CHP Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel, sağlıkta şiddet konusunda TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırdıklarını belirterek bazı açıklamalarda bulundu.

Özel, TBMM’de yaptığı açıklamada, “Sağlık çalışanlarına şiddet, bu Meclisin çok uzun yıllardır konusu. 2012 yılında Dr. Ersin Arslan’ın öldürülmesinden sonra sağlıkta şiddete ilişkin bir araştırma komisyonu kurulmuştu. O günden beri Meclis birtakım çalışmalar yürütüyor. O komisyonun raporunda yazanları yerine getirme konusunda ilgili bakanlıklar isteksiz davrandılar. İki yıl önce bütün partiler bir çalışma yaptılar. Saraydan gelen telkinlerle o çalışmanın altı boşaltıldı” dedi.


Özel şöyle konuştu:

“TTB’nin başvurusu üzerine mahkeme salonlarındaki gibi sağlık kuruluşlarına kimse silahla girilmesin diye bir kanun teklifi hazırlığı üzerinde çalışırken Konya’da Dr. Ekrem Karakaya katledildi.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak geçen hafta sağlık alanında görevli olan örgütlerle bir araya geldik. Elimde o çalışmanın ürünü olan 14 maddelik bir kanun teklifi var. Bu teklif, bu örgütlerin ortak talebi.

Sorunu çözerse bu çözer diyorlar. 3 grup başkanvekili imzasıyla Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına bu kanun teklifini verdik. Meclisimizin sayın Genel Sekreterine partimizin 120 milletvekilinin imzasıyla Meclisi olağanüstü toplantıya çağırıyoruz.

1 Ağustos 2022 Pazartesi günü saat 14.00’te. Bu toplantıda ilk önce bir genel görüşme açılmasını talep ediyoruz. Ardından meclisin çalışmalarına devam ederek, değişiklik yapılmasını talep ettiğimiz kanun teklifi görüşmelerinin yapılmasını talep ediyoruz”

TÜM MİLLETVEKİLLERİNİ ÇAĞRIMIZA KULAK VERMEYE DAVET EDİYORUZ

Özel, şunları kaydetti:

“İktidar, muhalefet ayırmadan tüm grupları, tüm milletvekillerini bu toplantıya çağrımıza cevap vermeye ve Genel Kurul’da olmaya davet ediyoruz. Sağlık Komisyonu ve Adalet Komisyonu da, kanun teklifimizin sevk edileceği komisyonlardır.

Bu iki komisyon yazın çalışma kararı almış durumdalar. Bu iki komisyon, sağlık emekçilerinin beklentilerini karşılayacak biçimde bu düzenlemeler için toplanabilir. Meclis Başkanının bu toplantı çağrımızı karşılayacağını düşünüyorum.

Kamuoyu böyle bir haklı talep için kimlerin Meclise geleceğini, kimlerin gelmeyeceğini görecek. Tüm milletvekillerimiz burada olacağız. Sayın Genel Başkanımızın Balıkesir mitinginde söylediği gibi sorun yakıcıdır, sorun siyaset üstü bir meseledir.

Meclis, siyasi çekişmeleri bir tarafa bırakmalı ve artan sağlıkta şiddet konusunda üzerine düşeni yapmalıdır. Sağlıkta yaşanan şiddet vakalarına ilişkin istatistiksel veriler, sağlıkta şiddetin yıllar geçtikçe artış gösterdiğini, bu artışın sağlık çalışanlarının yaşamını ciddi biçimde tehdit ettiğini gözler önüne sermektedir.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre sağlıkta şiddeti gösteren beyaz kod ihbar sayısı 2020’de 11 bin 942 iken, 2021 yılında bu rakam 29 bin 826’ya kadar yükselmiştir. Türk Tabipleri Birliği’nce yapılan bir anket çalışması hekimlerin yüzde 84’ünün meslek hayatları boyunca en az bir kez fiziksel veya sözel şiddete uğradığına dikkati çekmektedir.

Aynı çalışmaya göre şiddete uğrayan hekimlerin yarısı, şiddete uğradıktan sonra beyaz koda veya gerekli mercilere başvurmamaktadır, dolayısıyla sağlıkta şiddet vaka sayısının çok daha yüksek olduğu değerlendirilmektedir. Tüm milletvekillerini bu çağrımıza kulak vermeye davet ediyoruz.”