Çin aşısının ilk dozunun yüzde 50'ler seviyesinde etkili olduğu belirtilmişti. Benzer sonuçlar Pfizer/BioNTech aşısı için çıktı. İngiliz The Guardian, Alman Frankfurter Rundschau ve İsrail'in Times of İsrail gazeteleri, Pfizer/BioNTech aşısının ilk dozdaki korumasının “açıklanan ve düşünülenden” daha az olduğunu yazdı.

Tüm bu gelişmeler olurken, Almanya Başbakanı Merkel'den ilginç bir hamle geldi. Rus aşısının Almanya'dan onay alması halinde, ortak üretim için Rusya ile görüşeceklerini söyledi. Rus aşısı, Pfizer/Biontech gibi mRNA değil, zayıf virüsle üretilmiş, klasik aşı.

İSRAİL'İN DANIŞMANI: EVET ÖYLE


Bu, yapılan aşılamalardan çıkan sonuçlara göre bir değerlendirme olurken, ülkenin corona virüsü danışmanı Nachman Ash da doğruladı ve ilk aşılamadan sonraki etkinliğin yüzde 52 olduğunu vurguladı. Ancak bu açıklamadan kısa süre sonra İsrail Sağlık Bakanlığı, Ash’in sözlerinin bağlamdan koparıldığını söyleyen bir açıklama yaparak, aşının tam koruyucu etkisinin henüz görülmediği belirtildi.

İkinci dozda, koruma oranının yüzde 95 olacağı belirtiliyor ama bu koruma ikinci dozun 14 gün ardından ortaya çıkabiliyor. Ancak aşının yüzde 95 koruma sağlaması için ikinci dozun yapılması gerekiyor. Ancak ilk verilere göre sağlık görevlilerindeki aşının yüksek oranda antikor ürettiği ve bunlarda aşılananların yüzde 98'inin vücudunda antikor oluştuğunun görüldüğü belirlendi.

[old_news_related_template title="Biontech aşısı mı Sinovac aşısı mı daha etkili?" desc="Aşamalı olarak aşılama süreci devam ederken sırası gelenler ister Biontech isterse de Sinovac aşısı olmayı tercih edebiliyor. Vatandaşlar aşı olmadan önce 'Biontech aşısı mı Sinovac aşısı mı daha etkili?' sorusuna yanıt arıyor. Uzmanlar Biontech aşısının koruyuculuk oranı Sinovac aşısına göre yüzde 10 daha fazla olabileceğini dile getirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/21/iecrop/corona-virus-asisi-shutter_16_9_1618994134.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/biontech-asisi-mi-sinovac-asisi-mi-daha-etkili-6386961/"]

LABORATUVARDA DA SAPTANDI


Pfizer/BioNTech, aşının İngiltere'deki corona mutasyonu, B.1.1.7'ye karşı etkili olduğunu açıkladı. Brezilya ve Güney Afrika mutasyonuna karşı koruma sağlayıp sağlamadığı konusunda çalışmaların devam ettiği öğrenildi.

İngiliz mutasyonuna karşı koruma rakamla iyimser bulunur ve tıbbi olarak desteklenirken, Brezilya ve Güney Afrika mutasyonu için benzer sonuçlar çıkmadı. Bir İngiliz- Hollanda araştırma ekibi, aşıdan sonra vücudun oluşturduğu antikorların Güney Afrika ve Brezilya mutasyonunu nötralize edemediğini saptadı. Pfizer/Biontech ise, şimdi mRNA aşısını buna göre yenilemekten söz ediyor.

[old_news_related_template title="Pfizer-BioNTech aşısının koruyuculuk oranı değişti: Virüse karşı yüzde 91 etkili" desc="Pfizer-BioNTech aşısının corona virüsüne karşı koruyuculuğunu gösteren güncel veriler açıklandı. Tamamen aşılanmış 12 bin kişiden elde edilen verilere göre, aşının virüse karşı koruyuculuk oranı yüzde 91.3 olarak açıklandı. Aşının Güney Afrika mutasyonuna karşı da yüzde 100 etkili olduğu belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/01/iecrop/asi-reuters-7_16_9_1617276882.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/pfizer-biontech-asisinin-koruyuculuk-orani-degisti-viruse-karsi-yuzde-91-etkili-6347330/"]

İSVİÇRE'DE AŞIDAN SONRA CORONA


İsviçre'nin Valais Kasabası'nda ise, Steg VS'deki yaşlılar yurdunda 54 kişi, ikinci doz Pfizer/BioNTech aşısını da yaklaşık iki hafta önce almıştı. Ancak bunların 15'i yeniden corona virüsüne yakalandı. Tesisin yöneticisi Martin Kalberattker, “Bu çok sinir bozucu bir durum” açıklaması yaptı. Bölgedeki doktorlar da hayal kırıklığı yaşıyor.


[old_news_related_template title="'Randevuya gelinmeyince Biontech aşıları ziyan oldu'" desc="İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek,  Biontech aşısı için randevu alanların aşı olmaya gitmemesi sonucu o dozların ziyan olduğunu söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/12/iecrop/asi-depo_16_9_1618216795.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/randevuya-gelinmeyince-biontech-asilari-ziyan-oldu-6368395/"]