Konya’da saat 20.43 itibarıyla Meram ilçesi merkezli şiddetli deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan ilk açıklamada depremin büyüklüğünün 5.1, derinliğinin 10.61 km olduğu belirtildi. Deprem Antalya, Aksaray ve Isparta'da da hissedildi.

Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 5.0 olarak duyurdu. Şiddetli depremin ardından peş peşe artçı depremler geldi.



"1 SAAT İÇİNDE 9 ARTÇI DEPREM MEYDANA GELDİ"

AFAD'dan yapılan açıklamada, saat 21.45 itibariyle Konya'da 9 artçı sarsıntı meydana geldiği belirtilerek, "8 Kasım 2021 Pazartesi günü, saat 20.43'te Konya ili Meram ilçesinde 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Saat 21.45 itibarıyla bölgede en büyüğü 2.8 olmak üzere 9 artçı deprem meydana geldi. Kızılören, Küçükmuhsine ve Sefaköy'de birer metruk binanın yıkıldığı, Tepekent'te bazı evlerde çatlaklar olduğu yönünde ihbar alınmış olup ekipler tarama çalışmalarına devam etmektedir. Karaman il genelinde tarama yapılmış olup herhangi bir olumsuz ihbar olmadığı bildirilmiştir" denildi. Saat 20.43te meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından 27 artçı şok daha gerçekleşti. AFAD verilerine göre son olarak saat 02.38de meydana gelen 3.9 büyüklüğünde artçı deprem, kentin büyük bölümünde hissedildi. Tedirgin olan vatandaşların bir kısmı yaşanan artçı şoklar nedeniyle evlerine giremedi.

"ÇEVRE İLLERDEN TAKVİYE EKİPLER SEVK EDİLDİ"

Çevre illerden deprem bölgesine takviye ekiplerin sevk edildiği de kaydedilen AFAD açıklamasında, "Tedbir amaçlı olarak Konya il AFAD ekiplerinin yanı sıra Ankara, Kayseri, Karaman, Aksaray ve Adana il AFAD ekipleri bölgeye sevk edilmiş, Afyon AFAD teyakkuza geçirilmiştir. Elektrik ve telefon hatlarına ilişkin herhangi bir sorun olmadığı bilgisi alınmıştır. Çevre ve Şehircilik ekipleri hasar tespit çalışmalarına başlamıştır" ifadelerine yer verildi.

DEPREM ANI KAMERADA

Meram İlçesinde meydana gelen ve yakın il ve ilçelerden de hissedilen deprem saniye saniye kameralara yansıdı.

BAKAN KOCA: 2 EV YIKILDI, 1 KİŞİ ETKİLENDİ

Depremin ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Saat 20.43’te Konya Meram’da 5,1 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Depremden bir kişi etkilendi. Metruk 2 bina yıkıldı, 1’i hasar gördü. Bölgede görev başındayız. Depremin sonuçlarının bu kadarla sınırlı kalacağını umuyor, Konya’mıza geçmiş olsun diyorum. Bizi yanınızda bilin" dedi.

"EKİPLERİMİZİ BÖLGEYE SEVK ETTİK"

Çevre, şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da depremle ilgili olumsuz ihbarın olmadığını belirterek, "Konya'nın Meram ilçesinde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki deprem nedeniyle tüm hemşehrilerime geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Gerekli incelemeler için İl Müdürlüğü ekiplerimizi bölgeye sevk ettik. Gelişmeleri takip ediyoruz. Rabbim ülkemizi her türlü afetten korusun" ifadelerini kullandı.



“PANİK YAPMAYIN”

Depremi hisseden birçok vatandaş panikle kendini dışarı atarken Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay sosyal medya hesabından yaşanan depreme ilişkin açıklama yaptı.

Vatandaşlara panik yapmamaları çağrısında bulunan Altay, “Deprem’i hisseden tüm hemşehrilerime geçmiş olsun. Lütfen panik yapmayın.  Allah beterinden korusun. Gelişmeleri takip ediyoruz. Önemli gelişmeler olursa aktaracağım" ifadelerini kullandı.

"KRİZ MERKEZİ OLUŞTURULDU"

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şu ana kadar can kaybının olmadığını belirterek, "Şu ana kadar bize ulaşan 3 metruk ev hasar gördü. Bu evlerde oturulan evler değil. Boş evler. Can kaybımız yok. Valilik öncülüğünde kriz merkezi oluşturuldu. Kriz merkezi yönetiminde ekipler bölgede çalışmalarını sürdürüyor" ifadesini kullandı.



MERAM'DA 5 KERPİÇ EV YIKILDI

Konya'da endişe yaratan depremde kent merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta Meram ilçesindeki Sefaköy ve Kızılören mahallelerinde 5 kerpiç ev yıkıldı. Çoğu boş olan evlerde oluşan hasar nedeniyle can kaybı ya da yaralanan olmadığı belirtildi.

Sefaköy Mahallesi'nde evi yıkılan Dursun Çilek, "Evde oturuyorduk. Çay içiyorduk. Birden gürültü duyunca evden çıktık. Çok şükür bizde bir şey yok. Evin bir odası göçtü. Çok şiddetli hissettik, evden zor çıktık. Ailem komşuya sığındı şu anda" dedi. Sefaköy mahallesinde evlerini terk eden vatandaşlar ateş yakarak geceyi dışarıda geçirdi.



