Olayların önünün alınamadığı Kazakistan'da Nur-Sultan Büyükelçiliği, Türk vatandaşlarının resmi makamlar tarafından yapılan açıklamaları takip etmelerini istedi, ayrıca kalabalık yerlerden uzak durulması çağırısı yaptı.

Büyükelçilik ayrıca Almatı ve Aktau'da bulunan vatandaşlar için irtibat numaraları yayınladı, konsolosluk çağırı merkezinin numarasını paylaştı.

Nur Sultan Büyükelçiliği, bölgede yaşananların ardından bir açıklama yayınladı.


Göstericilerin denetimi ele geçirmeye çalıştığı Almatı Havalimanı'nda ve kent merkezindeki otellerde mahsur kalanları tahliye etmek için de planlar yapıldığı öğrenildi.

Bölgede mahsur kalanlar arasında THY Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı İlker Aycı, eşi Tuğçe Saatman, THY çalışanları ve yakınlarının da bulunduğu belirtiliyor. Mahsur kalanların kurtarılması için hem kargo uçaklarının hem de komşu ülkelerden kaldırılacak yolcu uçaklarının devreye sokulması bekleniyor.

TAHLİYE ÇALIŞMALARI BAŞLADI

SÖZCÜ'nün edindiği bilgiye göre, Kazakistan'da öğleden sonra olaylar bir derece yatıştı. Bölgede mahsur kalanlardan THY İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı İlker Ayccı, eşi Tuğçe Saatman ve iki pilot, THY kargo uçağına alındı.

Uçağın ilerleyen saatlerde İstanbul'a gelmesi bekleniyor. Ayrıca bölgede mahsur kalan 49 THY ve ACT Havayolları çalışanı ile 5 MNG Havayolları çalışanının da bölgeden tahliye edilmesi için çalışmalar devam ediyor. Almatı Havalimanı'nda güvenliğin sağlanmaya başlanmasının, çoğunluğu pilot Türk vatandaşlarının tahliye sürecini hızlandırması bekleniyor.

[embed>https://dai.ly/x86v66e[/embed>

AYCI VE EŞİ UÇAĞA GÖTÜRÜLMEDİ

Bu arada, Almatı Havalimanı'nda bulunan kargo uçağı mürettebatının da muhalifler tarafından uçaktan indirildiği, Aycı ve eşinin de yollar güvenli olmadığı için kent merkezinden uçağa götürülemediği öğrenildi.

2000 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Kazakistan'da yetkililer Almatı'daki protesto gösterilerinde yaklaşık 2000 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. TASS haber ajansı, İçişleri Bakanlığı'na dayandırdığı açıklamalarda ülkenin en büyük kentinde gözaltına alınanların durumu ile ilgili bir bilgiye yer verilmedi.

1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte yaşadığı en büyük halk ayaklanmasına tanık olan Kazakistan'da polis daha önce onlarca eylemciyi "ortadan kaldırdıklarını" söylemişti.

YABANCILARA SINIR KAPANDI

Öte yandan Kazakistan'da yabancıların ülkeye girişinin yasaklandığına dair açıklamalar ortaya atıldı. Özbekistan'ın Kazakistan Büyükelçiliği, ülkeye yabancı girişinin geçici olarak durdurulduğunu öne sürdü.

Fakat Kazakistan Dışişleri Bakanlığı bu iddiaları yalanladı.

ÜLKEDE NELER OLUYOR?

Pazar günü ülkede LPG'ye uygulanan tavan fiyat politikasının rafa kalkmasıyla ülkede çok yoğun kullanılan LPG fiyatlarının artması ülkede tepki çekmişti.

Ülkenin bazı kentlerinde göstericiler sokağa çıkarken hükümetin istifa etmesi ve bunun Cumhurbaşkanı Cömert Tohayev tarafından kabul edilmesi tepkileri dindirmedi.

Pazar gününden beri göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar devam ederken, 8 polis ve askerin çatışmalarda yaşamını yitirdiği duyuruldu. Rusya ve Ermenistan'ın da bünyesinde olduğu Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, bölgeye barış gücü gönderme kararı aldı.