Son yıllarda büyük dağıtım şirketlerinin tercih ettiği ve iş güvencesinin olmadığı bir istihdam modeli olarak ortaya çıkan esnaf kurye modeli, işçilerin tepkisini çekiyor.

Büyük şirket sahipleri ile motorlu kuryeler arasında belirsiz süreli bir iş sözleşmesini ön gören bu modelin iş kanunu kapsamının dışında kalıyor. Bu durum da esnaf kuryelerin, işten çıkartıldıklarında işe geri dönüş davası açma hakkını da ellerinden almış oluyor. Çünkü kendi hesabına çalışanlar olarak görülüyorlar. Fazla mesai, ulusal bayramlar ve resmi tatil günlerinde çalıştıklarında fazla ücret alma hakkına da sahip olamıyor, ne kıdem tazminatı hakkı ne de yıllık izin hakkı bulunmuyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, motokuryelere dayatılmak istenen esnaf kurye modelinin güvencesiz çalışma modeli olduğunu belirterek, kuryelerin güvenceli çalışma ve insan onuruna yaraşır bir ücrete sahip olmaları gerektiğini söyledi.

'TALEPLERİNİN HEPSİ ANAYASAL HAKLARI'


Ağbaba yaptığı açıklamada, "Motokuryeler, emeklerinin karşılıklarının ve anayasal hakları olan sendika haklarının tanınması için mücadele ediyorlar. Bu taleplerin hepsi anayasal bir haktır" dedi.

"Günde 10-12 saat iki tekerlek üzerinde, hayatlarını hiçe sayarak çalışmak zorunda kalan motokurye emekçilerinin talepleri kabul edilmeli ve motokuryeler insanca yaşayabilecek bir ücret elde etmelidir" diyen Ağbaba, şöyle devam etti:

'YÜKÜMLÜLÜK İŞVERENDE OLMALI'


"Motokuryelerin mevcut iş kanunu kapsamına alınması ve güvenceye kavuşturulması gerekmektedir. Sendikal haklarının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.  Kuryelerin getiri başına ücretlerinin dışında düzenli ve sabit bir gelir hakkına sahip olması gerekmektedir.

Kuryeler belirsiz süreli iş sözleşmesi karşılığında istihdam edildiklerinde, geçmişe dönük primleri işverenler tarafından karşılanmalı, kuryelerin sosyal güvenlik hakkı garanti altına alınmalıdır. Esnaf Kuryeler iş sağlığı ve güvenliği kapsamına dahil edilmelidir ve yükümlülük işverende olmalıdır."

[old_news_related_template title="Esnaf kuryeler isyanda: Yemek Sepeti ve Banabi çalışanları da eylemde" desc="Maaşlarına yapılan düşük zammı kabul etmeyerek kontak kapatma eylemine giden Trendyol Express çalışanlarının kazanımlarından sonra eylemler taşımacılık iş kolundaki diğer önemli firmalara da sıçradı. HepsiJet ve Scotty çalışanlarının eylemlerinden sonra Yemek Sepeti ve Banabi'nin esnaf kuryeleri de bugün eyleme başladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/01/iecrop/dc7d4334-0474-4c8a-a8f2-8c04a6a47aba_16_9_1643706636.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/son-dakika-esnaf-kuryeler-isyanda-yemek-sepeti-ve-banabi-calisanlari-da-eylemde-6924333/"]

[old_news_related_template title="Trendyol Express çalışanları kazandı" desc="İki gün önce maaşlarına yapılan yüzde 11'lik zammı protesto etmek için kontak kapatma eylemlerine başlayan Trendyol Express çalışanlarının eylemleri sonuç verdi. Sözleşmeli teslimatçıların maaşlarına yüzde 39 zam yapıldı ve aylık toplam hak edişlerinin 12 bin 500 TL + KDV olacağı belirtildi. Teslimatçıların hak edişleri yakıt, araç masrafı gibi giderler sonrası 4 bin TL'ye düşüyordu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/26/iecrop/whatsapp-image-2022-01-26-at-12.52.04_16_9_1643191209.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/trendyol-express-calisanlarindan-suresiz-eylem-karari-6912991/"]

[old_news_related_template title="İşte tüm ayrıntılarıyla esnaf-kurye modeli" desc="Trendyol Express çalışanlarının eylemleri ile gündeme gelen esnaf kurye modeli son yıllarda e-ticaret sitelerinin vazgeçilmezi. Dünya genelinde bir süredir uygulanan bu model Türkiye'de de iyiden iyiye yaygınlaştı. Türkiye'de 100 binden fazla kişinin bu sisteme dahil olduğu tahmin edilirken çalışma koşullarındaki zorluklar tartışma konusu oldu. Sozcu.com.tr tüm yönleriyle bu modeli mercek altına aldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/27/iecrop/shutterstock_1730162416-1_16_9_1643277803.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/iste-tum-ayrintilariyla-esnaf-kurye-modeli-caresizligi-kullaniyorlar-6914993/"]