Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan,  cuma namazını kıldığı Üsküdar'daki Hz. Ali Camii'nden çıkışta gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Corona virüsü vaka sayılarındaki artışa dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ne yazık ki uyarılarımıza halkımız ciddi manada dikkat etmedi" dedi.

Erdoğan, "Dikkat edilen illerde vaka sayılarının düştüğünü gördük. Biz biraz gevşetince bu defa da başta Ankara, İstanbul olmak üzere bir anda vaka sayılarının yükselmeye başladığını gördük" diye konuştu.

"BAKANLIK TEDBİRLERİ ARTTIRMAK DURUMUNDA"

"O yüzden Bilim Kurulu, Sağlık Bakanlığı tedbirleri artırmak durumunda" diyen Erdoğan, "Mecburen şimdi tekrar işi sıkmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan aşı çalışmalarıyla ilgili soruya, "Yılbaşından sonra bazı olumlu sinyaller alacağımızı görüyoruz" yanıtını verdi.

"YUNANİSTAN BUNU FIRSAT OLARAK GÖRMELİ"

Akdeniz'deki gerilime de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin sismik arama gemisini bakım için limana çekmesini Yunanistan'ın diplomaside bir fırsat olarak görmesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan, Yunanistan başbakanı ile görüşmesinde bir engel olmadığını ancak bunun için önce çerçevenin belirlenmesi gerektiğini de ifade etti.

Erdoğan yaptığı açıklamada şunları söyledi:

* Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Sarraj'ın görevi bırakacak olaması bizler için üzüntü verici oldu.

* Sarraj'dan aldığımız haberler (sonrası) bizler de kendilerine bazı haberler ulaştırdık. Önümüzdeki hafta bazı görüşmeler olabilir, görüşmelerle birlikte bu işi olması gereken istikamete kavuştururuz.

* Avrupalı mevkidaşlarımızla, Yunanistan Başbakanı ile görüşme konusunda sıkıntımız olmadığını söyledik, asıl konu hangi çerçevede neyi görüşeceğimiz.

* Oruç Reis'i bakım için limana çektiysek bunun da anlamı var, Yunanistan bu yaklaşımımızı olumlu istikamette karşılasın buna göre adım atalım. İyi niyet olduktan sonra her zaman görüşmeye hazırız, ister üçüncü ülkede ister videokonferansla.

* Bakım bitince Oruç Reis gemisi çalışmalarına devam edecek.

[custom_content title="İSTİHBARİ GÖRÜŞME" desc="Erdoğan, 14 Ağustos'ta ilk kez Mısır'la istihbarat örgütleri düzeyinde görüşmeler olduğunu söylemişti. Erdoğan, Mısır'la Yunanistan'ın anlaşmasını anlayamadığını belirtmişti. Erdoğan 'Çünkü Mısır bir taraftan istihbarat örgütü vasıtasıyla benim istihbarat örgütüme başka şeyler söylüyor. Yani ‘Burada yanlış anlaşılmalar var. Bu yanlış anlaşılmaları düzeltmemizde fayda var’ diyor. Şu anda istihbarat örgütümüz, onların istihbarat örgütüyle görüşmelerini devam ettiriyor, devam ettirecek' ifadelerini kullanmıştı."]

MISIR SORUSU

Erdoğan, Mısır'la Libya ile olduğu gibi deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına yönelik temasların olup olmadığı sorusunu şöyle yanıtladı:

* Burada tabii çok çok farklı gelişmeler var. Örneğin yani, Mısır ile istihbari görüşmelerin yapılması farklıdır, yaparız, bizim açımızdan hiçbir engel yoktur ama Yunanistan'la Mısır'ın yapmış olduğu bir anlaşma bizi üzmüştür.

* Çünkü Yunanistan ile Mısır'ın arasındaki bağlarla, bizimle Mısır arasındaki bağlarımız çok çok farklıdır. Bunun ele alınması gerekir. Ama istihbarat noktasında görüşmeler her an yapılabilir. (DHA-REUTERS)