NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya ziyareti kapsamında, 'Kultaranta Görüşmeleri' öncesinde Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ile bir araya gelerek ortak basın toplantısı düzenledi.

"BU KRİTİK ZAMANDA BİLGİ PAYLAŞIMIMIZI DAHA DA GELİŞTİRDİK"

Basın toplantısında konuşan Stoltenberg, Finlandiya ve İsveçin NATO üyeliğine başvurma kararlarının tarihi olduğunu belirterek, "Uzun zamandır en yakın ortaklarımız oldunuz. Yetenekli ordulara sahip güçlü demokrasileriniz var ve NATO üyeliğiniz ortak güvenliğimizi artıracak. Güçlerimiz uzun yıllar birlikte eğitim ve tatbikat yaptı. Fin askerleri Batı Balkanlar'dan Irak'a kadar NATO misyon ve operasyonlarına katkıda bulunuyor. Güvenliğimiz için bu kritik zamanda bilgi paylaşımımızı daha da geliştirdik" dedi.



"İSVEÇ'LE VE MÜTTEFİK TÜRKİYE İLE YAKIN TEMAS HALİNDEYİM"

Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğinin, ittifakın İskandinav bölgesini daha da güçlendireceğini ve müttefiklerin, bu iki ülkenin NATO yolunda atacağı sonraki adımları değerlendirdiğini ifade eden Stoltenberg, "Terör örgütü PKK ile ilgili Türkiye'nin endişeleri de dahil olmak üzere tüm müttefiklerin güvenlik endişelerini ele almalıyız. Bu yüzden önümüzdeki yolda sizinle Sauli ve meslektaşlarınızla, İsveç'le ve müttefik Türkiye ile yakın temas halindeyim. Türkiye'nin meşru endişelerini gidermek ve ittifakımıza katılımınızda ilerlemek için personelim ayrıca her üç ülkeden yetkililerle yakın diyalog içinde" şeklinde konuştu.

"NATO TEYAKKUZDA KALMAYA DEVAM EDİYOR"

NATO ve Finlandiya'nın ortak değerleri ve ortak çıkarları paylaştığını, Finlandiya ve İsveç'in güvenliğinin NATO için önemli olduğunu belirten Stoltenberg, "Birçok müttefik, güvenliğinize olan bağlılıklarını zaten açıkça ortaya koydu. NATO teyakkuzda kalmaya devam ediyor. Ve bu bölgedeki varlığımızı artırdık. Biz konuşurken, BALTOPS egzersizimiz, 14 NATO müttefikinden, Finlandiya ve İsveç'ten 7 binden fazla kuvvetle yan yana eğitim yaparak devam ediyor. Finlandiya ve İsveç kuvvetleri, NATO'nun Baltık bölgesi ve Polonya genelindeki Entegre Hava ve Füze Savunma tatbikatına da katılıyor. Bunlar, NATO'nun stratejik öneme sahip bu bölgeye bağlılığının güçlü göstergeleridir" dedi.

FİNLANDİYA CUMHURBAŞKANI'NDAN MESAJ

Öte yandan Niinisto, Stoltenberg ile görüşmesine dair sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Kultaranta Görüşmeleri öncesinde iyi bir görüşme yaptık. Ukrayna'daki savaştan ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinden bahsettik" dedi.

Finlandiya Cumhurbaşkanlığı Ofisi sitesinde yer alan bilgilere göre, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto'nun ev sahipliğinde düzenlenen Kultaranta Görüşmeleri, 12-13 Haziran tarihlerinde 'Sorumlu, güçlü ve istikrarlı İskandinav Bölgesi' başlığıyla gerçekleştiriliyor. Bu yıl Kultaranta konukları arasında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store yer alıyor.

Finlandiya ziyaretinin ardından Stoltenberg'in yarın İsveç'te Başbakan Magdalena Andersson ile görüşmesi bekleniyor.

[old_news_related_template title="Fin basınında NATO krizi: Finlandiya, Erdoğan'ın taleplerini reddetti" desc="Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girme isteğini engelleyen Türkiye ile İskandinav ülkeleri arasında gerilim tırmanırken, Finlandiya basını, Erdoğan'ın da iadesini istediklerini sık sık dile getirdiği, FETÖ ve PKK ile bağlantısı olduğu iddia edilen isimlerin Türkiye'ye geri gönderilmeyeceğini yazdı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/11/iecrop/isvec-fin_16_9_1654957171.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/fin-basini-finlandiya-erdoganin-taleplerini-reddetti-7188288/"]

[old_news_related_template title="NATO açıkladı: Türkiye'nin itirazlarına rağmen..." desc="Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurusuna itirazları sürerken, NATO'dan konuyla ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/10/iecrop/206389_16_9_1654858351.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/nato-acikladi-turkiyenin-itirazlarina-ragmen-7186014/"]