Mimar, şehir planlayıcısı ve siyasetçi Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp hayatını kaybetti. sabaha karşı İstanbul'da geçirdiği kalp krizi nedeniyle 73 yaşında hayatını kaybetti. Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp’in cenazesi yarın öğlen Aydın Kuşadası’nda toprağa verileceği öğrenildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp Hocayı Kaybettik. Ruhu şad, mekanı cennet olsun" ifadelerini kullandı.

AHMET VEFİK ALP KİMDİR?

Ahmet Vefik Alp 31 Mayıs 1948’te Kızıltoprak’ta dünyaya geldi. 1967’de İstanbul Saint Joseph Fransız Lisesini, 1971’de İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümünü bitirerek mimar, 1973’te Yüksek Mühendis Mimar oldu. İstanbul Teknik Üniversitesine asistan olarak atandı. Amerika’da yüksek lisans ve doktora yaptı. Tez çalışmaları ve makaleleri birçok dilde yayınlandı.

AMERİKAN MİMARLAR ENSTİTÜSÜ’NDE TÜRKİYE TEMSİLCİLİĞİNE SEÇİLDİ

1982’de Suudi Arabistan Kral Fahd Üniversitesine davet edildi ve burada 7 yıl boyunca dersler verdi; birçok mimarlık projesine imza attı. 1984’de doçent, 1989’da Birleşmiş Milletler Teşkilatının himayesindeki "Uluslararası Mimarlık Akademisi" profesörlüğüne getirildi. Amerika ve Suudi Arabistan’a ilaveten İsviçre ve Japonya’da birçok çalışma yaptı. 1996 yılında T.C. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Müdürlüğü'ne getirilen Alp, aynı yıl Amerikan Mimarlar Enstitüsü Türkiye Temsilciliği'ne ve bunu takiben Güney Avrupa Direktörlüğü'ne oybirliği ile getirildi.

ERDOĞAN'LA İBB BAŞKANLIĞI İÇİN YARIŞTI

Prof. Dr. Alp, 1994 mahalli idareler seçimlerinde MHP'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olmuştu. Alp'in, yarıştığı kişiler arasında ise o dönem Refah Partisi'nden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olan Recep Tayyip Erdoğan da yer alıyordu. Erdoğan, o dönem yüzde 25.19 oy oranıyla İBB Başkanı seçilirken, Prof. Dr. Alp ise yüzde 1.87 oy oranı almıştı.

Prof. Dr. Alp'in 1994 İBB Başkanlığı adaylığı seçimlerinde şu isimlerle yarıştı; Refah Partisi (RP) Recep Tayyip Erdoğan, Anavatan Partisi (ANAP) İlhan Kesici, Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) Ömer Zülfü Livaneli, Doğru Yol Partisi (DYP) Bedrettin Dalan, Demokratik Sol Parti (DSP) Necdet Özkan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ertuğrul Günay, Büyük Birlik Partisi (BBP) Ahmet Hamdi Turgut, Millet Partisi (MP) Ferit Edibali, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Hasan Celal Güzel, Sosyalist Birlik Partisi (SBP) Arslan Başer Kafaoğlu, İşçi Partisi (İP) Arslan Kılıç.

AKŞENER TAZİYE YAYINLADI

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan İYİ Parti lideri Meral Akşener, Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp'i kaybetmenin derin üzüntüsü içersinde olduğunu belirterek "Ülkemizin yetiştirmiş olduğu kıymetli değerlerden, kent bilimci ve mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp'i kaybettiğimizi üzüntüyle öğrendim. Merhuma Cenabıhak'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyorum. Ruhu şad mekânı cennet olsun..." ifadelerini kullandı.


[old_news_related_template title="Ahmet Vefik Alp: Seferberlik ilan edilmeli" desc="Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, depremde yıkımlara neden olan ihmal ve yanlışların fotoğraflarını SÖZCÜ ile paylaştı. Alp, deprem seferberliği ilan edilmesi gerektiğini söyledi ve imar barışının baruta ateşle yaklaşmaktan farkının olmadığını dile getirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/02/iecrop/ahmet-vefik_16_9_1604298690.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/imar-barisi-atese-barutla-yaklastmaktir-6107902/"]

[old_news_related_template title="Mega projeler bana ait ismim bile anılmıyor" desc="Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, Marmaray veAvrasya Tüneli ile 1999 yılında ‘Altın Üçgen’ ismi ile tanıttığı ‘3 katlı tüp geçit’ projelerinin kendisine ait olduğunu söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/123-4.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/mega-projeler-bana-ait-ismim-bile-anilmiyor-1606574/"]