ABD ve NATO askerlerinin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Taliban, ülke yönetimini ele geçirirken, kadınlara yönelik baskı da her geçen gün artıyor.

ABD merkezli CNN International, bugün sayfasına taşıdığı bir haberde, ülkedeki kadınların karşılaştığı zorlukları da gözler önüne serdi.

CNN, Taliban'ın öldürdüğü bir anne ve ailesinin hikayesini sayfasına taşıdı. Taliban militanları, Kabil'i işgal ettikten sonra, İsmi Najia olarak paylaşılan anne  ve dört çocuğunun evini ziyaret etti. Kapıyı çalan militanlar anneye onlar için yemek pişirmesini istedi. Ancak Najia, 'Biz fakiriz, yeterli malzememiz yok. Size nasıl yemek yapabiliriz?' ifadelerinde bulundu.

Bunun üzerine çılgına dönen Taliban militanları 4 çocuk annesi Najia'yı öldürene kadar dövmeye başladı. Çocukları müdahale etse de başarılı olamadılar ve militanlar odaya bir el bombası atarak kadının ölmesine neden oldu.

BURKA FİYATLARI 10 KAT ARTTI

Kabil'de yaşayan kadınlar hızlı değişen konjonktüre ayak uydurmakta zorlanırken, çoğu Taliban yönetimine 'hazırlıksız yakalandılar'.

Ülkede Taliban yönetimine uygun kıyafetleri olmayan kadınlar çarşı ve pazarlara akın ederken, burka fiyatları 10 kat arttı.

İsmi açıklanmayan bir kadın yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: "Pazar günü Taliban'ın kente girmesiyle herkes bankalara akın etti. İlerleyen günlerde başımıza gelecekleri bilmediğimiz için son paramızı çekmek istedik. Ancak o kadar kalabalıktı ki saatlerce uğraştık ancak başaramadık. Kimse olayların bu kadar hızlı gelişebileceğini beklemiyordu. Şimdi yine eve kapanmak zorundayız. Yıllarca mücadele ettik ama başa döndük. Özgürlüğümüzün kısıtlanmasından endişe ediyoruz"

[old_news_related_template title="Taliban nasıl kuruldu? Bugünkü gücüne nasıl kavuştu?" desc="ABD ve NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Taliban güçleri kısa sürede ülkenin kontrolünü ele geçirdi. Kaos ve şiddetin baş gösterdiği ülke artık, Afganistan İslam Emirliği ismiyle anılıyor. Peki Taliban bugünlere nasıl geldi? Örgüt nasıl ortaya çıktı? Arkasında kimler var? Bu yazıda sizler için derledik... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/17/iecrop/taliban2_16_9_1629184214.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/taliban-nasil-kuruldu-bugunku-gucune-nasil-kavustu-15-milyar-dolarlik-ekonomi-6596790/"]

[old_news_related_template title="Afganistan Merkez Bankası'nın 10 milyar dolarlık varlığı Taliban'a mı kaldı?" desc="Afganistan Merkez Bankası'nın yaklaşık 10 milyar dolarlık rezervinin büyük kısmını elinde tutan ABD, dondurma kararı aldı. Ülkede az da olsa altın ve nakit dolar bulunuyordu. Baktriya Hazinesi de kasadaydı. IMF kaynaklarının akıbeti de belirsiz." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/18/iecrop/taliban-2_16_9_1629269855.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/afganistan-merkez-bankasinin-10-milyar-dolarlik-varligi-talibana-mi-kaldi-6599484/"]