İran ziyareti sonrasında dün gazetecilerle konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki savaşla ilgili açıklamalarda bulundu.

Rus lider, Suudi Arabistan ve Birleşmiş Arap Emirlikleri'nin (BAE) Ukrayna ile Rusya arasında arabuluculuk yapmayı önerdiğini belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'le herhangi bir görüşme planı olup olmadığı yönündeki bir soruya Putin, Kiev'in Mart'ta üzerinde anlaşılan barış anlaşması taslağının koşullarını yerine getirmediğini söyledi. Putin, "Tabii ki nihai sonuç anlaşmadaki tarafların üzerinde anlaşılan koşulları uygulamasına bağlı olacak. Bugün görüyoruz ki Kiev'deki yönetimin böyle bir isteği yok" dedi.

Mart'ta düzenlenen müzakereler kapsamında Rusya ve Ukrayna önerilerde bulunmuş, fakat taraflar anlaşmaya varamamıştı.

Putin ayrıca Tahran'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Karadeniz'deki Rus blokajı sebebiyle sevk edilemeyen Ukrayna tahıllarının ihracatını yeniden başlatacak bir anlaşmayı da değerlendirdi. Tahıl sevkiyatının sağlanması için tüm sorunların henüz çözülmediğini belirten Putin, "Bir ilerleme olması bile olumlu" dedi.

Rus devlet kanalı Rossiya TV'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Putin, Moskova'nın, Karadeniz'de Ukrayna tahılı ihracatlarını kolaylaştırmaya gönüllü olduğunu fakat Rus tahılı ihracatına getirilen kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini belirtti.

[old_news_related_template title="Erdoğan'ın Putin'i bekletmesi gündem oldu: Çarpıcı yorum" desc="Dün İran'da Rusya Devlet Başkanı Putin'i toplantı öncesinde bekleten Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu hareketi Tahran'daki zirveye damga vurdu... İngiliz medyası dikkat çekici bir yorum yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/20/iecrop/erdogan-reuters_16_9_1658297274.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/erdoganin-putini-bekletmesi-gundem-oldu-carpici-yorum-7258928/"]

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin arasında kritik görüşme: Tüm sorunlar henüz çözülmedi" desc="Putin, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, 'Karadeniz üzerinden tahıl ihracatı konusunda müzakere için bir platform oluşturduğunuz ve arabuluculuk çabalarınız için teşekkür ederim. Tüm sorunlar henüz çözülmedi. Ancak ileri yönde bir hareket olduğu gerçeği olumlu” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/19/iecrop/erdogan-reuters_16_9_1658251228.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/erdogan-putin-gorusmesi-basladi-5-7258504/"]