ABD’nin resesyona girebileceğine dair endişeleri artıran büyüme verilerinin ardından Google’da “evimi hızlı sat” aramasının hacmi yüzde 2750 arttı.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın 28 Temmuz’da yayımladığı rapordan kısa bir süre sonra, ekonominin art arda ikinci çeyrekte de negatif büyüme gösterdiğinin ortaya konmasıyla konut fiyatlarının yüksek seyretmesini uman konut satıcıları endişeye kapıldı.

Temmuz sonunda yayımlanan verilere göre ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 0,9 daralmıştı.

‘EV FİYATLARINA İLİŞKİN BELİRSİZLİK KÖRÜKLENİYOR’


The New York Post’un haberine göre emlak şirketi RubyHome bir analizle tüketicilerin gelişmelere gerçek zamanlı olarak nasıl tepki verdiğini ölçmek istedi. Analizde, 25 Temmuz - 29 Temmuz haftası içindeki Google Trendler’den gelen veriler incelendi.

RubyHome’un kurucusu ve CEO’su Tony Mariotti, ev satışlarına yönelik arama terimlerindeki artışın muazzam düzeyde olduğunu söyledi. Mariotti, “Bu bir çifte darbe: yükselen faiz oranlarının ve küçülen GSYİH’nın birleşimi tüketicinin ev fiyatlarına ilişkin belirsizliğini körüklüyor” dedi.

Mariotti ayrıca zengin kesimin “bekle ve gör” yaklaşımını benimsediğini, RubyHome’da lüks ve ikinci el evlerin alımlarında yavaşlama gördüklerini söyledi.

Öte yandan “resesyon benim için ne anlama geliyor” ifadesinin arama hacmi de aynı anda yüzde 1900 gibi büyük bir artış gösterdi.

ABD'de büyüme verileriyle birlikte Google'da "evimi hızlı sat" ifadesinin araması muazzam düzeyde arttı (Kaynak: New York Post)

KONUT PİYASASI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE YAVAŞLADI


Emlak komisyoncusu Redfin’e göre analiz onlarca yılın zirve seviyelerine ulaşan enflasyon ve yükselen faiz oranları nedeniyle ABD’deki konut piyasasının önemli ölçüde yavaşladığını gösteriyor.

ABD ekonomisindeki gelişmeler nedeniyle ev sahibi olmak isteyen pek çok kişi yüzünü kira piyasasına döndü.

Geçen yıl ağustos başında 30 yıllık ipotekli konut kredisinin sabit faizi yüzde 2,8 iken halihazırda bu oran ortalama yüzde 5,3 düzeyinde.