Afganistan'da kaos ve şiddet tırmanarak artıyor... 11 Eylül saldırıları sonrasında ABD ve Batılı güçlerin bölgedeki varlığını artırmasının ardından güç kaybeden Taliban son haftalarda etkisini ağırlaştırmaya başladı.

Afganistan hükümetine savaş açan ve birçok bölgeyi ele geçiren Taliban'ın dün gece Celalabad kentini de "hiçbir direniş olmadan" ele geçirdiği duyuruldu. Reuters haber ajansının son dakika gelişmesi şeklinde duyurduğu olayla ilgili konuşan bir yetkili, "Şu an hiçbir çatışma yok çünkü vali Taliban'a teslim oldu" dedi.

Yetkili, "Sivilleri kurtarmak için yapılacak tek şey Taliban'a yol açmaktı" ifadesini kullandı. Reuters'a konuşan bir diğer Batılı yetkili ise ülkenin en büyük beşinci kentinin düştüğü haberini doğruladı.

TALİBAN: MASUMLARIN ÖLMESİNİ İSTEMİYORUZ

Taliban'ın Kabil'e doğru korkutucu ilerleyişi devam ederken üst düzey bir Taliban yetkilisinin açıklamaları dikkat çekti. Reuters'a konuşan Taliban yetkilisi, "Yönetimi ele geçirirken tek bir masum Afgan vatandaşının yaralanmasını ya da ölmesini istemiyoruz. Fakat bu ateşkes ilan ettiğimiz anlamına gelmiyor" dedi.

Taliban'ın Doha'daki temsilcisi, "Taliban'dan Kabil'deki giriş noktasında beklemeleri istendi. Taliban, Kabil'de kimseyi öldürmedi ya da yaralamadı. Afgan güçleri ateş etmeyi bırakıp sivillerin ve yabancıların çıkmasına izin vermeli" dedi.

Taliban sözcüsü, "Afgan hükümetiyle Kabil'in barışçıl bir şekilde teslim edilmesi konusunda görüşmelerimiz devam ediyor" açıklamasını yaptı.

Taliban'ın ülkedeki etkisini artırmasıyla birlikte Pakistan-Afganistan sınırında geçişler hızlandı.


KABİL'E GİRMEYE BAŞLADILAR

Taliban'ın korkutucu ilerlemesi ile ilgili olarak Afganistan İçişleri Bakanlığı'ndan bir açıklama geldi. Bakanlık, Taliban'ın farklı noktalardan Kabil'e giriş yapmaya başladığını açıkladı.

ABD ve AB diplomatlarının güvenlik için yardım beklediği belirtilirken, ABD'nin "temel" görevlilerinin Kabil'deki havalimanında çalışmaya devam ettiği belirtildi. Avrupa Birliği adına bölgede bulunan diplomatların da daha güvenli bir bölgeye gönderildiği açıklandı.

AFGANİSTAN: DURUM KONTROL ALTINDA

Öte yandan Afganistan Cumhurbaşkanlığı'ndan gelişmelerle ilgili bir açıklama geldi. Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, "Bazı güvenlik noktalarında çatışmalar yaşandı ve silah sesleri duyuldu. Fakat güvenlik güçlerimiz durumu kontrol altına aldı" denildi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ise ABD'li diplomat Halilzad ve NATO yetkilileriyle bir acil durum toplantısı gerçekleştirdiği duyuruldu.

Afganistan'da kırmızıyla işaretlenen bölgeleri Taliban ele geçirdi. Koyu turuncu rengin olduğu yerlerde Taliban ile çatışmaların devam ettiği belirtiliyor. Öte yandan mavi kutucuklarla işaretlenen bölgelerde de yönetim Taliban'ın elinde.


TAHLİYE BAŞLADI

Öte yandan bugün Reuters'a konuşan iki ABD'li yetkili, Kabil'deki Büyükelçilik binasından diplomatların tahliyesine başlanıldığını duyurdu. Ajansa konuşan ve ismini açıklamayan yetkililer, "Şu an sizlerle konuşurken az sayıda görevli ayrılmaya başladı. Büyükelçilik çalışanlarının büyük bir kısmı da tahliyeye hazır" dedi.

Taliban, Kabil'e hızla yaklaşırken diplomatların büyük çoğunluğunun Pazar günü tahliye edilmesi öngörülüyordu.

BIDEN'DAN ASKER KARARI

Bölgede bu gelişmeler yaşanırken ABD Başkanı Joe Biden kritik bir karar aldı. Bölgede ABD'lilerin tahliyesi devam ederken Biden, Afganistan'a daha fazla asker gönderileceğini açıkladı. Bu askerlerin bölgedeki ABD'lilerin tahliyesine destek vereceğini açıklayan Biden böylelikle bölgedeki asker sayısının 5.000'e çıktığını duyurdu.

Biden, "Biz Katar'ın başkenti Doha'daki Taliban temsilcileriyle görüştük ve Afganistan'da ABD personelini ya da görevimizi riske atacak herhangi bir adım gelmesi durumunda çok hızlı ve çok sert bir askeri karşılık geleceğini söyledik" dedi. Biden bölgeye 1000 asker gönderme kararı aldıklarının da altını çizdi.

Böylece bölgeye geçen hafta gönderilen 3.000 asker ve halihazırda Afganistan'da bulunan 1000 askerle birlikte toplam sayı 5.000'e çıkmış oldu.