Anayasa Mahkemesine bireysel başvurunun kabulünün 8´inci yıl dönümü nedeniyle "İnternet Çağında Temel Hak ve Özgürlüklerin Korunması" konulu sempozyum düzenlendi. AYM Başkanı Zühtü Arslan, kayınpederi Derviş Tarakçı´nın vefatı nedeniyle Kahramanmaraş'a gittiği için sempozyumun açılışı için hazırladığı konuşma metnini Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan okudu.

İfade özgürlüğünün çoğu kez eleştiri özgürlüğü olduğunu belirten Arslan, eleştiriyi demokrasinin alametifarikası olarak tanımlarken kendisini hedef alarak "Polis koruması almana gerek yok. Bisikletinle işe git gel bakalım" diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya şu yanıtları verdi:

* "Yargı kararları, özellikle AYM kararları kutsal metinler değildir. Eleştirilebilir, dahası eleştirilmelidir. Bundan en fazla kurumsal olarak kararları eleştirilen yargı kurumu faydalanır.

* Bununla birlikte yargı kararlarına yönelik eleştirilerin faydalı olabilmesi için asgari iki hususun önemli olduğunu düşünüyorum. Birincisi herhangi bir metni eleştirmek için öncelikle onu okuyup anlamak gerekir.

* Bu yargı kararları için de geçerlidir. Daha kararın gerekçesi bile yayımlanmadan tamamen varsayımlar üzerinden yapılan veya yayımlandıktan sonra okunmadan yöneltilen eleştiriler kamuoyunu yanlış bilgilendirme ve yönlendirme sonucunu doğurmaktadır.

OKUMADAN, ANLAŞILMADAN...

* Kararlara yönelik bazı eleştirilerden görüyoruz ki, kararlarımız okunmadan, bazen de okunduğu halde yeterince anlaşılmadan eleştirilmektedir. Halbuki sağlıklı bir eleştiri, okumayı ve okunanı doğru anlamayı gerektirmektedir.

* Aksi takdirde kararda söylenmeyenler, söylenmiş gibi gösterilebilmektedir. İkinci olarak eleştirinin eleştirilenler bakımından etkili ve faydalı olabilmesi büyük ölçüde kullanılan üslûba bağlıdır. Çoğu kez 'nasıl' söylediğiniz, 'ne' söylediğinizin önüne geçer.

* Hiç şüphesiz üslûp ya da ifade tarzı da ifade özgürlüğünün güvencesi altındadır. Elbette herkes dilediği üslûbu tercih etmekte serbesttir. Ancak yargı kararından ziyade kararı verenlere odaklanan ve eleştiri ötesine geçen ifadelerin fayda getirmeyeceği, zira eleştiriyi mecrasından uzaklaştıracağı açıktır.

ÇAĞRIDA BULUNMAK İSTİYORUM

"Esasen kullandığımız dil kimliğimizi ve kişiliğimizi yansıtır" diyerek Mevlana´dan "İnsan, dilinin altında gizlidir" alıntısını yapan Arslan'ın mesajı şöyle sona erdi:

* İfadeye ve tarzına yönelik tüm bu söylenenlerin internet ortamında yapılan açıklamalar, paylaşımlar ve kullanılan dil bakımından öncelikle ve özellikle geçerli olduğunu da vurgulamak isterim.

* Sonuç olarak AYM, Anayasa´nın ve kanunların kendisine verdiği görev ve yetkiler kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti´nin temel hak ve özgürlükleri güvenceye alan demokratik hukuk devleti niteliğini korumaya çalışıyor.

* Görevini en iyi şekilde yerine getirmek için de çaba gösteriyor. Bu vesileyle buradan kamuoyuna bir çağrıda bulunmak istiyorum.

* AYM´ye katkı yapmak istiyorsanız, lütfen kararlarımızı eleştirin. Eleştirileri gerçekten dikkate alıyor ve değerlendiriyoruz."

[old_news_related_template title="Bakan Soylu, AYM Başkanı Arslan'ı hedef aldı: Polis koruması almana gerek yok. Bisikletinle işe git gel!" desc="İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Aslan'a çok sert sözler... AYM'nin 'Şehirler arası kara yollarında gösteri ve yürüyüş düzenlenemez' hükmünü iptal etmesini eleştiren Soylu, şunları söyledi: Madem özgür bir ülkeyiz, ana caddelerde, sokaklarda özgürce yürüyüş hakkının ortadan kaldırılmasını onayladınız. Polis koruması almana gerek yok. Bisikletinle işe git gel bakalım. Anayasa Mahkemesi Başkanı'na söylüyorum kendi arabamla tek başına gitmeye ben varım sen var mısın?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/14/iecrop/depohotos-soylu_16_9_1600084349.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/soylu-aym-baskani-arslani-hedef-aldi-polis-korumasi-almana-gerek-yok-bisikletinle-ise-git-gel-6037394/"]

 

[old_news_related_template title="Bakan Soylu'dan yeni Anayasa Mahkemesi açıklaması" desc="İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Anayasa Mahkemesi Başkanı'nı hedef aldığı 'Polis koruması almana gerek yok. Bisikletinle işe git gel bakalım' şeklindeki sözlerine açıklık getirdi. Soylu, 'Geçen gün Anayasa Mahkemesi ile ilgili bir söz söyledim. Çok hoşuma gitti. Kimlerin Anayasa Mahkemesi'ni savunduğunu gördüm' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/19/iecrop/soylu-depophotos1_16_9_1586718169_16_9_1600509160.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/bakan-soyludan-yeni-anayasa-mahkemesi-aciklamasi-6045300/"]