Tarihi Yarımada’da Sultanahmet bölgesinin 2018 yılında koruma kurulu tarafından onaylanan yenileme alanı planları tekrar gündeme geldi. Kurul kararı doğrultusunda Fatih Belediye Meclisi’nde 2021 yapılan plan değişikliği İBB Meclisi’ne onaylandıktan sonra yasa gereği tekrar koruma kuruluna gönderilmişti.

İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Korumu Bölge Kurulu tarafından 24 Ağustos 2022 tarihinde alınan karar ile plan uygun bulundu ve tekrar karar alınmak üzere İBB Meclisi’ne gönderildi. Aralık ayı oturumlarında gündeme alınan planda yaklaşık 5 bin metrekarelik alana sahip 115 numaralı adanın fonksiyonlarında değişiklik yapıldı.



KORUNMASI GEREKLİ KÜLTÜR VARLIĞI TESCİLİ BULUNUYOR

115 numaralı adada bulunan parsellerden biri oldukça dikkat çekici. Yaklaşık bin 200 metrekarelik 1 numaralı parselde, İBB’ye ait iken yönetimin değişmesinin ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından el konulan eski Fransız Hapishanesi binası bulunuyor. Binada Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü faaliyet gösteriyor. Parselde “Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” tescili bulunuyordu.

FONKSİYONU DEĞİŞTİRİLDİ, KORUMA STATÜSÜ KALDIRILDI

Kurulun onayını alan plan değişikliğiyle İBB’nin el konulan binası ile çevresindeki parsellerin üzerindeki “kültürel tesis” fonksiyonu iptal edildi. Yerine “sosyal kültürel tesis alanı” fonksiyonu getirildi. Değişiklik AKP-MHP grubunun oyları ile kabul edilirken CHP-İYİ Parti grubu muhalefet etti. CHP grubunun, koruma amaçlı yapılan plan değişikliğinde “Korunması gerekli kültür varlığı” tescili kaldırıldığı için karara muhalefet şerhi düştüğü öğrenildi.

TARİHÇE

Tarihi binanın Sultan Abdülhamit tarafından 1800’lü yılların sonuna doğru tarafından yaptırıldığı biliniyor. 1850 yılından  1914'e kadar Fransız hapishanesi olarak kullanıldı. Kapitülasyonların kaldırılmasının ardından Cumhuriyetin ilanına kadar Valilik ahırı olarak kullanıldı. 2000’li yıllarında başında restore edilen yapı bir süre de “Ali Müfit Gürtuna Kültür Merkezi” olarak faaliyet gösterdi. Şu an tarihi binada İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü hizmet veriyor.

[old_news_related_template title="İBB mühürlemişti, silüet tartışması yaratan yurt inşaatına onay" desc="Süleymaniye Camii’nin silüetine hançer gibi saplanan İlim Yayma Vakfı’nın yurt inşaatını da kapsayan Fatih’teki Demirtaş Mahallesi’nin yenileme planları İBB Meclisi’nde oy çokluğu ile kabul edildi. Kurulu kararı ile bölgedeki 4 kat yükseklik sınırı 3 kata düşürüldü. Ancak İBB’nin Süleymaniye bölgesi için başlattığı yeni planlama sürecinin beklenmemesi itirazlara neden oldu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/19/suleymaniye.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/emlak/ibb-muhurlemisti-siluet-tartismasi-yaratan-yurt-insaatina-onay-7530385/"]

[old_news_related_template title="İBB Kemer Country'deki talana 'dur' dedi, AKP'li belediye uygulamadı" desc="Demirören Grubu’nun borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na devredildikten sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın, “rezerv alan” ilan etmesiyle imara açılan Kemerköy’deki yeşil alan talanına İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin “Silüet onayı” alınmadığı gerekçesiyle durdurulması kararı aldığı ama AKP’li Eyüpsultan Belediyesi’nin kararı uygulamadığı ortaya çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/16/kemer_16_9_1667464715.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/son-dakika-ibb-kemer-countrydeki-talana-dur-dedi-akpli-belediye-uygulamadi-7528290/"]