Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Meşelik Köyü’nde Fatma Özyiğit ile kardeşi Ahmet Karabacak’ın üç hafta önce traktör ile tarlayı sürerken Erken Helenistik Dönem’e ait 2 bin 400 yıllık oda mezar buldu. Mezar, gün ışığına çıkarıldıktan sonra içeride bulunan üç mezardan çıkarılan iskelet ve eserler arkeologlar tarafından Milas Müze Müdürlüğü’nde korumaya alındı.



BÖLGE ZİYARETÇİ AKININA UĞRADI, ODA MEZAR TOPRAKLA KAPATILDI

Milas Müze Müdürlüğü arkeologları ve işçilerinin denetiminde devam eden kazı ve kurtarma çalışmalarında 3 metre derinlikte bulunan 4 metre uzunluğunda 3 metre genişliğinde yapıldığı gün gibi duran oda mezar bölgede ziyaretçilerin akınına uğradı. Bölgenin ziyaretçi akınına uğraması nedeniyle müze müdürlüğü tarafından üzerine koruma kafesi yapılarak yeniden toprağa gömülen mezarı görmeye giden vatandaşlar ise hüsrana uğradı. Bazı vatandaşlar ise geceleri mezarın bulunduğu yere gelmeye çalışan ve bölgede kazma kürekli vatandaşlar gördüklerini iddia etti.



ASLINDA MEZARI ÜÇ AY ÖNCE BULMUŞTUM, AMA GELEN GİDEN İLGİLENEN OLMADI

Tarlayı sürerken 2 bin 400 yıllık oda mezarı bulan Ahmet Karabacak “Ben bu mezarı aslında 2-3 ay önce buldum ve bir an önce açılıp korunmaya alınmasını istedim, sürekli Milas Müze Müdürlüğü’ne  gidip bilgi vermeye çalıştım, gelen gidne olmadı, sonra biraz toprağı eşeleyince yine ciddi bir şey olduğunu anladım ve müzeye yine gittim, bu kez beni dinlediler, geldiler burayı açtılar, ama içinden ne çıktı söylemediler” dedi.



YASAL HAKLARIMIZI AVUKATIMIZ ARACILIĞI İLE İSTEYECEĞİZ

Kendisinin Aydın ilinde yaşadığını belirten tarla sahibi Fatma Özyiğit ise SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada “Bu tür yerlerde tarihi eseri bulana yüzde 10, mal sahibine ise yüzde 40 değeri üzerinden pay verildiğini duyduk. Avukatımız gerekli yasal süreci takip ediyor, tarlamızda bulunan eserler üzerinde yasal haklarımız varsa tabiîki bunu arayacağız, isteyeceğiz. Avukatımız bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na dilekçe verecek. Ancak bugüne kadar oda mezarın içerisinden ne çıktığı ile ilgili bize tek bir bilgi vermediler. Zaten mezar gece 03.00 gibi açılmış ve eserler alınıp götürülmüştü” diye konuştu.

[old_news_related_template title="Tarlanın ortasında 2 bin yıllık tarihi eser bulundu! İlk kez SÖZCÜ görüntüledi" desc="Muğla’nın Milas ilçesinde bir çiftçinin tarlasının ortasında bulduğu 2400 yıllık oda mezarın olduğu gibi korunduğu ortaya çıktı. Üç kişilik bir soylu aileye ait olduğu belirlenen mezardaki eserler alındıktan sonra 3 metre derinlikteki odaya ilk kez SÖZCÜ kameraları girdi. Oda mezar görenleri hayrete düşürdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/12/iecrop/bodrum-1_16_9_1665592952.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/tarlanin-ortasinda-2-bin-yillik-tarihi-eser-bulundu-ilk-kez-sozcu-goruntuledi-7415303/"]

[old_news_related_template title="2 bin 400 yıllık oda mezarın kapısı aranıyor" desc="Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Meşelik köyünde bir tarlada bulunan 2 bin 400 yıllık oda mezarın kapısının bulunması için çalışmaların hızlandırıldığı belirtildi. SÖZCÜ'ye konuşan Arkeolog Ayşe Temiz 'Kesinlikle çok zengin birine ait bir mezar' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/09/iecrop/mezar.sozcu_.jeg__16_9_1665318049.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/kultur-sanat-haberleri/2-bin-400-yillik-oda-mezarin-kapisi-araniyor/"]