Fatsa ilçesinde gün içinde aralıklarla görülen ve akşam saatlerinde etkisini arttıran sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Kentin birçok noktasında, caddelerde ve ara yollarda yükselen yağmur suları, insanları tedirgin etti. Kısa sürede debisi yükselen yağmur suyu, ilçenin birçok noktasında bulunan iş yerlerine dolarak hasara neden oldu.

Esnaflar, birbirlerine destek çıkarak iş yerlerini sulardan temizlerken, Karadeniz Sahil Yolu'nda da taşkınlar nedeniyle oluşan su birikintisi, trafiğin durmasına neden oldu. Ekiplerin yaptıkları çalışmalar sonucu yol yeniden ulaşıma açıldı.

Öte yandan ilçede sağanak yağış devam ederken, belediye, karayolları ve ilgili ekiplerin bölgedeki çalışmaları ve tedbirleri sürüyor.



ARAÇLAR SON ANDA KURTULDIU

Sağanak yağışların devam ettiği Ordu'nun Ünye ilçesinde vatandaşlar hava muhalefetine karşı uyarı üstüne uyarılırken, ilçenin Elmalık Mahallesi yolu üzerinde meydana gelen heyelan sonucunda yol araç trafiğine kapandı. Toprak altında kalmakta son anda kurtulan bazı sürücüler olay yerinden ayrılırken, jandarma ise güvenlik önlemleri aldı. İş makineleri ve ekiplerin 2 saatli çalışmaları sonucu ise yol yeniden kontrollü olarak ulaşıma açıldı.

İlçenin Çakmak Mahallesi sınırları içerisinde bulunan köprü, yüksek kesimlerden gelen dere suları nedeniyle taşkın riskiyle karşı karşıya kaldı. Ünye İlçe Jandarma ekipleri tarafından köprü üzerinden kontrollü geçiş sağlanırken, olası bir taşkın riskine karşı ise jandarma nöbet tuttu.

Ünye İlçe Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipler tarafından vatandaşlar köprü üzerinden uzaklaştırılmalarının ardından, bazı kişiler ise uyarılara aldırış etmeden cep telefonlarıyla çekim yapmaya devam etti. 2018 yılının Ağustos ayında yıkılan Çakmak Köprüsü yenilenmesinin ardından ilk kez yeniden taşkın riskiyle karşı karşıya kaldı.



BAŞKAN GÜLER'DEN YAĞIŞ SÜRECEK UYARISI

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, kentte etkili olan sağanağın ardından incelemelerde bulundu. Sağanağın etkilediği Fatsa ilçesine gelen Başkan Güler, su taşkınlarının yaşandığı bölgeler hakkında yetkililerden bilgi aldı.

İncelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan Güler, yağışın etkili olduğu yerlerde 310 iş makinesi, 470 personelle çalışmaların sürdüğünü söyledi. Meteorolojiden gelen haberlere göre yağışın biraz daha devam edeceği bilgisini aktaran Güler, süreci hep birlikte sıkı bir şekilde takip ettiklerinin ifade etti.

Güler, Aslında burada biraz daha kontrollü. Dere yataklarına çok şükür daha disiplinli şekilde bakıyoruz. Ama yağmur miktarı bu sene hep bütün rakamların üzerinde. Onun için bunun mühim olan yönetilmesi. Kontrol altında tutulması. Bunu da çok şükür şimdiye kadar sağladık diye konuştu.

Yağışın etkili olduğu yerlerde parça parça heyelanların olduğu bilgisini de veren Güler, ekiplerin buralara da müdahale ettiğini kaydetti. Güler, Karadeniz Sahil Yolu'nda da su birikintisi nedeniyle trafiğin bir süre durduğunu ve ekiplerin çalışması sonucu yolun yeniden trafiğe açıldığını ifade etti.



ARTVİN'DE DERELER TAŞTI

Uyarıların ardından Artvin’de beklenen yağışlar başladı. Şavşat ilçesinin Armutlu mahallesinde yağmur etkisiyle taşan dere yolları çamura buladı. Bazı köylerde tarım arazileri zarar görürken, yağışın durmasıyla hayat normale döndü.

