Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün doğalgaz alan ülkelerin bugünden itibaren ödemeleri Rus banka hesapları aracılığıyla ruble olarak yapması gerektiğini belirten bir kararnameyi imzaladı.
"Rus doğalgazını satın alabilmek için Rus bankalarında ruble hesabı açmaları gerekiyor. Yarından itibaren teslim edilen gazın ödemeleri bu hesaplardan yapılacak” diyen Putin, “Eğer bu ödemeler yapılmazsa, alıcıları temerrüde düşmüş kabul edeceğiz ve bunun sonuçları olacak. Kimse bize bedava bir şey satmıyor ve biz de hayır işi yapmayacağız, bu durumda mevcut kontratlar sonlandırılacak” ifadelerini kullandı.
KREMLİN'DEN AÇIKLAMA
Bu gelişmenin üzerine 1 Nisan'dan itibaren Ruble ile ödeme konusunda henüz onay vermemiş ülkelere yönelik gaz arzının kesilip kesilmeyeceği merak konusu oldu.
Konu ile ilgili konuşan Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, "Bu, ruble ödemelerine dönük bir onay olmazsa, gaz arzının 1 Nisan'dan itibaren kesileceği anlamına mı geliyor? Hayır. Bu kararnamenin bir sonucu değil" dedi.
Avrupa Birliği (AB) ise gazın nasıl ödeneceği konusunda enerji şirketleriyle görüştüğünü söyledi.
AVRUPA ENERJİSİNİN BÜYÜK BÖLÜMÜ RUSYA'DAN
AB'nin gaz ithalatının yaklaşık yüzde 40'ı ve petrol ithalatının yüzde yüzde 30'u Rusya'dan yapılıyor. Bu enerji ürünlerinin parası ise çoğunlukla euro ve dolar olarak ödeniyor. Rusya'nın enerji arzını kesmesi durumunda AB'nin şuan için bu ürünleri ikame edecek bir kaynağı yok.
Rusya AB'ye gaz satışlarından günde 400 milyon euro kazanıyor. Ancak Rusya'nın kısa sürede bu arzı diğer pazarlara yönlendirmek için bir seçeneği bulunmuyor.
[old_news_related_template title="Putin'den ruble resti: Kararname imzalandı" desc="Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğalgazı dost olmayan ülkelere ruble ile satma kararı gündemdeki yerini korurken, Rusya Devlet Başkanı bugün yeni bir kararnamenin imzalandığını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/31/iecrop/bz32msezsjkt7daoacqbqti6uu-1_16_9_1648733235.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/putinden-ruble-resti-kararname-imzalandi-7045902/"]
[old_news_related_template title="Doğalgaz zammı belli oldu" desc="Doğalgaza bir dev zam daha geldi. BOTAŞ'tan yapılan açıklamaya göre; elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın satış fiyatında yüzde 44,30, elektrik üretimi haricinde kullanılan doğalgazın satış fiyatında yüzde 50 ve konutlarda kullanılan doğalgazın satış fiyatına yüzde 35 zam yapıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/31/iecrop/gaz-1_16_9_1648760695.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/dogalgaza-yuzde-35-zam-geldi-7046624/"]
[old_news_related_template title="Doğalgaz zammına siyasilerden tepki" desc="Doğalgaz fiyatlarına nisan ayında gelen büyük zamma siyasilerden sert tepki geldi. Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt, 'Doğalgaz yine zamlandı. Yaparsa AKP yapar. Halay ekibi göreve' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/01/iecrop/basliksiz-3_16_9_1648785460.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/dogalgaz-zammina-siyasilerden-tepki-7046703/"]