Piyasadaki çalkantı, döviz girdisi ile hesaplanan ancak Türk Lirası ile fiyatlandırılan malların fiyatlandırmasında karışıklık yarattı. Satıcılarsa piyasa çalkantısının ortasında fiyat ayarlamalarına ayak uydurmaya çalıştı.

Fiyatlandırma yapamayan kurumlardan biri de Apple oldu. Apple Türkiye, internet üzerinden satışını durdurdu. Apple, iPhone, iPad, Macbook, Apple Watch gibi ürünlerinin satışını durdurdu.

Reuters'ın konu ile ilgili ulaştığı Apple Türkiye sözcüsü konuya ilişkin yorum yapmaktan kaçındı. Reuters'ın hesaplarına göre, telefon ve bilgisayarların yerel fiyatları liradaki ani değer kaybının ardından vergiler düşüldüğünde ABD fiyatlarının yüzde 10 altında kaldı.


'BİR YIL SONRA DAHA PAHALIYA SATABİLİRLER'


Konu ile ilgili bilgi veren İstanbul'daki bir Apple mağazasında görev yapan satış temsilcisi, insanların elektroniği tüketim ürünü kadar bir yatırım olarak düşündüklerini söyledi. Satış elemanı, "İnsanlar elektronik ürünleri değer deposu olarak görüyor. Bir yıl sonra, ödediklerinden daha fazlaya satabileceklerini biliyorlar" dedi.

Reuters'a göre, TL'nin erimesi, Kara Cuma satışlarına ve yeni yıl indirimlerinin başlamasına denk geldiği için bazı tüketim mallarının bulunamayacağı veya büyük fiyat artışlarıyla karşı karşıya kalacağı korkular var.

Konu ile ilgili yorum yapan bir elektronik ürün satıcısı da, "Fiyatlar şu anda pahalı görünebilir, ancak gelecek haftadan daha ucuz" diye konuştu.

[old_news_related_template title="İhracatçının ham madde ve kur çıkmazı: Siparişler iptal ediliyor" desc="Kurdaki artışın en çok kendilerine yaradığı belirtilen ihracatçılar, TL'deki tarihi kayıplardan sonra isyan etti. EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 'Kur, ihracatı durduracak noktaya getirdi. Sipariş alınsa da verilen fiyattan mal üretilemiyor. Müşterinin bir küfür etmediği kalıyor' dedi. İKMİB Başkanı Adil Pelister ise, güven ortamının tesis edilmesini talep etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/24/iecrop/shutterstock_1929461339_16_9_1637747855.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/ihracatcinin-ham-madde-ve-kur-cikmazi-siparisler-iptal-ediliyor-6786990/"]

[old_news_related_template title="Döviz krizi yayıncılık sektörünü vurdu: Üretim durma noktasına geldi" desc="Dolar/TL kurundaki sert dalgalanma yayıncılık endüstrisini de vurdu. Girdilerin büyük çoğunlukla ithal kalemlerden oluştuğu yayıncılık sektörü, uzun yıllardır döviz kurlarındaki  yükseliş sebebiyle büyük maliyet artışına katlanıyordu. Son sert artışlar ise sektördeki ticari faaliyeti durma noktasına getirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/24/iecrop/shutterstock_428131369_16_9_1637748772.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/doviz-krizi-yayincilik-sektorunu-vurdu-uretim-durma-noktasina-geldi-6787004/"]

[old_news_related_template title="Apple, İsrailli casus yazılım şirketi NSO Group'a dava açtı" desc="Apple, İsrailli casus yazılım firması NSO Group ve ana şirketine iPhone kullanıcılarını hedeflediği iddiasıyla dava açtı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/24/iecrop/apple-depophotos_16_9_1637745543.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/apple-israilli-casus-yazilim-sirketi-nso-groupa-dava-acti-6787046/"]