUZ


Şekerbank Başekonomisti Gülay Girgin, "Ağustos ayında TL'deki hızlı değer kaybının, kur geçirgenliğini TÜFE'ye göre daha hızlı gösteren Yİ-ÜFE'de bayağı bir baskın olduğunu görüyoruz. Hem Yİ-ÜFE, hem de TL'deki değer kaybını ve akabinde yapılan vergi düzenlemelerinin önümüzdeki dönemde TÜFE üzerinde baskın olacağını düşünüyoruz. Yıl sonu için enflasyon tahminimiz %11 olsa da yukarı yönlü riskleri gözardı etmiyoruz" dedi.