Rusya’nın Ukrayna işgalinde 5. güne girilirken, iki ülkeden heyetlerin katıldığı müzakere görüşmeleri Belarus’ta başladı.

Belarus Dışişleri Bakanlığı, görüşme öncesinde ülkenin Ukrayna sınırında düzenlen görüşme için hazırlanan masanın fotoğrafını paylaştı.

Görüşmeden saatler önce Belarus haber ajansı, müzakere masasının fotoğrafını paylaştı.


Fotoğrafta, uzun bir masada Rus ve Ukrayna bayrakları görülüyor.

Paylaşılan fotoğraflarda Ukrayna heyetinin Belarus'taki toplantı için helikopterden iniş yaptığı görülüyor.


Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamadaysa, görüşmenin temel hedefinin hemen ateşkes ve Rus birliklerin geri çekilmesi olduğu ifade edildi. Kiev'in Kırım ve Donbas da dahil olmak üzere Ukrayna'daki tüm Rus birliklerinin geri çekilmesini talep ettiği belirtildi.

Ukrayna Devlet başkanlığı Ofisi Danışmanı Oleksiy Arestovych, Kiev yönetiminin müzakerelerdeki pozisyonunun ateşkes ve Rus güçlerinin Ukrayna topraklarından çekilmesi olduğunu ifade etti.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, öğle saatlerinde başlayan kritik görüşmenin sona erdiğini duyurdu. Ukrayna Devlet başkanlığı Ofisi Danışmanı Oleksiy Arestovych görüşmeye dair bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Kiev yönetiminin Rusya ile müzakerelerdeki pozisyonunun ateşkes ve Rus güçlerinin Ukrayna topraklarından çekilmesi olduğunu ifade etti.

Arestovych, tarafların Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi de dahil olmak üzere uluslararası sözleşmelere uygun olarak ortak bir bildiri yayınlamadan müzakerelerin hiçbir ayrıntısının kamuoyuna açıklanmayacağını vurguladı. "Pozisyonumuz çok net, ön koşul ve ültimatom yok" diyen Arestovych, "Ukrayna, ateşkes ve tüm Rus kuvvetlerinin Ukrayna topraklarından çekilmesi konusunda ısrarcı" ifadelerini kullandı. Arestovych, bu durumun özellikle Rus kuvvetlerinin Kırım ve Donbass'tan çekilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Gomel'de gerçekleşen görüşme öncesinde Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makei bir konuşma yaptı.


Görüşme öncesinde Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makei bir konuşma yaptı. Makei konuşmasında her iki heyetin de Belarus'ta kendilerini güvende hissedebileceğini söyledi. Makei, tarafların güvenlikle ilgili tüm isteklerinin yerine getirileceğini söyledi.

Öte yandan Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko'nun sözcüsü Natalya Eysmont da bir açıklama yaptı. Eysmont, gerekmesi durumunda Belarus'un da görüşmelere katılmaya hazır olduğu belirtildi.

Belarus devlet ajansı Belta, iki ülke arasındaki görüşmelerin sınırda gizli bir lokasyonda gerçekleştiğini yazdı. Pripyat Nehri kıyısında yer alan "Domik Rıbaka" kod adlı bir tesiste görüşmenin gerçekleşeceği kayıtlara geçti.

UKRAYNA HEYETİNDE SAVUNMA BAKANI DA VAR


Ukrayna heyetinde Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Ukrayna’nın Üçlü Temas Grubu heyeti Başkanı birinci yardımcısı Andrii Kostin, Ukrayna milletvekili Rustem Umerov, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Mykola Tochytskyi yer alıyor.


Görüşmeden önce Ukrayna heyetinin Belarus sınırındaki noktaya helikopterle ulaştığı görüntülendi.

Ukrayna heyetinde üst düzey isimler yer alıyor.


Belarus haber ajansı Belta'nın yayınladığı fotoğraflarda heyet toplantı alanına ilerlerken görülüyor.

KREMLİN: MÜZAKERELER SESSİZ İLERLEYECEK

Öte yandan Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna ve Rusya heyetlerinin Belarus’taki müzakere görüşmelerinde talep ve pozisyonlarını kamuoyuna açıklamayacaklarını, müzakerelerin sessiz ilerleyeceğini söyledi.

Müzakerelerin dün başlamamasından dolayı üzüntü duyduklarını söyleyen Peskov, “Biliyorsunuz ki heyetimiz orada uzun süredir bekliyor. Müzakereler, Belarus’ta gece de başlayabilirdi. Ancak Ukrayna müzakere masasına şimdi geldi” dedi.

ALMANYA: ZORLU GEÇECEK

Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan da konuyla ilgili bir açıklama geldi... Açıklamada, iki ülke arasındaki görüşmeden duyulan memnuniyet belirtildi. Bakanlık sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, "Bu görüşmeler çok zorlu geçecek" denildi.

GÖRÜŞME 6 SAAT SÜRDÜ

İki ülke arasındaki kritik görüşme 6 saat sürdü. Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy yaptığı açıklamada, görüşmelerde ikinci turun yapılacağını ifade ederek, “En kısa sürede anlaşmaya varmak istiyoruz. Genel konumu tahmin edebileceğimiz belirli noktalar belirledik” dedi.

Ukrayna tarafından yapılan açıklamada ise, “Görüşmelerin asıl amacı ateşkesin derhal sağlanması ve Rus güçlerinin geri çekilmesi” denildi.

ZELENSKİY 'SONUÇ VERECEĞİNE İNANMIYORUM' DEMİŞTİ

Belarus’un Rusya’nın işgaline verdiği desteğe rağmen Ukrayna, Belarus’ta Rusya’yla masaya oturmayı kabul etmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise, müzakereler için "Belarus'taki görüşmenin sonuç vereceğine inanmıyorum ama şans verilmeli” demişti.

Zelenskiy daha önce de görüşmelerin Belarus'ta yapılmasına itiraz ederek “Eğer bölgenizden saldırgan bir eylem olmasaydı, Minsk’te konuşabilirdik… görüşmeler için diğer şehirler mekan olarak kullanılabilir. Elbette barış istiyoruz, görüşmek istiyoruz, savaşın bitmesini istiyoruz. Varşova, Bratislava, Budapeşte, İstanbul, Bakü. Ruslara buraları teklif ettik” diye konuşmuştu.