Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Çin'den özel üretilen bir ilaç getirdiklerini açıklayan Bakan Koca, ilaçların yoğun bakımdaki hastalar üzerinde kullanılmaya başlandığını belirtti. Koca, ilaçların hangi oranda işe yaradığını önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını belirtti.

Koca ayrıca sokağa çıkma yasağı iddialarıyla ilgili de, "Herkes kendi olağanüstü halini ilan edebilir" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

ÇİN'DEN GETİRİLEN İLAÇ

* Bugün Çin’de kullanılmış olan özel bir ilaçtan sonuç aldıkları iddiası olan özellikle yoğun bakım hastalarında kullanılmasının 11 günden 4 güne kadar düşürdüğüne dair bilgilerin olduğunu bildiğimiz ilacı bu sabah yeterli sayıda Çin’den getirmiş olduk.

* Çin’deki fabrikaya devletin el koymasına rağmen şu dönemde Çin’den getirebildik. Çin hükümeti ile birlikte bu süreçte bu mücadeleyi nasıl verdiklerini bilgi akışı anlamında Çin’den bilim insanlarının Skype üzerinden yapmaları konusunda prensipte anlaştık.

* Şu dönemde dünyada geçmiş dönemde ve şu an sonuç alınan ve kullanılan ilaçlar dahil olmak üzere yakından takip ettiğimizi tedavi boyutunda yoğun temas içerisinde olduğumuzu özellikle ifade etmek istiyorum.

* Ayrıca yine daha önce bizim kullandığımız dünyada bu anlamda kullanılmamış olan, Trump’ın fayda gördük dediği ilacın bizde bilinen olup pozitif vakalara başlamayı planladığımız ve de sonuçlarını görebileceğimiz tedavi şeklini de ayrıca ifade ediyorum.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

* Herkes kendi olağanüstü halini ilan edebilir bunu illa devletin ilan etmesi gerekmiyor. Herkesin kendi odasında kendisini izole etmesi gerekiyor.

VAKALARDAKİ ARTIŞ

* Baştan vakaların hepsi yurtdışı ağırlıklı idi. Artık yurt dışı temaslı, temaslının temaslısı olmaya başladı. Şimdi daha çok temaslının temaslısı anlamında giderek hastalığın arttığını söyleyebiliriz.

YAŞLILARA UYARI

* Onların corona virüsten etkilenmemeleri konusunda bizler sorumluluk sahibiyiz. Büyüklerimizden sözlerime kulak vermelerini istirham ediyorum. Bu toplumun sizin hayat tecrübelerinize ihtiyacı var.

* Ailelerinizin size ihtiyacı var. Evlatlarınızın vereceğiniz tavsiyelere ihtiyacı var. Torunlarınızın sevgi ve ilginize ihtiyacı var. Bunları hastayken yapamazsınız.

* Onları ağır bir hastalığa yakalanmışken yapamazsınız. Sizin öğütlerinize ihtiyacımız var ama siz de bu seferliğe mahsus bu öğüdü kabul edin. Önünüzdeki zamanı riske atmayın. Tedbirlerini uygulaması en kolay kişiler sizlersiniz. Bugünlerde size karşı hassasiyeti yüksek olan yalnız kendi evlatlarınız değil.

* Bu hassasiyeti bütün toplum paylaşıyor. Dünyayı etkileyen bu salgında mümkün olduğunca az kayıp vermek istiyoruz. Bu durumu birlikte atlatmak istiyoruz. Evden çıkmanız bir süreliğine kısıtlandı. Bu kurala uyun.

VİRÜS İLE MÜCADELE

* Virüse karşı ortaya koyduğumuz dayanışmanın dünyada neredeyse örneği yok. Devlet sorumluluk paylaşımı önermeden toplum birçok gereği kendiliğinden yerine getiriyor.

* Medyamız bilgiyi doğru kanallardan alma ve aktarma konusunda çok dikkatli. Felaket tellallarına toplum olarak prim vermiyoruz. Zamanımızın çoğunu evde geçirme çağrımız giderek karşılık buluyor. Mücadelemiz endişe baskısından, karartılı havadan çıkıyor canlılık ve enerji kazanıyor.

