ABD Adalet Bakanlığı, Avusturya’da önceki gün tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz ile ilgili açıklama yaptı.

“Türk işadamı 133 milyon doların üzerinde dolandırıcılık gelirini akladığı iddiasıyla Avusturya’da tutuklandı” başlıklı açıklamada, Korkmaz’ın Avusturya’da 19 Haziran’da ABD Adalet Bakanlığı’nın talebi üzerine tutuklandığı hatırlatılırken, bu tutuklamanın ABD’de Utah’ta hazırlanan ve bugüne kadar mühürlü olan yeni bir iddianame kapsamında yapıldığı belirtildi.

Yeni iddianamede Sezgin Baran Korkmaz'a kara para aklamak için komplo kurma, 10 adet para transferi sahtekarlığı ve resmi kovuşturmayı engelleme suçlamasının yöneltildiği açıklamada aktarıldı.

İddianamede, Korkmaz’ın Türkiye ve Lüksemburg’da kontrol ettiği banka hesapları üzerinden 133 milyon doların üzerinde dolandırıcılık gelirini akladığı öne sürüldü.

Söz konusu dolandırıcılık gelirinin, Jacob Kingston, Isaiah Kingston ve Levon Termendzhyan'ın Utah’taki şirketleri Washakie Renewable Energy tarafından biyodizel üretimi ve satışı için 1 milyar doların üzerinde yenilenebilir yakıt vergisi kredisi için haksız talepte bulunarak ABD Hazinesini dolandırma planıyla ilgili olduğu öne sürüldü.

İddianamede ayrıca, Korkmaz’ın Jacob Kingston ve Isaiah Kingston'ı isimsiz hükümet yetkilileri aracılığıyla federal büyük jüri soruşturması ve hukuk davalarından koruma sağlayabileceği vaadiyle dolandırmak üzere plan kurduğu da öne sürüldü.

Açıklamada, Korkmaz hakkında istenen hapis cezasının 200 yılın üzerinde olduğu, ABD’nin Korkmaz’ın Avusturya’dan iadesi için çalışacağı da belirtildi.

Sezgin Baran Korkmaz ile ilgili ABD’de hazırlanan iddianamenin ilk sayfası