Yaklaşık 50 gündür devam eden savaşta gözler Ukrayna'nın doğusuna kaymış durumda... İstanbul'da Ukrayna ve Rusya heyetlerinin bir araya gelmesinden sonra Moskova yönetimi iyi niyet göstergesi olarak Kiev yakınlarındaki asker sayılarını azaltacağını açıklamış ve saldırıların da dozunu azaltmıştı.

Fakat bölgeden çekilen Rusya'nın başta Bucha olmak üzere birçok kasaba ve kentte sivilleri hedef aldığının ortaya çıkmasından sonra Rus askerlerinin Ukrayna'nın doğusuna ilerlediği görüldü. Uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunu hedef aldığını aktarırken Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de saldırılara hazır olunduğunu duyurdu.

Gelecek haftaların savaşın gidişatı için çok önemli ve gerilimli olacağına dikkat çeken Zelenskiy, "Rusya daha da çok korkacak. Kaybetmekten korkacaklar. Gerçeğin farkına varmaktan korkacaklar" dedi.

Zelenskiy, "Rus askerleri ülkemizin doğusunda çok daha büyük operasyonlar hazırlayacak. Bize karşı füze kullanabilir hatta havadan bomba da atabilirler. Fakat biz onların hamlelerine hazırlıklıyız. Karşılık vereceğiz" dedi.

FOSFOR BOMBASI İDDİASI

Zelenskiy'nin açıklamalarının ardından sabah saatlerinde İngiliz istihbarat birimlerinden de açıklamalar geldi... İngiliz haber ajansı Reuters'ın "son dakika" ibaresiyle aktardığı açıklamalarda Ukrayna güçlerinin Donetsk ve Luhansk'ta saldırıları geri püskürtmeyi başardığı belirtildi.

Açıklamada, "Geri püskürtme sonucunda Rus tankları, araçları ve silahlarla ekipmanları imha edildi. Rusya'nın Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki saldırıları devam ediyor" denildi.

İngiliz askeri istihbarat birimleri tarafından yapılan açıklamada Rus güçlerinin daha  önce Donetsk bölgesinde fosfor bombası kullandığı iddiası gündeme gelirken, Mariupol'de de Rusya'nın benzer bir yöntem ve silah kullanabileceği öne sürüldü.

Öte yandan bölgede sivil ölümlerin artabileceği de belirtildi.

[old_news_related_template title="Rusya-Ukrayna savaşı... Putin, generali değiştirdi: Bütün yetkiler onun elinde" desc="24 Şubat'tan beri devam eden savaşta istediği sonucu elde edemeyen Rusya'da Devlet Başkanı Putin, savaşın yönetimini değiştirdi. Putin, Rusya'nın Güney Ordusu'nu yöneten generali Alexander Dvornikov'u savaşın başına getirdi. Dvornikov'un geçmişi ise dikkat çekici." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/10/iecrop/asker-sputnik_16_9_1649566073.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-ukrayna-savasi-putin-generali-degistirdi-butun-yetkiler-onun-elinde-7065309/"]

[old_news_related_template title="Rusya-Ukrayna savaşı: Uydu görüntüleri yayınlandı, Rus konvoyları ilerliyor" desc="Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta kısa sürede zafer bekleyen Rusya beklediğini elde edemeyince geçen hafta hedef değiştirirken, uydu görüntüleri Rus zırhlı araçları, füzeatar sistemleri ve diğer askeri araçların ülkenin doğusuna doğru ilerlediğini gözler önüne serdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/10/iecrop/konvoy-reuters_16_9_1649582441.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-ukrayna-savasi-uydu-goruntuleri-yayinlandi-rus-konvoylari-ilerliyor-7065714/"]



[old_news_related_template title="Ukrayna: Savaş düşündüğümüzden de uzun ve zor geçebilir" desc="Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Ukraynalı siyasilere seslenerek, “Savaş düşündüğümüzden de uzun ve zor geçebilir” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/10/iecrop/savas-iha_16_9_1649623937.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ukrayna-savas-dusundugumuzden-de-uzun-ve-zor-gecebilir-7066673/"]

[old_news_related_template title="Rusya-Ukrayna savaşı: NATO Savunma Bakanlarını endişelendiren 3 senaryo" desc="İngiliz medya kuruluşu BBC, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın büyüyerek NATO'nun da dahil olması ihtimali üzerine senaryoları masaya yatırdı. BBC, 'Batılı savunma bakanlarının aklını oyalayan bazı potansiyel senaryolar var' yorumunu yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/10/iecrop/nato-depo1_16_9_1649595616.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-ukrayna-savasi-nato-savunma-bakanlarini-endiselendiren-3-senaryo-7066046/"]