* Gücümüzü hayata bağlılıktan alacağımız anlaşılıyor. Hayatı korumanın yolu korkuya teslim olmak değil, hayata bağlılıktır. Kadınlar tedbirler konusunda adeta ikna kahramanlarımız. Çocuklar ise büyüklerine karşı tüm kozlarını kullanıyor

MASKE BULUNMUYOR İDDİALARINA YANIT

* Bu iddia küçük örneklerin kasıtlı olarak genelleştirilmesidir. Kesin bilgi şudur; üniversite hastanelerine ve tüm hastanelerimize tüm malzemeler sağlanmaktadır ve sağlanmaya devam edecektir. Bazı malzeme üreticilerine gerekli katı yaptırımlar uygulanmıştır ve uygulanmaya devam edilecektir.

* Türkiye’de üretilen maskeler Türkiye’nin ihtiyacı varken yurt dışına satılmayacaktır. Fiyatlar dahil bu konuda endişeniz olmasın. Pandemi döneminde istismar etmek isteyen firmaların yurt dışı ile bağlantılar yaptığını biliyoruz. Bu çerçevede hem MASAK hem de İçişleri Bakanlığı devrede oldu ve üreticilerin depolarına baskınlar yapıldı.

* Bu baskınlar sonrası yoğun şekilde depoladıkları görüldü. Biz bakanlık olarak olması gereken ücretle almak istediğimiz halde bunun yapılmadığını gördük. Bugün itibariyle bu firmaları teker teker çağırarak hepsi ile günlük ne kadar üretim yapabileceklerini ortaya çıkarıp sözleşme yapmaya başladık.

* Şu ana kadar 20 firmayla anlaşma yapıldı. Anlaşma yapmayanlara el koymak dahil çeşitli yaptırımlar olacak. MASAK, istismar etmek isteyenlerle ilgili devrede.

SOLUNUM CİHAZI

* Solunum cihazıyla ilgili bir firmanın daha önce prototip olarak geliştirdiği bu süreçte üretimini bakanlık olarak bildiğimiz bu cihazın corona virüsü sonrası solunum sıkıntısı yaşayan hastalara da kullanılabilirliğini sağlamak üzere yoğun bakım hocalarımızın da değerlendirdiği ve bakanlık olarak ne kadar alacağımızı belirttik, destek sağladık, ilgili bir firma idi, şu an iki firmaya çıkmış oldu.

* Bunun sayısı üç veya dört olabilir. Kim ne kadar üretebilecekse, bunun üretimini de daha da arttırmak üzere gayret içindeyiz. Nisan sonu itibarıyla 2 bin teslim, toplam 5 bin olmak üzere sözleşme yaptık.

* Bunun sayısını ilave olan bir firma daha oldu. Üçüncü firma ile görüşmeler yapılıyor. Kim üretecekse üretmek istiyoruz.

*O durumda o firmalara da alım garantisi vererek sayıyı daha da arttırmak, sadece ülkemiz değil ülkemiz dışına da hibe etmek veya satabilir olmak.

TEST KİTLERİ

* Bugün itibariyle Çin’den 50 bin hızlı tarama kiti sabah geldi. Perşembe günü 300 bin ilave hızlı tarama kiti gelecek.

* 1 milyona kadar hızlı tarama kitlerini kullanmak üzere bağlantı yaptığımızı özellikle tarama amaçlı kullanacağımızı ifade etmek istiyorum. Korona virüse karşı aşı geliştirme çalışmalarında da kurum ve kuruluşlara bakanlık olarak destek veriyoruz.

* Bu anlamda 6 üniversite ve 1 merkeze çağrı yapıldı ve önümüzdeki günlerde bu merkezlerde ihtiyaçlarına yönelik herhangi bir kısıtlamaya gitmeden hepsinin önünü açacak şekilde destek sağlayacağız.

* Maliye Bakanlığı da bunun karşılanabileceğini ifade etti.

İYİLEŞEN VAKA

* 14 günlük zaman dilimi geçmesi gerekiyor. Önümüzdeki günlerde iyileşen vakalarımızı da açıklamış olacağız. İyileşen ve iyileşmekte olan hastalarımızın fazla olduğunu belirtmek istiyoruz.

