Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), eski Başkan Başaran Ulusoy hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na yaptıkları suç duyurusu hakkında 4 yıldır hiç bir işlem yapılmadığı gerekçesiyle, 3 Kasım’da yeniden harekete geçti.

TÜRSAB avukatları ilk şikayet dilekçelerini 12 Eylül 2018’de vermişlerdi.

TÜRSAB’ın soruşturmayı sonuçlandırmayan savcıları, Hakim ve Savcılar Kurulu Yüksek Kurulu’na (HSYK) şikayet etme girişiminde bulunduğu dile getiriliyor.

★★★

Ulusoy, 1991-2018 yılları arasında TÜRSAB Başkanlığı görevini sürdürmüştü.

Ulusoy dönemine ilişkin; Burganbank ve Denizbank’tan çekilen kredilere teminat olarak verilen müze ve ören yeri biletlerinin “sahte olma” ve 115 milyon TL’lik çeklerde usulsüzlük olduğu iddiaları yer alıyor.

TÜRSAB’a 23. Genel Kurulu öncesi ortaya çıkan “yönetim krizi” nedeniyle AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş döneminde; Talha Çamaş, Nedim Öztürk ve Mustafa Kalaycıoğlu kayyum olarak atanmıştı.

Firuz Barbaros Bağlıkaya


★★★

TÜRSAB’ın 2018 Şubat’ında yapılan Genel Kurulu’nda Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Firuz Barbaros Bağlıkaya seçildi.

Bağlıkaya yönetimi TÜRSAB’ı 560 milyon TL (dönem kuru itibarıyla 120 milyon dolar) borçla devraldığını açıkladı.

Yapılan araştırma ve denetimlerde Ulusoy döneminde “usulsüzlükler ve yolsuzluklar” yapıldığı ileri sürüldü.

Ulusoy bu iddialara karşın TÜRSAB başkanlığını bırakırken; “30 milyon TL’ye yakın müze bileti  ve 80 milyon TL’ye yakın aidat alacağı bıraktığı” savunması yaptı.

★★★

TÜRSAB’ın İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na verdiği 3 Kasım 2021 tarihli dilekçesinde, “Daha fazla gecikmeksizin şüpheliler hakkında ivedilikle iddianame düzenlenerek kamu davası açılması” talep edildi.

Grant Thornton Eren Bağımsız Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik raporları ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftis Kurulu Başkanlığı’nca hazırlanan 25 Mayıs 2018 tarihli inceleme raporlarına dikkat  çekilen dilekçede şu ifadelere yer verildi:

Üç kişilik bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan 19.09.2019 tarihli 18 sayfalık raporda; “İddia edilen suçların işlendiği yönünde şüphenin oluştuğu kanaatine varılmıştır” denildiği halde aradan geçen 4 yılı aşkın sürede iddianame hazırlanmadı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen dosyada, “Sahte belge düzenleme fiilini işlediği, bu nedenle mükellef kurum kanuni temsilcisi/temsilcileri hakkında Vergi Suçu Raporu düzenlenerek suç duyurusunda bulunulması gerektiği halde, 2 yılı aşkın süre işlem yapılmadı” dendi.

Başaran Ulusoy


Hazine ve Maliye Bakanlığı 26.09.2019 tarihli raporunda, “Başaran Ulusoy ve Feyyaz Yalçın adlı kişilerin bilerek sahte belge kullanmak ve sahte belge düzenlemek” suretiyle kaçakçılık suçu işlediği sonucuna varıldı. Buna rağmen kamu davası açılması yönünde işlem yapılmadı.

Bazı eylemlerin zamanaşımına uğramaması adına, daha fazla gecikmeksizin iddianame düzenlenmesi zorunluluk oldu.

Ulusoy hastalığı gerekçe göstererek aylardır ifade vermekten kaçıyor. (Ulusoy’un Koç Hastanesi’nden aldığı parkinson hastalığı raporu talep ediliyor) Oysa TÜRSAB’ın hakim ortak olduğu Komer Kuşadası Kongre Merkezi’nin 18 Ekim 2021 tarihli Olağanüstü Genel Kurulu’nda hazır bulundu.


Selçuk Belediyesi’ne 1948 TL kalıyor


Meryem Ana’nın, Yunan mitolojisinde kadın Tanrıça Artemis’in doğduğu Ege topraklarında cesareti ve özgürlükçü düşünceleri temsil eden, İlyada, Zeus, Hera, Venüs ve Odeseus ile Amazon kadınları tarih oldu.

