ABD’nin başkenti Washington DC’de bulunan Kongre binasında seçilmiş Başkan Joe Biden’ın başkanlığını resmi olarak onaylamak için toplanıldığı sırada ABD Başkanı Donald Trump’ın destekçileri Kongre binasını bastı.

Olayların kontrolden çıkması üzerine Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser sosyal medya hesabı üzerinde yaptığı paylaşımda, başkentte yarın sabah 06.00’ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Protestoların artması üzerine birçok lider ABD'de yaşanan olaylara ilişkin açıklama yaptı. Liderler şu ifadeleri kullandı:

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg:
Washington'daki görüntüler şoke edici. Demokratik seçimin sonucuna saygı gösterilmeli.

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli:
Bu gece ABD Kongre binasında çok ilginç sahneler yaşanıyor. Demokratik olaylara saygı gösterilmelidir. ABD'nin demokrasi kurallarının korunmasını sağlayacağından eminiz.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson:
ABD Kongresi'nde utanç verici sahneler. Amerika Birleşik Devletleri dünya çapında demokrasiyi savunmaktadır, barışçıl ve düzenli bir güç aktarımı olması artık hayati önem taşımaktadır.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez:
Washington'dan gelen haberleri endişe ile takip ediyorum. Amerika demokrasisinin gücüne güveniyorum. Yeni başkan Joe Biden, Amerikan halkını birleştirerek bu gerginliğin üstesinden gelecektir.

Norveç Başbakanı Erna Solberg:
Washington'dan inanılmaz sahneler. Bu demokrasiye yönelik tamamen kabul eidlemez bir saldırıdır. Buna bir son vermesi için şimdi Başkan Trump'ın ağır bir sorumluluğu bulunuyor.

[old_news_related_template title="ABD'de kaos! Kongre'den tarihi fotoğraflar..." desc="ABD'de 2020'deki başkanlık seçimlerinin sonuçlarının resmileştiği Kongre oturumu devam ederken Trump destekçileri kongre binasını bastı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/06/iecrop/resimid_169141731_16914173_16_9_1609967748.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abdde-kaos-kongreden-tarihi-fotograflar-6200699/?_szc_galeri=1"]

[old_news_related_template title="ABD karıştı! Eylemciler kongre binasını bastı" desc="ABD Başkanı Donald Trump’ın düzenlediği mitingin ardından Trump destekçileri, başkent Washington DC’de bulunan kongre binasını bastı. Polis ekipleri ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Olay nedeniyle Washington'da sokağa çıkma yasağı kararı alındı. ABD'nin seçilmiş Başkanı Joe Biden'ın olaylara ilişkin 'Demokrasimiz eşi görülmemiş bir saldırı altında' ifadesini kullandı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/06/iecrop/kongre-abd_16_9_1609961899.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abd-karisti-eylemciler-kongre-binasini-basmaya-calisti-6200580/"]

[old_news_related_template title="Ivanka Trump önce protestoculara 'vatansever' dedi sonra paylaşımını sildi" desc="ABD'de Trump yanlılarının kongre binasını basması sonrası yaşanan olaylar giderek artıyor. ABD Başkanı Trump'ın olaylara ilişkin yaptığı 'Lütfen başkent polisini ve emniyet teşkilatımızı destekleyin' paylaşımını aktaran Trump'ın kızı Ivanka Trump, 'protestoculara 'Vatansever' dediği için tepki topladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/06/iecrop/ivanka-trump1-2_16_9_1609967841.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/ivanka-trump-once-protestoculara-vatansever-dedi-sonra-paylasimini-sildi-6200693/"]