Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Lapta kentindeki bir hastanede günümüzde alkol, uyuşturucu bağımlılığı gibi kronik hastalık olarak kabul edilen kumar bağımlılığını ortadan kaldırmak için hastalar, derinin altına konulan çip ve immünoterapi adı verilen aşı ile tedavi ediliyor.

Kumar bağımlılarının tedavi edildiği hastanenin Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, yaptığı açıklamada uyguladıkları yöntemin çok basit olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

"Göbek kısmından deri altına açılan bir santimlik kesi alanına çip yerleştiriliyor. Bu sayede bağımlının isteğinin azalması sağlanıyor. İkinci yöntem ise, İmmünoterapi adı verilen aşı tedavisi. Literatüre yeni giren bu yöntemin kumar oynama isteğini azaltmasının ortaya çıkması hastaların iyileşmesinde yeni bir çığır açmaktadır."

[caption id="attachment_6140865" align="aligncenter" width="1200"] FOTO: SHUTTERSTOCK[/caption]

KUMAR BAĞIMLISI HASTA ÜZERİNDE İLK DENEME

Prof. Dr. Çakıcı, merkeze başvuran ilk hastaya bu aşı tedavisi uygulanarak olumlu sonuç alındığını ifade ederek, İkinci hastanın tedavi süreci de başladı dedi. Tedavi merkezi hakkında da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Çakıcı, Şehirden izole bir ortamda doğayla iç içe kurulan merkezde sosyal aktivite imkanı, psikolojik destek ile bağımlılıklarından kurtulmaları için yoğun bir iyileştirme süreci uygulanıyor dedi. Son yıllarda İmmünoterapi isminde aşı tedavileri uyuşturucu ve alkolde 3 ay, 6 ay ve 1 yıl etkili oluyor diyen Çakıcı, Kumarda da diğer bağımlılıklar gibi, bu aşıların etkili olduğu görüldü ve kullanılmaya başlandı. Biz de kumar zevkini azaltan aşıları yapıyoruz ifadelerini kullandı.

ÇİP UYGULAMASI DA ETKİLİ ÇÖZÜM

Kumar bağımlılığına karşı geliştirilmiş çip tedavisi hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Çakıcı, Göbek altına bir santim kesi ile 5 dakikada cildin altına ilaç yerleştiriliyor. Daha sonra dikişle kapatılıyor. Bu kişiyi 3 ay veya 6 ay alkolden ve uyuşturucudan şimdi de kumar bağımlılığından koruyabiliyor dedi. Çakıcı, aşı tedavilerinin 3, 6 ve 12 ay koruma sağlayabildiğini kaydederek şu ifadelere yer verdi:

"Biz bunlara bugün İmmünoterapi diyoruz. Tabi tek başına İmmünoterapi yeterli değil. Bunlara sosyal ve psikolojik destek de lazım. Bir ay, 3 ay ve 6 aylık rehabilitasyon programları aslında en uygun tedavidir. Uzun kalamayanlar için de kişinin bir hafta temiz kalması ondan sonra da bu aşı ve çip tedavilerini 3 ay boyunca uygulanması yeterli olabiliyor. Bu da dünyada bağımlılık tedavisinde yeni bir ışık ve çığır açmış durumda."

İLK KEZ İĞNE TEDAVİSİ OLACAĞIM

Hastanede tedavi gören uyuşturucu ve kumar bağımlısı bir hasta, "Bir aydır buradayım. Uyuşturucu ve kumar bağımlısıydım. Burada 4 ya da 5 ay tedavi görmeyi düşünüyorum. İğne tedavisi olacağım. Burada her gün günaydın toplantımız var. Şikayetimiz varsa onlarla ilgili konuşuyoruz. Eğitim seanslarımız var. Psikologlarımız ile günlük konuşuyoruz. Bütün problemlerimizi anlatıyoruz. Bağımlılıklarından kurtulan çok kişi duydum. Karar verdim. Bağımlılıklarımı burada bırakacağım" dedi. (DHA)