Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’yla karşı karşıya gelen Batı, bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen üç ayrı zirvede güç gösterisi yapıyor. Brüksel, NATO zirvesini yanı sıra G7 ve Avrupa Birliği (AB) toplantılarına da ev sahipliği yapıyor.

Üç toplantıya da katılacak ABD Başkanı Joe Biden, Brüksel’deki AB zirvesine katılacak ilk ABD Başkanı olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı NATO zirvesinde, ittifakın Doğu Avrupa’daki askeri birliklerin artırılması konusunda anlaşması bekleniyor. Ayrıca Ukrayna’ya silah sevkiyatının artırılması yönünde karar çıkacağı tahmin ediliyor.

ZELENSKİY: KİMİN BİZE İHANET ETTİĞİNİ GÖRECEĞİZ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de bugün NATO ve AB liderlerine video konferans yoluyla hitap edecek. Zelenskiy gece yayınladığı görüntülü mesajında dünyaya Rus işgaline karşı sokağa çıkma çağrısı yaparak “Ofislerinizden, evlerinizden, okullarınızdan çıkıp Ukrayna’ya, özgürlüğe ve hayata destek olmak için bir araya gelin” dedi.

Ukrayna’da uçuşa yasak bölge ilan edilmesi çağrısını yineleyen Zelenskiy, Brüksel’deki toplantılarla ilgili “Üç zirvede kimin dostumuz olduğunu, kimin bize ihanet ettiğini göreceğiz” diye konuştu.

AB'NİN GÜNDEMİ RUS GAZI

Rusya’nın Ukrayna işgali, Avrupa ülkelerini savunma alanında yeni adımlar atmaya yöneltti. Norveç’te geçen hafta 30 bin askerin katılımıyla düzenlenen NATO tatbikatında, ittifaka üye olmayan İsveç ve Finlandiya’dan birlikler de yer almıştı. NATO, halihazırda son dönemde ittifakın doğu kanadında birliklerinin sayısını önemli ölçüde artırdı.

AB zirvesindeyse başlıca gündem maddesi, enerji kaynaklarının geleceği ve Rus gazına olan bağımlılığın sona erdirilmesi olacak. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’dan doğalgaz ve petrol ithalatını yasaklama planına karşı çıkarak bunun Avrupa’yı resesyona sürükleyeceğini belirtmişti. Son dönemde artan enerji fiyatları Avrupa’da endişelere yol açıyor.

Bugün Brüksel’de yapılan toplantılarda Rusya’ya yönelik daha fazla yaptırım kararı alınması da gündemde.

[old_news_related_template title="Rus gazında ruble bilmecesi: Avrupa Putin'in restini görecek mi?" desc="Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğalgazı dost olmayan ülkelere ruble ile satma kararı Avrupa'da şok etkisi yarattı. Avrupalı yetkililer ruble ile ödeme yapmaya sıcak bakmıyor ancak Avrupa'nın Rus gazına bağımlılığı üst seviyelerde. Uzmanlar ise bu hamlenin sözleşmeleri tartışmaya açabileceğini düşünüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/24/iecrop/shutterstock_2104791914_16_9_1648100930.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/rus-gazinda-ruble-bilmecesi-avrupa-putinin-restini-gorecek-mi-7030309/"]

[old_news_related_template title="ABD Başkanı Biden yeni yaptırımları açıklayacak" desc="ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, yarın yapılacak NATO Liderler Zirvesi için yaptığı yolculuk sırasında, ABD Başkanı Joe Biden’ın yarın Rus siyasilere ve oligarklara yönelik yeni yaptırımlar paketini açıklayacağını ifade etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/23/iecrop/iha-sullvian_16_9_1648063772.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/abd-baskani-biden-yeni-yaptirimlari-aciklayacak-7029978/"]

[old_news_related_template title="Stoltenberg: NATO'nun gündeminde Ukrayna'nın üyeliği yok" desc="NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’nın NATO üyeliğinin ittifakın gündeminde olmadığını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/23/iecrop/stoltenberg-reuters_16_9_1648042349.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/stoltenberg-natonun-gundeminde-ukraynanin-uyeligi-yok-7029448/"]

[old_news_related_template title="G7 ve NATO toplantısında Putin üzerindeki baskı artacak" desc="İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın G7 ve NATO toplantılarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin üzerindeki baskıyı arttırmayı amaçladığı bildirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/23/iecrop/putin-reuyters_16_9_1648069132.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/g7-ve-nato-toplantisinda-putin-uzerindeki-baski-artacak-7030092/"]