BOTAŞ'ın ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş'nin (TEİAŞ) sanayiciye uygulayacağı doğalgaz ve elektrik kesintilerinden ilaç sektörü, et ve süt sektörü ile cam, seramik, demir çelik sektörlerinin muaf tutulduğu belirtildi.

Sektör temsilcileri, taraflarına BOTAŞ'tan ya da TEİAŞ'tan kesinti olmayacağına yönelik herhangi bir resmi açıklama gelmediğini, kesinti olmayacağını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in kendilerine aktardığını anlattı.

Sozcu.com.tr'ye bilgi veren Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, "Hem elektrik hem doğalgaz kısıntılarından muaf olacağız. Tarafımıza yapılan resmi bir yazılı bir açıklama yok ancak dün akşam hem sanayi bakanımız hem enerji bakanımız ile yaptığımız görüşmede, ilaç sanayisinin enerji kesintilerinden muaf olacağı tarafımıza bildirildi" dedi.

Barut, "Muaf tutulmazsak bu yeni bir krize neden olurdu. Zaten sektör olarak sıkıntılı günlerden geçiyoruz" diye konuştu.

'HENÜZ RESMİ BİR EVRAK YOK'


Öte yandan, Ulusal Süt Konseyi (USK) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cihat Şimşek ile Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük de sozcu.com.tr'ye verdiği bilgide, muafiyetin et ve süt sektörü için de geçerli olduğunu doğruladı.

Şimşek, "Resmi bir evrak ile bildirilmemiş olsa da hem elektrik hem doğalgaz kesintilerinden muaf olacağımız iletildi. Halihazırda da sanayicimizin kullandığı enerji ile ilgili herhangi bir aksama yaşanmadı" diye konuştu.

Eskiyörük ise, "Tarafımıza yapılan sözlü açıklamada, ekmek, süt ve et gibi temel gıda ürünlerinin üretiminde herhangi bir enerji kesintisi uygulanmayacağı ifade edildi" bilgisini verdi.

CAM VE SERAMİK DE MUAF


Sozcu.com.tr'ye konuşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Sıcak üretim yapan yani fırını olan cam, seramik, alüminyum, demir çelik ve bakır alanında üretim yapan firmalara imtiyaz sağlanacağı belirtildi. Bunun dışında ihracatçı firmalara da esneklik yapılmaya çalışılacak" dedi.

Ostim Sanayici ve İş İnsanları Derneği (OSİAD) Başkanı Süleyman Ekinci ise, "Yüksek fırınlı ocakların olduğu üretim tesisleri, yani cam, seramik ve demir çelik sektörlerinin enerji kesintilerinden etkilenmeyeceği, kısıntılardan muaf tutulacağı enerji ve sanayi bakanlarımız tarafından beyan edildi" dedi.

'SEVKİYATTA DA SORUN YARATTI, GEMİLER BEKLİYOR'


Ekinci ayrıca, yapılan kesintilerin sadece üretimde değil, sevkiyatta da sorunlar yarattığına dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Tedarikçiler fabrikaların kapalı olması nedeniyle mal temininde sorun yaşıyor, malzeme alamıyor. Kamyonlar, gemiler beklemede. Yani sadece üretimde değil sevkiyatta da sıkıntılar yaşanmaya başladı. Keşke enerji kesintilerinin olacağı 20 gün ya da bir ay önce tarafımıza iletilseydi. Bütün sıkıntı plansızlık."

[old_news_related_template title="Gıda üreticisi enerji kesintisinden muafiyet istedi" desc="SETBİR Başkanı İsa Coşkun, çiğ süt ve et gibi ham maddelerin işlenmediğinde bozulma riski olduğuna dikkat çekerek gıda sektörünün enerji kısıntısından muaf tutulmasını talep etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/24/iecrop/shutterstock_1696299961_16_9_1643002298.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/son-dakika-gida-ureticisi-enerji-kesintisinden-muafiyet-istedi-6907892/"]

[old_news_related_template title="Doğalgaz kısıtlaması vatandaşı da yakacak: Beyaz eşyadan mobilyaya..." desc="BOTAŞ'ın sanayiciye verdiği doğalgazda önce kısıtlama sonra tarife değişikliğine gitmesinin faturası, bu durumun sürmesi halinde vatandaşa da çıkacak. Ege Bölgesi Sanayi Odası, Kocaeli Sanayi Odası ve OSİAD başkanları kesintinin 10 günden uzun sürmesi halinde neler yaşanabileceğine yönelik endişelerini sozcu.com.tr'ye anlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/21/iecrop/shutterstock_1556313173_16_9_1642762837.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/son-dakika-dogalgaz-kisitlamasi-vatandasi-da-yakacak-beyaz-esyadan-mobilyaya-6902907/"]

[old_news_related_template title="İran'dan gaz akışı sembolik düzeyde, elektrik kesintileri başlıyor" desc="İran'dan gaz akışının tekrar başladığı haberlerini yalanlayan kaynaklar, 'başlasa bile sembolik düzeyde' dedi. BOTAŞ'ın doğalgaz kısıtlamasının ardından TEİAŞ elektrik kesintilerine gideceğini duyurdu. Organize sanayi bölgelerinde bu hafta 72 saatlik kesintiler olacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/22/iecrop/shutterstock_135254882_16_9_1642844429.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/irandan-gaz-akisi-sembolik-duzeyde-elektrik-kesintileri-basliyor-6904742/"]