Hükümetlerin taahhütlerinin dünyadaki daha zengin ve daha fakir insanların karbon ayak izlerini nasıl etkileyeceğinin tahmin edildiği, dünya nüfusunu ve gelir gruplarının tek bir ülke gibi ele alan çalışmaya göre 2030 yılında kadar şunlar tahmin ediliyor: “Küresel nüfusun en yoksul yarısı, 2030'da hala 1,5 dereceye uyumlu seviyenin çok altında emisyon salacak. İnsanların en zengin yüzde 1'i ve yüzde 10'u bu seviyeyi sırasıyla 30 kat ve 9 kat aşacak. En zengin yüzde 1'lik kesimden bir kişinin bu seviyeye ulaşmak için emisyonlarını bugüne kıyasla yüzde 97 civarında azaltması gerekiyor.”
Raporda ayrıca hükümetlerin mevcut salınımları azaltmaya yönelik planlarının, ihtiyaç duyulanın çok gerisinde kaldığı ifade edilirken, en zenginlerin oluşturduğu yüzde 1’lik kısım 2030 yılına kadar küresel emisyonların yüzde 16’sından sorumlu olmasının beklendiği tahmin edildi.
Raporda Oxfam’da İklim Politikası Lideri Nafkote Dabi’nin ifadelerine de yer verildi. Dabi, “Azınlık elit bir kesim, (atmosferi) kirletmek için serbest geçiş hakkına sahip görünüyor. Onların büyük miktardaki emisyonları, dünya çapında aşırı hava koşullarını tetikliyor ve küresel ısınmayı sınırlamada uluslararası hedefi tehlikeye atıyor. Yalnızca en zengin yüzde 10’un emisyonları, bizi önümüzdeki 9 yıl içinde kararlaştırılan sınırın ötesine götürebilir. Bu, halihazırda ölümsüz fırtınalar, açlık ve yoksullukla karşı karşıya olan dünyadaki en savunmasız insanlardan bazıları için feci sonuçlara yol açacaktır” dedi.
[old_news_related_template title="COP26 İklim Zirvesi'nde kömür kararına geri sayım" desc="Polonya, Vietnam, Şili başta olmak üzere COP26 iklim zirvesine katılan 190 ülkenin kömürden elektrik üretimini azaltma ve yeni kömür santralleri kurulumunu durdurma taahhütlerini içeren bir anlaşmaya bugün varması bekleniyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/04/iecrop/iklim-reuters_16_9_1636020553.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/cop26-iklim-zirvesinde-komur-kararina-geri-sayim-6748669/"]
[old_news_related_template title="Soyer, Glasgow’daki İklim Zirvesi'nde İzmir’i anlattı" desc="İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Glasgow’da 31 Ekim’de başlayıp 12 Kasım’a kadar sürecek 26. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP26) konuşmacı olarak katıldığı ikinci oturumda İzmir’de iklim kriziyle mücadelede yapılan çalışmaları anlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/05/iecrop/soyer-iha_16_9_1636138354.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/soyer-glasgowdaki-iklim-zirvesinde-izmiri-anlatti-6752072/"]
[old_news_related_template title="İklim Zirvesi COP26’da corona virüsü korkusu: 100'den fazla polis karantinada" desc="İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) devam ederken, kentteki corona virüsü vakalarıyla ilgili endişeler artıyor. İngiliz basını, zirvede görevli 100'den fazla polisin corona virüsü semptomları gösterdiğini ve karantinaya alındığını duyurdu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/05/iecrop/0_js249523894-1_16_9_1636109977.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/iklim-zirvesi-cop26da-corona-virusu-korkusu-100den-fazla-polis-karantinada-6751112/"]