AŞI ÇALIŞMALARI

* Ülkede aşı konusuyla ilgili kimler ne kadar yol almak istiyorsa önümüzdeki dönemde daha fazla desteklemek üzere bir yaklaşım içindeyiz.

* Sadece bir merkezde değil kim ne yapmak istiyorsa önünü açan, kısıtlama yapmayan bir çalışma içerisindeyiz ve her türlü desteği vereceğiZ.

HAYATINI KAYBEDENLER

* 30 kişi hayatını kaybetti ileri yaş. İleri yaş artı bir alt hastalığı ve kronik hastalığı da olan hasta grubu olduğunu söyledim.

* Zaten önümüzdeki dönemlerde yaş aralığı da olmak üzere daha şeffaf olarak göstermiş olacağız. Yaş 91 yaşına kadar var. 50 ile 60 yaş arası 2 hasta var.



OKUL TATİLİ UZATILACAK MI?

* Milli Eğitim Bakanlığımızda çarşamba günü Bilim Kurulu'na katılmak üzere konuştuk. Çarşamba günü eğitim konusunu gündemimize almış olacağız.

KHK'LILARIN GERİ DÖNMESİ

*Herkese açık bir şekilde davetimizi yapıyoruz.

* Aşı konusunda kim neyi ne kadar yapabiliyorsa, kimde ne kadar bilgi varsa bizimle paylaşsın istiyoruz, dediğiniz kişi dahil olmak üzere. Bu paylaşacağı bilgiyi bekliyoruz.

VAKALAR ARASINDA SAĞLIKÇILAR DA VAR

* Sağlık personeli içinde de pozitif olan vakalarımız var.

* Van üzerinde artan bir vakamız yok. Vakamız var ama sayısı 10 üzerinde değil. Ama yaygın olarak Türkiye’de sadece bir bölgeye lokalize değil neredeyse ülkenin genelinde olan pozitif gördüğümüz vakaların olduğunu biliyoruz.

* Van bunlar içinde öne çıkan bir ilimiz değil.



32 BİN YENİ PERSONEL

* Ayrıca 32 bin personeli de en hızlı şekilde önümüzdeki 1-2 hafta içinde alma çabası içindeyiz. Genelde personel alımı yaptığımızda üniversitelerden Sağlık Bakanlığına geçişe bu dönemde izin vermeyeceğiz.

* Bu dönemde özel sektörden istifa edenlerin bakanlığa almayacağımızı süreçte özel sektörde çalışıp çalışmaması gerektiği, ne yapılması gerektiği konusunda çalışma içerisindeyiz.

* Bu dönemde kimse sahadan çekilerek bir mücadele ortamına çevirmeyelim.

* Ek ödeme için Maliye Bakanının bugün itibariyle onayladığı performans uygulamasını devre dışı bırakıyoruz. Tavandan performans vermeyi Maliye Bakanlığımız onayladılar.

[old_news_related_template title="Corona virüsünü yayan uygulama!" desc="Çalışma saatlerinin 12.00-17.00’a çekilmesiyle birlikte bankaların önünde uzun kuyruklar oluşmaya başladı. Tepki gösteren vatandaşlar “Corona virüsü bulaşmasın diye saatler kısaltıldı. Bankaların önünde uzun kuyruklar oluştu. Hepimiz iç içeyiz, hastalığı önleyelim diye alınan önlem daha fazla hastalık bulaştıracak” dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/23/iecrop/banka-sozcu_16_9_1584984002.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/corona-virusunu-yayan-uygulama-5698041/"]

[old_news_related_template title="3 memurun corona virüsü testi sonucu belli oldu!" desc="Çeşme Devlet Hastanesi'nde karantinada tutulan üç gümrük memurunun corona virüsü testleri sonuçlandı. Üçünde de sonuç negatif çıktı. Memurlar taburcu edildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/23/iecrop/corona-shutterstock-12_16_9_1584982199.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-3-memurunun-corona-virusu-test-sonucu-belli-oldu-5697953/"]