Türkiye'nin ikinci büyük gölü ve flamingo cenneti olan Tuz Gölü, kuraklık nedeniyle giderek küçülüyor. Yüzyıllardır gün batımı fotoğraflarının vazgeçilmez yeri olan Tuz Gölü, şimdilerde yerini çatlamış toprağa, kurumuş göl yatağına bırakmış durumda.

ABD merkezli Associated Press'in haberine göre, Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 40'a yakın bir kısmının karşılandığı göl, tamamen kurumanın eşiğinde. Çekilen son görüntülerde, çatlamış ve kurumuş göl yatağına dağılmış çok sayıda ölmüş flamingo yavrusu dikkat çekiyor.

Tuz Gölü'nde yavru flamingo katliamı - Yurt haberleri

Yapılan incelemeler, Türkiye'nin en büyük ikinci gölü olan ve çeşitli kuş türlerine ev sahipliği yapan bin 665 kilometrekarelik gölün seviyesi bu yıl daha da azaldığını ortaya çıkardı.  Uzmanlar, Tuz Gölü'ndeki bu düşüşün iklim değişikliğine bağlı kuraklığın ve yeraltı su kaynaklarını tüketen zararlı tarım politikalarının kurbanı olduğunu dile getiriyor.

AP tarafından yayımlanan haberde, Türkiye'deki diğer göllerde de su seviyesinde azalma saptandığı belirtildi. Uzmanlara göre, iklim değişikliğinin neden olduğu düşük yağış oranı ve sürdürülebilirliği olmayan sulama uygulamaları ülkedeki gölleri bugünkü durumuna getirdi.

Tuz Gölü küçülüyor - Yurt haberleri

İklim uzmanları, Türkiye'nin de içinde bulunduğu tüm Akdeniz havzasının özellikle şiddetli kuraklık ve çölleşme riski altında olduğu konusunda ki uyarılını yineledi. Yapılan araştırmalarda, 2000 yılından beri yaz dönemi su seviyesi hızla azalan Tuz Gölü'nde 2021 yazı itibariyle suların tamamen çekildiği bildirildi.



[old_news_related_template title="'Tuz Gölünü 30 yıla kadar kaybedebiliriz'" desc="Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, küresel ısınıma ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle yüzde 30 küçüldü. Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya, 'Önlem alınmadığı takdirde 30 yıla kadar kaybedebiliriz' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/23/iecrop/resim1_18978999-1_16_9_1634973063.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/tuz-golunu-30-yila-kadar-kaybedebiliriz-6724050/"]

[old_news_related_template title="Tuz Gölü’nde ölen flamingolar dünyayı derinden sarstı" desc="Türkiye'nin en büyük ikinci gölü olan Tuz Gölü’nde yaşanan Flamingo ölümleri, dünyanın manşetlerine çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/27/iecrop/tuzgolu_16_9_1627362950.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/tuz-golunde-olen-flamingolar-dunyayi-derinden-sarsti-6558669/"]