İsrail ve Türkiye on yıldan uzun süredir gergin olan diplomatik ilişkileri yeniden kurmaya çalışırken, İsrail medyası bugün iki ülke arasında önemli bir gelişmenin yaşanmasının beklendiğini duyurmuştu.

12 yıl önce Mavi Marmara olayıyla bozulan İsrail-Türkiye ilişkileri son dönemde ivme kazanırken, İsrail basını, iki ülkenin yakın zamanda bir açıklama yaparak, 'ilişkilerin tam anlamıyla normale döndüğünü ilan edeceğini' açıklamıştı.

İSRAİL'DEN BEKLENEN AÇIKLAMA GELDİ

Bu haberlerin ardından tüm dünyanın gözü kulağı İsrail'e çevrilirken, İsrail Başbakanı Yair Lapid'den beklenen açıklama geldi. İsrail Başbakanı Yair Lapid'in ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ve Türkiye'nin tam diplomatik ilişkileri yeniden kurmaya karar verdiklerini ve ilişkilerde istikrarlı bir iyileşmenin ardından karşılıklı olarak büyükelçiliklerin yeniden açılacağı ve büyükelçilerin atanacağı belirtildi.

Açıklamada, "İlişkilerin iyileştirilmesi, iki halk arasındaki bağların derinleşmesine, ekonomik, ticari ve kültürel bağların genişletilmesine ve bölgesel istikrarın güçlendirilmesine katkıda bulunacaktır." ifadeleri kullanıldı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da açıklama yaptı. Çavuşoğlu, yeniden Tel Aviv'e büyükelçi atama kararı aldıklarını doğruladı. Çavuşoğlu, "Yeni hükümet göreve geldikten sonra İsrailde diyalog süreci başlamıştı. Sonuçta ilişkilerin normalleşmesi konusunda atacağımız adımlar içinde büyükelçileri atamak da vardı. Büyükelçilerin atanması konusunda çalışmaları başlattık diye açıklama yapmıştık. İsrailden de olumlu adım geldi. Türkiye olarak İsrail'e büyükelçi atama kararı aldık. Hayırlısı olsun. Bundan sonra isimlerin belirlenmesi süreci başlıyor." dedi.

HERZOG DA ÖVGÜ MESAJI YAYINLADI

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, iki ülke diplomatik ilişki seviyesinin en üst düzeye çıkarılmasından övgüyle bahsetti. Paylaşımda Herzog, "Türkiye ile diplomatik ilişkilerin en yüksek seviyeye çıkarılmasını takdirle karşılıyorum. Son bir yıldır öncülük ettiğimiz, İsrail ve Türk halkına daha iyi ekonomik ilişkileri, karşılıklı turizm ve dostluğu teşvik edecek önemli bir gelişme." ifadelerini kullandı.

Orta Doğu'da iyi komşuluk ilişkileri ve ortaklık ruhunun kendileri için önemli olduğunu belirten İsrail Cumhurbaşkanı, tüm dinlerin mensuplarının; Müslüman, Yahudi ve Hristiyanların "barış içinde bir arada yaşayabileceğini ve yaşaması gerektiğini" aktardı.

MAVİ MARMARA OLAYI

İsrail’in, dış dünyayla bütün bağlantısını kopardığı Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisi, 31 Mayıs 2010 yılında dünyanın birçok ülkesinden çok sayıda aktivistle birlikte İstanbul’dan yola çıkmış, İsrail'in gemiye havadan ve sudan düzenlediği saldırı sonucu 10 Türk vatandaşı hayatını kaybetmişti.

Olayın ardından İsrail ve Türkiye arasında ilişkiler kopma noktasına gelmişti.

[old_news_related_template title="İsrail güçleri Doğu Kudüs'te bir Filistinliyi öldürdü" desc="İşgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da İsrail güçlerince düzenlenen baskınlarda 22 Filistinli gözaltına alındı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/15/iecrop/thumbs_b_c_72ccbcc0a64dfaab336f14fcb7c5cabf_16_9_1660550146.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/israil-gucleri-dogu-kuduste-bir-filistinliyi-oldurdu-7308795/"]

[old_news_related_template title="Erdoğan ve Putin'in yakınlaşmasına AB'den tepki: Hoş değil" desc="Son dönemde Türkiye ile Rusya arasındaki yakınlaşma Batı ülkelerinin dikkatini çekti... İngiliz Financial Times'a konuşan Batılı yetkililer, Erdoğan ile Putin arasındaki yakınlığın ve iki ülke arasındaki ticaretin artmasından rahatsızlık duyduklarını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/16/iecrop/erdogan-depo_16_9_1660647115.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/erdogan-ve-putinin-yakinlasmasina-abden-tepki-hos-degil-7311146/"]

[old_news_related_template title="İsrail Savunma Bakanı, İslami Cihad'ı 'İran'ın uzantısı' olmakla suçladı" desc="İsrail Savunma Bakanı Gantz, Filistinli grup İslami Cihad'ın İran'dan her yıl 'on milyonlarca dolar finansman aldığını' iddia etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/11/iecrop/israil-1_16_9_1660230441.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/israil-savunma-bakani-islami-cihadi-iranin-uzantisi-olmakla-sucladi-7302619/"]