Öte yandan Yusufeli ilçesinde etkili olan yağış Evren mahallesinde bulunan derenin taşmasına sebep oldu. Taşan dere karayolunu ulaşıma kapatırken, bir kamyon ve sürücüsü taşan derenin ortasında mahsur kaldı.

Aracını hareket ettiremeyen sürücünün yardımına Yusufeli Belediyesi ekipleri koştu. Kamyon bulunduğu yerden kurtarılarak güvenli bölgeye çekildi. Ekipler iki ayrı ilçede de çalışmalarını sürdürdüğünü öğrenildi.



ŞAVŞAT'A YILDIRIM DÜŞTÜ, 37 KÖY ELEKTRİKSİZ KALDI

Artvin’de etkili olan sağanak yağışa bağlı Şavşat ilçesinde 37 köyü kapsayan ana trafoya yıldırım düştü. Trafoda meydana gelen arızayı elektrik dağıtım ekipleri onarmak için çalışma başlattı.

Öte yandan yıldırımın düşme anı bir vatandaş tarafından cep telefonu ile kaydedildi. Vatandaşın yağmur çekimi sırasında büyük bir gürültünün koptuğu o anlar ise saniye saniye görüntülendi.





RİZE'DE HEYELAN


Çayeli ilçesine bağlı Kestanelik, Karaağaç, Derecik Güzeltepe Köyü’nde derenin taşması sonucu heyelanlar meydana geldi. İlçeye bağlı Beyazsu Köyü’nde ise derenin getirdiği heyelan köprünün yıkılmasına sebep oldu.

Rize İl Özel İdare Ekipleri tarafından tıkanan dere yatağının açılmasıyla olası bir su baskınının önüne geçildi. Yine Beyazsu köyünde debisi artan derenin suları dere yatağında bulunan cami lojmanının duvarlarına çarptı. Çevre sakinleri korku dolu dakikalar yaşadı.

Yamaçlardan kopan toprak kütleri nedeniyle Büyükköy beldesine bağlı 4 mahalleye ulaşımı sağlayan yollar, ulaşıma kapandı. Ekipler, iş makinesi destekli kapanan yollarda çalışmalarını yürütürken, bölgede yağmur da etkisini sürdürüyor.



AĞARAN ŞELALESİ DE TAŞTI

Etkili yağışla Çayeli ilçesindeki ünlü Ağaran Şelalesi de taştı. Taşma sonucunda şelalenin alt kısmında ulaşıma kapanan yolda, hasar oluştu. O anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.

Rize'nin Pazar ilçesinde etkili sağanak nedeniyle tıkanan mazgallar, su baskınlarına neden oldu. Merkez mahallesi Çarşıbaşı mevkisinde bazı iş yerlerini su bastı. Pazar- Hemşin karayolunun bazı noktalarında heyelanlar yaşanırken, ilçede esnaf tıkanan mazgalları kendi imkanları ile açıp, suyu tahliye etmeye çalıştı.  (İHA)



[old_news_related_template title="Selde bilanço ağırlaşıyor! Can kaybı 31'e yükseldi" desc="Batı Karadeniz'de yaşanan sel felaketinden acı haber geldi. AFAD, Kastamonu'da 29 Sinop'ta ise 2 kişinin hayatını kaybettiğini ve ölü sayısının 31'e yükseldiğini duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/13/iecrop/foto_16_9_1628867916.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/selde-bilanco-agirlasiyor-can-kaybi-31e-yukseldi-6591526/"]

[old_news_related_template title="'329 kayıp başvurusu var, sahillerden ceset toplanıyor'" desc="Türkiye son yılların en büyük sel felaketlerinden birini yaşıyor. Selin vurduğu Kastamonu Bozkurt'ta bulunan CHP'li Engin Altay, 'AFAD’a 329 kayıp başvurusu yapıldığı bilgisi bana verildi. Sahillerden cesetler toplanıyor bunu Türkiye’nin bilmesi lazım' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/13/iecrop/resimid_185338181_18533818_16_9_1628857186.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/329-kayip-basvurusu-var-sahillerden-ceset-toplaniyor-6591241/"]