Türkiye gündemine 'Fındık işçilerine ırkçı saldırı' yapıldığı iddiası ile gelen olay, fındık bahçelerinde yaşanan kötü çalışma koşullarını gözler önüne serdi.

ADIM ADIM YAŞANAN OLAY

SÖZCÜ'nün edindiği bilgilere göre ilk olay şöyle gelişti:

Sakarya'nın Kocaali ilçesine bağlı Selahiye Mahallesi'nde hisseli bir fındık bahçesinde fındık toplama sırasında çıkan ve miras anlaşmazlığından kaynaklanan bir kavga büyüdü.

22 Ağustos tarihinde hissedarlardan K.K. ve diğer hissedarlar, fındık işçileriyle birlikte fındık toplarken, bahçeye hisse ortağı olduğunu söyleyen birkaç kişi (H.Ş., N.Ş., R.T.Ş., E.G. Z.Ş) geldi. K.K ve fındık işçilerinin bahçeden çıkarılması istendi.

K.K. ve 3 hissedar Kocaali Kaymakamlığı'ndan izinleri olduğunu belirterek buna karşı çıktı. Hisse ortağı olduğunu iddia eden grup K.K. ve tarlada fındık toplayan işçilere saldırarak darp etmeye başladı.

Darpın ardından H.Ş. ve N.Ş. otomobille olay yerinden ayrılmak istedi. Ayrılırken 3 kadın işçiye çarpıp ezdi, yaraladı.

Aracın altından çıkartılan yaralılar hastaneye kaldırıldı. K.K. ve diğer hissedarlardan N.Ö., H.A. daha sonra jandarma karakoluna giderek şikayetçi oldu.
H.Ş., N.Ş., R.T.Ş., E.G. Z.Ş gözaltına alındı. Sorgularının ardından çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldılar.

Ezilerek yaralanan işçilere tehdit ve baskı yapıldığı iddia edildi. Bu baskının de etkisiyle işçilerin, Z.Ş., R.Ş. ve H.Ş'ye şikayetlerini geri çektiği öğrenildi.

MAĞDUR TARAFIN AVUKATI KONUŞTU

Olay sonrası jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı fındık bahçesine çağırılan ambulanslar ile yaralı 3 fındık işçisi hastaneye kaldırıldı. O anlarda çekilen görüntülere de SÖZCÜ ulaştı.

Mağdur tarafın avukatı Mustafa Toç da olayı şöyle anlattı;

*22 Ağustos Kocaali'nin Selahiye Mahallesinde olmuştur. Olay kesinlikle ırkçılık ile, etnik köken çatışması ile alakası yoktur. Olay tamamen miras ve hak talebi uyuşmazlığı nedeniyle meydana gelmiştir.

*Olayda benim müvekkillerim fındık işçileri ile fındık toplamak üzere olayın geçtiği fındık bahçesine gitmiştir. Fındık bahçesine ağabeyi olan diğer tarafında gelmesi sonucu çıkan tartışmada müvekkilimin ağabeyi H.Ş. aracı ile müvekkilim ve fındık işçilerinin üzerine aracını sürmüş ve 3 kişiyi yaralamıştır.

*Yaralılar hastaneye kaldırılmış ve gerekli darp raporları alınmıştır. Anlattığım olayda her hangi bir ırkçılık, etnik kökene dayalı bir saldırı değil. Aile içinde çıkmış bir tartışmanın sonucu orada olan ve kim olduğuna, kökenine bakılmadan karşı tarafa zarar verme amacıyla yapılmış bir hareketten ibarettir.

Sakarya'daki bir diğer saldırı ise Köyyeri Mahallesi'nde gerçekleşti.


4 EYLÜL'DE YAŞANAN OLAY SOSYAL MEDYAYA YANSIDI

Toplumda tepkilere yol açan olay ise ilk olaydan 13 gün sonra yine Kocaali ilçesinde Köyyeri Mahallesi'nde yaşandı.

Edinilen bilgilere göre, Mardin'den bölgeye gelen fındık işçileri ile çalıştıkları halde kendilerine hakaret edildiğini belirterek bahçe sahibinin evine gittiler.

Bahçe sahibi evinin önüne gelen işçilerden fındık toplamaya devam etmelerini istedi. Ancak, koşulların ağırlığını ve kendilerine yönelik tavrı kabul etmeyen işçiler, tartışma üzerine bahçe sahibi ve yakınlarının saldırısına uğradı.

O anlarda çekilen görüntüler de sosyal medyada yer aldı. İşçilere yönelik bu saldırı ve özellikle çocuklu bir kadına yönelik yumruk atılması fotoğrafları büyük tepkilere yol açtı. Olay yerine gelen bir minibüse binen fındık işçileri de emeklerinin karşılıklarını bile alamadan bölgeden ayrıldılar.

Bu olayla ilgili ilk anlarda resmi bir şikayet olmadığı için Jandarma kayıtlarında herhangi bir evrak oluşmadı. Sakarya Valiliği'nin yazılı açıklamasında da bu olaydan ziyade 22 Ağustos'ta meydana gelen olaydan detaylar yer aldı.