Kızılören Mahallesi'nde evi yıkılan Mehmet Karabıyık, "Evde birden gürültü oldu. Ne olduğunu şaşırdık. Evin duvarlarının yıkıldığını hissettik. Kendimizi dışarı attık" diye konuştu.

Kızılören Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Atar ise "Büyük bir gürültü duyduk. Panikle herkes dışarı çıktı. Şu anda 4-5 ev yıkıldı. Bazı evlerde çatlaklıklar var" dedi.



Deprem nedeniyle evlerini terk eden vatandaşlardan Kezban Kaynak, "Çok şiddetli sallandık, hissettik ve kaçtık. Çok korktuk. Evde ailecek hepimiz vardı. Evimizde herhangi bir zarar oluşmadı. Eve gitmeyi düşünmüyoruz. Sokakta bekleyeceğiz" dedi.

Taner Gül de "Evde oturuyorduk çay içiyorduk. Çocuklar korkup birbirlerini kucakladılar. Sanki taş vurur gibi ses çıktı. Şiddetli sallandık. Evlerden korkup bahçeye çıktı" diye konuştu.



KONYA VALİSİ: CAN KAYBI YOK

Konya Valisi Vahdettin Özkan, Meram merkez üssü depremden sonra Kızılören Mahallesi'nde incelemelerde bulundu. Can kaybının yaşanmadığını belirten Vali Özkan, şunları söyledi:

"5.1 büyüklüğünde depreme maruz kaldık. Depremin hissedilmesinin ardından bütün arkadaşlarımız seferber oldu. Belediyelerimizin, AFAD, jandarma ve emniyet ekipleri alanda tarama yaptı. Herhangi bir can kaybı yok. Bizim bütün unsunlarımız, bütün bakanlıklarımızın temsilcilikleri alanda tarama işlemleri sabaha kadar yapacaktır. Olaki kıyıda köşede kalmış bizim tespit edemediğimiz milyonda bir ihtimal de olsa bütün bu riskleri, ihtimalleri değerlendirip, arkadaşlarımız sabaha kadar vatandaşlarımızla beraber olacaktır. Tedirginlik duyup evlerine giremiyecek olan varsa onları da çadırlarımızda, misafirhanelerimizde kendi evlerimizde misafir edeceğiz."

AFAD SON DURUMU AÇIKLADI

AFAD ise yaptığı açıklama deprem anında evinden çıkan bir kişinin yaralandığını açıkladı. Bazı mahallelerde toplam 37 binada çatlak oluştuğu yönünde ihbar geldiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi;

*112 Acil Çağrı Merkezi ve AFAD Yönetim Merkezine gelen ihbar sonucu Meram ilçesinde Küçükmuhsine ve Tepekent mahallelerinde 2 adet metruk bina çökmüş, 1 vatandaş deprem anında evinden çıkarken yaralanmıştır.

*Meram ilçesi, Kızılören mahallesi, Tepekent Mahallesi, Yakameram Mahallesi, Akıncılar Mahallesi, Kızılören Mahallesi, Dere Mahallesi, Havzan Mahallesi, Sefaköy Mahallesi,Selçuklu Bosnahersek Mahallesi, Erenkaya Mahallesi, Özalkent Mahallesi, Akpınar Mahallesi, Nişantaşı Mahallesi, Beyşehir İlçesi Dumanlı Mahallesinde, bazı binalarda çatlaklar olduğu belirtilmiştir.

*Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından oluşan hasarın boyutunu belirlemek ve hasar tespit çalışmalarını yürütmek üzere ekipler ihbar gelen yerlere görevlendirilmiştir. 37 bina ile ilgili hasar ihbarı gelmiştir.

*6 teknik ekip sahada görev yapmaktadır. Sefaköy, Kızılören, Akpınar, Sağlık, Erankaya, Aşkan mahallelerinde tespit çalışmaları başlamıştır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden de belirtilen mahallelere psikolog sevk edilmiştir.



NACİ GÖRÜR'DEN AÇIKLAMA

Korkutan deprem sonrası açıklamada bulunan Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, şu ifadeleri kullandı;

"Arkadaşlar, Konya-Meram-Kızılörende az önce 5,1 büyüklüğünde deprem oldu. Bu deprem büyük ihtimalle Akşehir Fay Zonu üzerinde ve normal faylanmaya bağlı. Geçmiş olsun (Bozkurt, 2001; Görür, 2020)."

Resim

ISPARTA'DA DA HİSSEDİLDİ

Konya'nın Meram ilçesinde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki deprem, Isparta kent merkezinde de hissedildi. Depreme alışveriş merkezinde yakalanan vatandaşlar, alışveriş merkezini terk etti. Isparta’da deprem nedeniyle herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığı öğrenildi.



SON DEPREMLER

Yaşanan depremlerin saatini ve şiddeti anlık olarak takip etmek mümkün. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi(BDTİM) tarafından kaydedilen depremlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

DAKİKA DAKİKA SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFAD SON DEPREMLER

[old_news_related_template title="Balıkesir’de art arda deprem! Son depremler…" desc="Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde 3.4 ve 3.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre depremler yaklaşık 25 dakika arayla yaşandı. Son depremler hakkındaki tüm bilgiler Kandilli Rasathanesi ve AFAD tarafından paylaşılmaya devam ediyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/05/iecrop/deprem-shutter_16_9_1634110768_16_9_1636110057.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/balikesirde-art-arda-deprem-son-depremler-6751143/"]