Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Simone Kaslowski, “Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediği dönüşümler” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Yetkin Report’ta bugün yayımlanan yazısından Kaslowki, "Geçmişte NATO’da, bugünse Rusya ile birlikte Avrupa Konseyi’ndeki konumu tartışılan, Batılı ve demokratik kimliği sorgulanan bir Türkiye parantezinin kapanması imkanı en iyi şekilde değerlendirilmelidir” çağrısında bulundu.

'TARİHİ KIRILMA ANINDAYIZ'


“Transatlantik ittifakın ve Avrupa Birliği’nin (AB) iç sorunları ve yatıştırma politikaları nedeniyle jeopolitik kazanım özgüvenine sahip olan ve Çin’in de stratejik desteğini alacağını düşünen Rusya için Ukrayna yeni hedef oldu” diyen Kaslowski, “Ancak Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı Batı’nın saflarını sıkılaştırarak dünya sahnesine etkili bir dönüş yapmasını sağladı. Tarihi bir kırılma anındayız” değerlendirmesinde bulundu.

“Küresel düzenin kural ve değer esaslı bir idaresinin mi öne çıkacağı, yoksa sert güce dayalı bir belirsizlik ve kuralsızlık dönemine mi girildiği henüz açık değil” diyen Kaslowski, “Yine de süreç otokrasilere karşı demokrasilerin, devlet kapitalizmine karşı piyasa ekonomilerinin dayanıklılığını göstereceği kenetlenmiş güçlü bir transatlantik ittifak gerçeğini öne çıkardı. Rusya’nın bu süreçten ağır bir ekonomik ve jeopolitik yıpranma ve statü kaybıyla çıkacağı ve yönetim modelinin çevre ülkeler için esin kaynağı olamayacağı da görüldü” ifadelerini kullandı.

'İLK AŞAMADA MALİYET 40 MİLYAR DOLAR'


Savaşın Türkiye için olumsuz ekonomik yansımaları olacağına işaret eden Kaslowski, enerji fiyatlarındaki artışın maliyetine ilişkin “Petrol 70 dolardan 110 dolara yükseldi. Varil başına her 10 dolarlık artış cebimizden 5 milyar dolar silmekte. Dolayısıyla ilk aşamada çok kaba bir hesapla ekonomimize ekstra 35-40 milyar dolarlık bir maliyet çıkıyor” dedi.

“Bu sürece çok yüksek, yüzde 55 civarında bir enflasyonla ve düşük Merkez Bankası rezervlerimizle yakalandık” diyen Kaslowski, şu ifadeleri kullandı:

“Enflasyonun yaza doğru yüzde 60’lara geleceğini herkes gibi bizler de hesaplıyorduk fakat son durum bu görünümü de tamamıyla değiştirdi. Kur üzerinde baskı net, buradan bir risk oluşabilir. Öte yandan globalde sadece buğday, soya gibi tarım emtialarında değil tüm emtialarda çok şiddetli fiyat artışları var. Yıl genelinde ücretlere yapılan tüm ayarlamalar da, asgari ücretteki artış da erimiş durumda.

İşte bu yüzden en baştan bu yana, enflasyon yüzde 20’lerdeyken çok dikkatli olmamız gerektiğinden bahsediyorduk. Hali hazırda iktisadi çerçevede enflasyon ile tam mücadele edemiyorken bu krizle karşı karşıya kaldık.

Bugün de görüyoruz ki enflasyonla mücadelede bir kere kontrolü kaybettiniz mi çözüm sandığımızdan da zor olmakta. Üzerine dışsal bir şokla da karşı karşıya kaldığımızda, enflasyonu yüzde 60’lardan çevirmemiz çok zor gözükmekte.”

'REFAH KAYBI KONTROL EDİLEMEZ DURUMDA'


2022’de geçen yıla göre çok daha yüksek bir cari açıkla baş etmemiz gerekeceğini vurgulayan TÜSİAD Başkanı, “Bu yıl büyümede arzu ettiğimiz performansı yakalayamama riskimiz mevcut. Daha uzun vadeli bakarsak enflasyon çok yüksek ve hane halkının refah kaybı kontrol edilemez durumda” yorumuna yazıda yer verdi.
Hükümetin politikalarını eleştiren Kaslowksi, “Temelde fiyat istikrarı ile ilgili sorunu doğru ve sürekliliği olan adımlarla çözmediğimiz müddetçe ekonomide güveni sağlamak çok zorlaşır” dedi ve şöyle devam etti:

“Bu güven kaybının da çok net şekilde ülke risk primine dahi yansıdığını görebiliriz. Risk primindeki her artış döviz ihtiyacımızın arttığını ve bunu bulmamızın daha da maliyetli hale geldiğini gösteriyor. Bu sarmaldan çıkmanın kuralları var, fakat biz bunları uygulamak yerine farklı adımlar atmayı tercih ettiğimiz için savaş gibi hiç istemediğimiz dışsal bir şoka en kırılgan giren ülkelerden biri olmuş durumdayız.”

[old_news_related_template title="Rusya Maliye Bakanı: 300 milyar dolarlık rezervimizi kullanamıyoruz" desc="Rusya Maliye Bakanı Siluanov, 640 milyar dolarlık rezervlerinin yaklaşık yarısının bloke edildiğini açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/14/iecrop/rs_16_9_1647233888.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/rusya-maliye-bakani-300-milyar-dolarlik-rezervimizi-kullanamiyoruz-7008966/"]

[old_news_related_template title="'Akaryakıt zamları yüzünden 60 bin kişi işsiz kalabilir'" desc="Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıta gelen zamların bayileri büyük oranda etkilediğini belirterek, ‘’Akaryakıt fiyatları her arttığında biz de o kadar batırıyoruz. Anadolu’da 6 bin bayi var ve günlük satış miktarları 3 bin litrenin altında. Onların iflası, 60 bin kişinin işsiz kalmasına neden olur’’ dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/14/iecrop/benzin-aa_16_9_1566832617_16_9_1634898723_16_9_1647248720.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/akaryakit-zamlari-yuzunden-60-bin-kisi-issiz-kalabilir-7009686/"]

[old_news_related_template title="Rusya'dan gelen yağlar fiyatları nasıl etkiler?" desc="Rusya'dan yola çıkan ham yağ yüklü gemilerin Türkiye'ye gelmeye başlamasından sonra ayçiçek yağı fiyatlarının seyri merak edilir oldu. İthal ham yağların Türkiye'ye gelmeye başlaması ve önce Çukurova sonra Trakya'da hasadın yaklaşıyor olması fiyatlarda gerileme yaratır mı? Bitkisel yağ üreticileri ve perakendecileri anlattı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/14/iecrop/shutterstock_1689882961-1_16_9_1647253179.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/rusyadan-gelen-yaglar-fiyatlari-nasil-etkiler-7009784/"]

[old_news_related_template title="Prof. Dr. Özgür Demirtaş: Sonunda ne olacağını yazayım..." desc="'Hükümetin faiz inadı enflasyonu çıldırttı' diyen Prof. Dr. Demirtaş, 'Sonunda ne olacağını yazayım; ya faiz artıracaklar ya süper bono çıkartacaklar' yorumunu paylaştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/14/iecrop/ozgurdemirtas_16_9_1647241381.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/prof-dr-ozgur-demirtas-sonunda-ne-olacagini-yazayim-7009252/"]