Hale TaşgınHANGİ BESİNLERDE VAR?
- Somon, sardalya ve uskumru gibi yağlı deniz balıkları
- Lahana, ıspanak, semizotu
- Soya fasulyesi
- Avokado
- Ceviz
- Chia tohumu, keten tohumu, kenevir tohumu
- Keten tohumu yağı, kanola yağı.
DOKTORUNUZA DANIŞIN
Balık yağı takviyelerinin doktora danışılarak kullanılması gerekir. Kan akışkanlığını artıran ilaç kullanan hastalar, Omega 3 takviyesini kontrolsüzce almamalıdır. Aksi takdirde beyin kanaması ve felç riskleri artabilir.
OMEGA 3’ÜN 8 ÖNEMLİ FAYDASI
1 - Unutkanlığı önlüyor: Omega 3, beyin sinyallerinin iletimi açısından oldukça önemli olan DHA kaynağı ile beyin hücreleri arasındaki iletişimi kuvvetlendiriyor. Bu sebeple başta balık olmak üzere Omega 3 açısından oldukça zengin gıdaların tüketimi, beyni ileri yaşlarda bunama, unutkanlık gibi nörolojik hastalıklardan koruyor. Ayrıca çocukluk döneminde gözlemlenen dikkat eksikliği ve yoğunlaşma bozukluğu gibi olumsuz durumlarda da önleyici rol oynuyor.
2 - Kalp krizi riskini azaltıyor: Omega 3 trigliseritlerin (kan yağlarının) yüzde 15-30 oranında azalmasını sağlıyor. Kan basıncını düşürüyor. İyi kolestrol olarak bilinen HDL kolesterol seviyesini artırıyor. Kanın pıhtılaşmasını önlüyor. Dolayısıyla kalp krizi riskini de azaltıyor.
3 - Bağırsak kanserinden koruyor: İkinci beynimiz olan bağırsaklarımızı korumamız sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Omega 3 yağ asitlerinin özellikle kalın bağırsak kanserine karşı koruyucu etkiye sahip olduğu araştırmalarla tespit edilmiştir. Bu yağ asitleri, kalın bağırsak kanserinin yanı sıra bağırsakları, diğer rahatsızlıklara karşı da koruyucu etkiye sahiptir.

4 - Gözlere iyi geliyor: Yapılan araştırmalar, retina sağlığı ve görsel gelişim açısından Omega 3 yağ asitlerinin oldukça faydalı olduğunu, yeterli düzeyde balık tüketen kişilerde, balık tüketmeyen kişilere oranla göz hastalıklarına yakalanma riskinin çok daha az olduğunu ortaya koymaktadır.
5 - Eklem yaşlanmasını geciktiriyor: Omega 3 yağ asitleri vücudun bağışıklık sistemini destekliyor. Bu sayede vücutta enflamasyon (iltihap) oluşumunu büyük oranda önleyerek özellikle ileri yaşlarda oluşabilecek eklem rahatsızlıklarının gelişimini büyük oranda engelliyor.
6 - Depresyonu hafifletiyor: Yapılan araştırmalara göre Omega-3 içeren besinleri tüketen hastalarda depresyon ve anksiyete semptomlarının azaldığı tespit edilmiştir.
7 - Cildin genç görünmesini sağlıyor: Omega 3 yağ asitleri cildin nemli kalması sağladığından, yaşın ilerlemesiyle birlikte oluşabilecek kırışıklıklarının önüne geçiyor.
8 - Vücudun direncini artırıyor: Kolesterol, diyabet ve akciğer rahatsızlıklarına karşı da oldukça faydalı olan Omega-3 tüketimi, vücudun direncini de artırdığından özellikle mevsim geçişlerinden kaynaklı rahatsızlıkların önüne geçebilmek için de oldukça önemlidir.