Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin 10 yıl aradan sonra Ankara'ya ilk kez gerçekleştirdiği ziyaret Hollanda basınında, 2017 yılından bu yana gergin olan iki ülke ilişkilerinin yumuşatılması konusunda önemli bir adım olarak değerlendirildi.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, Hollanda medyası geçmişte yaşanan diplomatik gerilimin artık geride kaldığını yazdı. Türkiye'nin Ukrayna'da devam eden savaşın durdurulması için önemli bir rol oynayabileceğine işaret eden medyaya göre, Rutte'nin ziyareti Batı ile yeniden yakınlaşmaya çalışan Erdoğan için de fırsat oldu.

"TÜRKİYE'NİN TARAFSIZLIĞI NATO İÇİN DEĞERLİ OLABİLİR"

Kamu yayıncısı NOS, "Rutte, Erdoğan'ı Ukrayna'daki savaşı sona erdirme çabalarından dolayı övdü" başlığıyla duyurduğu haberde, "Bugün ikisi arasında herhangi bir düşmanlık belirtisi yoktu. Rutte, 'Zaten güçlü olan ilişkimizi daha da derinleştirdik' dedi" görüşüne yer verdi. NOS'un yorumunda, Türkiye'nin, Ukrayna'daki savaşı durdurmak için NATO adına önemli bir rol oynayabileceği vurgulanarak "Türkiye'nin aşağı yukarı tarafsız konumu NATO için değerli olabilir. Arabulucu rolü Erdoğan'a çok yakışıyor. Kendisini dünya sahnesinde önemli bir oyuncu olarak sunma arzusuyla tanınıyor. Bölgede rol oynayan, Doğu'ya ve Batı'ya saygı duyan biri" ifadeleri yer aldı.

Yorumda, "Erdoğan son zamanlarda, Avrupa ve ABD ile yeniden bağlantı kurmaya çalışıyor. Muhtemelen kendi ülkesindeki statüsünü de yükseltmek için Batı'ya karşı biraz daha hoşgörülü. Türkiye mali sıkıntı içinde ve bu da Erdoğan'ın popülaritesine zarar veriyor" dendi.

"ERDOĞAN SAVAŞI FIRSAT OLARAK GÖRDÜ"

Hollanda Televizyonu, Erdoğan'ın Ukrayna'daki savaşı mükemmel bir fırsat olarak gördüğünü belirterek "Türkiye, NATO adına arabuluculuk yapmak için ideal bir konuma sahip önemli bir ülke" görüşüne yer verdi.

Hollanda'nın önde gelen gazetelerinden De Telegraaf da, "Erdoğan, Ankara ziyaretinde Rutte'yi kollarını açarak karşıladı" başlığıyla verdiği haberde, ikili ilişkilerdeki gerilimin geride kaldığını vurguladı. Hollanda'nın, 27,5 milyar dolar ile Türkiye'deki en büyük dış yatırımcı olduğunun altını çizen gazete, geçen yılki ticaret hacminin yüzde 30 artarak 11 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

"RUTTE, TÜRKİYE İLE DAHA İYİ İLİŞKİLER İSTİYOR"

Hollanda'nın en büyük haber portalı Nu.nl, Ankara ziyaretini, "Rutte Türkiye ile daha iyi ilişkiler istiyor" başlığıyla duyurdu. Haberde, NATO zirvesi sonrası Erdoğan ve Rutte'nin yeniden bir araya geleceği de vurgulandı.

RTL Haber kanalı da, Rutte'nin Ankara ziyaretinin neden önemli olduğuna ilişkin kapsamlı bir haber yayınladı. Haberde, Türkiye uzmanı Prof. Dr. Erik Jan Zürcher'in, "Hollanda'nın Ukrayna'daki savaş nedeniyle baltayı gömmeye hazır olduğu" görüşüne yer verildi. Zürcher, şu yorumda bulundu:

"Başbakan Rutte'nin ziyareti Erdoğan'ı mümkün olduğunca Batı tarafına çekmeli. Rutte, Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmayan Türkiye'nin mümkün olduğunca NATO ve AB ile uyum içinde olmasını istiyor. Erdoğan'ın tavrı yaptırımları etkisiz hale getiriyor. Türkiye ve özellikle İstanbul, hala dış dünyaya turist, mülteci veya askerlikten kaçmak için gitmek isteyen tüm Rusların rotası haline geldi."

Ulusal gazetelerden Algememeen Dagblad (AD) da, ziyaretin en önemli noktasının, Erdoğan'ın Ukrayna ile Rusya arasındaki arabuluculuk rolü olduğuna vurgu yaptı. AD''ye konuşan Türkiye uzmanı Nienke van Heukelingen, "Türkiye muhtemelen bu konuda bir şeyler yapabilecek tek NATO ülkesidir. Bu, Erdoğan'ı Hollanda için de önemli kılıyor. Türkiye, gerilimi düşürme girişimleri için en iyi referanslara sahip. Erdoğan da bu rolü üstlenmeye çalışıyor ama Putin'in izin verdiği kadar ileri gidebilir" dedi.

[old_news_related_template title="Rutte ile Erdoğan görüşmesi öncesi Hollanda basınından dikkat çeken analiz: Rutte, Erdoğan'dan ne talep edecek?" desc="Hollanda Başbakanı Mark Rutte bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere Türkiye'ye geliyor. Hollanda'nın önde gelen yayın kuruluşlarından RTL, kritik görüşme öncesi durumu analiz eden ve Rutte'nin Erdoğan'dan 'asıl istediğinin ne olduğunu' ele alan bir yazı yayımladı. Yazıda, Erdoğan için bu görüşmenin neden önemli olduğuna da yer verildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/22/iecrop/877076-446362338_16_9_1647940910.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rutte-ile-erdogan-gorusmesi-oncesi-hollanda-basinindan-dikkat-ceken-analiz-rutte-erdogandan-ne-talep-edecek-7026381/"]