Bir süredir gündemde olan ve Meclis’ten geçen e-ticaret yasası, dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.  Yasaya göre, net işlem hacmi 10 milyar TL’nin ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı 100 bin adedin üzerinde olan e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılar, faaliyetine devam edebilmek için 1 Ocak 2025 tarihine kadar ilgili bakanlıktan lisans alacak ve lisansını yenileyecek.

REKLAM VE KAMPANYA SINIRI

Lisans bedellerinin artmasıyla birlikte maliyetlerin platformlarda satış yapan yüz binlerce KOBİ’ye yansıtılacağı, sonuçta da ürün fiyatlarının artacağı ifade ediliyor. Yeni yasa ile 30 milyar TL işlem hacmine kadar platformlara yüzde 2, 30 milyar TL üstü hacme sahip platformlara da yüzde 0.3 reklam limiti getirildi. İnternet platformlarının kendi markaları ile satış yapmaları yasaklanırken, kampanya ve indirimleri de oldukça sınırlandırılıyor.

FİZİKİ MAĞAZALAR İÇİN Mİ?

Yeni yasada fiziki perakendecilere kendi markalarını internette satmada bir kısıtlama getirilmezken, bu durum, fiziki mağazaların kollandığı yorumlarına neden oluyor. İnternet üzerinden satışların hızla artmasıyla birlikte AVM’ler ve mağaza sahiplerinin kiralamada sorunlar yaşadığı, e-ticaret yasasıyla tüketicilerin yeniden fiziki mekanlara çekilmeye çalışıldığı ifade ediliyor.  Rekabet Ekonomisti Doç. Dr. Ekrem Kalkan, lisans uygulamasının sektöre zarar vereceğini belirtti. Kalkan, “Bu, platformların büyümesini engelleyen bir düzenleme. Dolayısıyla tüketicinin kaliteli ürüne uygun fiyatta ulaşma hakkından mahrum kalmasına, sektöre yönelik yatırım iştahının kapanmasına, istihdamın azalmasına
yol açabilir” dedi.


Dünyada bir örneği yok


■ E-ticaret yasasını “Çok sert ve kapsamlı” diye tanımlayan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi, düzenlemenin dünyada emsalinin olmadığını söyledi.

Emre Ekmekçi


Ekmekçi, “Pazaryerleri büyümüyor sadece, içindeki KOBİ’ler büyüyor. 500 bin KOBİ var. Onların büyümesini engelleyen bir uygulama. Birkaç tane pazaryeri olmasın, 10-15 tane olsun deniliyor ama dünyada, ekonomide böyle bir şey yok” dedi.

Yasa ile yatırımlar çöp olur


■ 6-7 yıldır e-ticaretten satış yaptıklarını belirten Kerim Olcay, e-ticaretin geleceğine güvenerek akıllı depo yatırımı yaptığını söyledi. Olcay, “Yasadan dolayı bütün yatırımlarım çöp olacak, işçi çıkarmak zorunda kalacağız. E-ticaret yavaşlarsa herkes büyük zarar görür. Bu yasa ekonomiye de zarar verir” dedi. Genç bir girişimci olan Doğukan Eyüboğlu, yeni e-ticaret yasasından dolayı endişe duyduğunu kaydetti. Eyüboğlu, “Yasaya baktığımda bizi küçültecek maddeler görüyorum. Bu şekilde uygulanmamasını bekliyoruz”
diye konuştu.