Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü'nün "İki doz aşı olanlar maske takmaya devam etmeli" açıklamasından sonra Birleşik Krallık'tan korkutucu bir açıklama geldi.

Birleşik Krallık'ta yayınlanan verilere göre İngiltere'de şu ana kadar 117 kişi Delta varyantı yüzünden yaşamını yitirdi. Hızlı bir aşılama kampanyasına rağmen Delta varyantı korkusu yaşayan İngiltere'de Kamu Sağlığı Kurumu (PHE) tarafından yayınlanan verilerde iki doz aşı olanlardan 50 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

"TEK DOZ AŞI OLANLARDAN İKİ KİŞİ ÖLDÜ"

İngiliz basını, aşının bir kurtarıcı olmadığını tekrar hatırlatırken, iki doz aşı olup da yaşamını yitirenlerin ise çoğunlukla 50 yaşın üzerinde olduğu belirtildi.

21 Haziran'a kadar toplam 92.029 Delta varyantı vakası tespit edildiğini belirten yetkililer, "Delta varyantı yüzünden ölen 50 yaşın altındaki insanların sayısı 8. Bunlardan hiçbiri iki doz aşı olmamıştı. Tek doz aşı olanlardan ise iki kişi yaşamını yitirdi" açıklamasını yaptı.

İngiliz yetkililer 109 kişinin 50 yaşın üzerinde olduğunu belirtirken daha kapsamlı verileri kamuoyu ile paylaşmadı.

"AŞILAR ETKİLİ AMA..."

Ülkedeki 92.029 vakaya karşılık 117 insanın yaşamını yitirmesinin sonucunda Delta varyantının ölüm oranının yüzde 0.13 olduğunu açıklayan ve verileri inceleyen istatikçiler David Spiegelhalter ve Anthony Masters İngiliz The Observer gazetesine bir makale yazdı. Makalede iki bilim insanı, "Bu durum aşıların etkisiz olduğunu mu gösteriyor? Aslında hiç de öyle değil. Bu veriler bize aşının etkili olduğunu fakat kusursuz olmadığını gösteriyor" açıklamasını yaptı.

Birleşik Krallık'ta AstraZeneca ve Pfizer/BioNTech aşısı kullanılıyor. Bilimsel olarak iki doz aşı yaptırmanın Delta varyantına karşı ciddi bir koruyuculuğu da bulunuyor.

Dünyanın önde gelen dijital medya platformlarından Business Insider, İngiltere'de daha önce yapılmış bir araştırmanın detaylarını yazarak Pfizer/BioNTech'in iki doz aşısının Delta varyantı semptomlarına karşı yüzde 88 oranında koruma sağladığını yazarken AstraZeneca'nın aşısında ise bu oranın yüzde 60 olduğunu hatırlattı.

Fakat Spiegelhalter ve Masters, yaşın önemli bir faktör olduğuna dikkat çekerken, "Eğer virüs, aşının sağladığı koruma alanını delerse, yaşla birlikte ölüm oranı da artıyor" ifadesini kullandı.

[old_news_related_template title="DSÖ'den Delta varyantı uyarısı: İki doz aşı olsanız da..." desc="Corona virüsü salgınıyla mücadele sürerken dünyada Delta varyantı endişesi artıyor... Dünya Sağlık Örgütü, iki doz aşı olanların bile Delta varyantına karşı dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/27/iecrop/maske-reuters_16_9_1624772244.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/dsoden-delta-varyanti-uyarisi-iki-doz-asi-olsaniz-da-6508261/"]

[old_news_related_template title="Corona virüsü aşısı olanlarla ilgili çarpıcı sonuç: Yüzde 1 bile değil" desc="ABD merkezli haber ajansı Associated Press, ülkede corona virüsünden ölenleri analiz etti ve dikkat çekici sonuçlara ulaştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/28/iecrop/asi-reuters_16_9_1624853821.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/corona-virusu-asisi-olanlarla-ilgili-carpici-sonuc-yuzde-1-bile-degil-6509505/"]

[old_news_related_template title="Delta varyantı yayılma hızıyla âdeta aşılara karşı yarışıyor" desc="Bilim insanları, dünya çapında hızla yayılan Delta varyantının aşılama ve virüs arasındaki yarışın bir yansıması olduğunu belirtirken ülkelerin dikkatli davranmadıkça sürecin yeniden virüsün lehine işleyebileceğini vurguluyorlar." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/28/iecrop/delta_varyanti-1-shutterstock_16_9_1624883566.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/delta-varyanti-yayilma-hiziyla-adeta-asilara-karsi-yarisiyor-6510339/"]

[old_news_related_template title="Avrupa'da alarm: Delta varyantı yüzünden AB kapılarını kapatıyor" desc="Corona virüsünün 'Turist katili' adlı delta varyantı Portekiz’i 'yüksek riskli bölge' yaptı. Turistler başkent Lizbon ve Portekiz adalarından kaçmaya çalışıyor. Almanya’dan Portekiz’e uçuş yasağı geldi. Başbakan Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron, olağanüstü AB zirvesinde buluşuyor. İngilizler'e kapılar kapatılıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/28/iecrop/portekiz-reuters_16_9_1624882605.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/avrupada-alarm-delta-varyanti-yuzunden-ab-kapilarini-kapatiyor-6510283/"]