21. yüzyılda kız kardeşleri “cins kırımı” ile savaşıyor.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer son 91 yılda İzmir’de 13 kadın belediye başkanının görev yaptığını söylemişti.

2019 seçimleri sonrası İzmir’in 30 ilçesinden yalnızca 4’ünün belediye başkanı kadın. Bunlardan 1’i AKP’den, 3’ü CHP’den seçildi.



Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ve Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel...

Ceritoğlu Sengel’i makamında ziyaret ettim. Türkiye’nin en çok turist çeken 3’üncü ören yeri ve müzesi Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Kilisesi Selçuk ilçe sınırları içinde.

Sengel’e “Müze gelirleriniz ne kadar?” diye sorduğumda aldığım yanıt: 2018 yılında 1948 TL.

Pandemi öncesine ait yüksek ziyaret sayısına karşılık  günlük değil, yıllık gelirleri 2 bin TL’yi bulmuyor.

Selçuk, nüfus olarak  İzmir’in 26’ncı ilçesi. Bilet satış gelirlerinin yüzde 15’i İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılıyor, bundan da Selçuk’a yüzde 5’lik pay düşüyor. Ceritoğlu Sengel, “Müzeler ve ören yerleri kamunun malı olduğuna göre, buradaki gelirler de kamuya aktarılmalı. Bilet gişelerinin özelleştirilmesi ile gelir özel sektörün cebine giriyor” eleştirisini dile getiriyor.

Müzelerin geliri yabancı sermayeye akıyor


2018 yılı Mart ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) tarafından düzenlenen “Bilet Satış ve Bilet Ürünleri Geliştirme” hizmetlerinin temini ihalesini 3.9 milyar TL teklif eden Sicpa Türkiye kazanmıştı.

Sicpa Türkiye CEO’su Aykut Ferah pandemi sürecinde “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyasına 3 milyar 177 bin TL bağış yaptıklarını açıklamıştı.

Sicpa Dünya Başkanı Philippe Amon da 5 milyar TL’lik yatırım kapasiteli yerli ve milli projeler için Ar-Ge merkezi oluşturma çalışmalarını hızlandırdıklarını söylemişti.

Topkapı Sarayı, Ayasofya, Topkapı Sarayı Harem Dairesi,  İstanbul Arkeoloji, Türk ve İslam Eserleri, Pamukkale, Efes ve Göreme başta olmak üzere Türkiye’nin en çok ziyaret edilen 69 müze ve ören yerine “bilet hizmeti” vermek üzere düzenlenen bu ihalede iki firma yarışmıştı.

Kanal 7 ve Ülke TV’nin bünyesinde yer aldığı Beyaz Holding şirketlerinden Etkin Eğitim Organizasyon, Gemi İşletmeciliği ve Turizm yalnızca 47 milyon TL farkla ihaleyi kaybetti.

1927 yılında İsviçre merkezli olarak kurulan Sicpa hakkında çok “taraflı” spekülasyonlar dile getirildi.

İslami kesim Sicpa’nın ortaklarının siyonizmin finansal destekçileri arasında olduğunu vurgularken, iş dünyası şirketin arkasında bir dönem AKP kadrolarında yer alan iş insani Cüneyd Zapsu’nun olduğunu konuşuyor.

2018 yılında müze ve ören yerleri giriş ücretlerine yapılan yüzde 50 zamma, 17 Temmuz 2019 yılında yapılan yüzde 20 zam eklendi.

TÜRSAB’ın 2011 yılında üstlendiği Müze Kart uygulamasıyla, Türk vatandaşları bir yıl boyunca 300 kadar müze ve ören yerini 60 TL’ye ziyaret edebiliyor.

Ne var ki diyelim Topkapı Sarayı’na Müze Kart ile girdiniz, Harem Dairesi’ni görmek isteyen 120 TL ödeyip bilet alacak.

Efes Ören Yeri içinde Karanlık Kilise için de aynı yöntem geçerli...

2014 yılında Ayasofya’yı 5, Topkapı’yı 5, Efes’i 4, Pamukkale’yi 3 milyon kişi ziyaret etmiş.

Rus uçağının düşürülmesi, 15 Temmuz darbe kalkışması derken her yıl ziyaretçi sayısı azalıyor.

Düzeltme ve Özür: Açık Toplum Vakfı kurucularından Ali Hakan Altınay Vekili Av. Tora Pekin, medyada yer alan haberleri referans alarak yazdığım “Gezi Davası firarisi” ifadesinin gerçek olmadığını, müvekkilinin Türkiye’de bulunduğunu ve davalara katıldığını bildirdi.