Yüksek Askeri Şura (YAŞ) bugün Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak. YAŞ'ta albayların terfileri, görev sürelerinin uzatılması veya emekliye ayırma işlemlerinin yanı sıra generallerin terfi ve atama dosyaları da görüşülecek.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, hem yaş haddini hem de görevdeki bekleme süresini dolduruyor. Ancak Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Genelkurmay Başkanlığı görev süresine ilişkin düzenlemeye gidilmişti.

Düzenlemeye göre Yaşar Güler'in yaş haddi, birer yıllık süreyle 72 yaşına kadar uzatılabilecek. Güler'in görev süresinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla uzatılması bekleniyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal


Görev süreleri daha önce uzatılan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz'ün durumları da toplantıda ele alınacak. Özbal ile Küçükakyüz görev sürelerinin uzatılması durumunda dört yıldan fazla kuvvet komutanlığı yapmış olacak.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz


Uzatma çıkmazsa, Orgeneral Atilla Gülan Hava Kuvvetleri Komutanı, Oramiral Ercüment Tatlıoğlu Deniz Kuvvetleri Komutanı olacak.

7 korgeneral arasından da orgeneral tercihi yapılacak. Bu yıl ki YAŞ'ta yeni orgeneraller de belirlenecek. Terfi sırasındaki korgeneraller, 1. Ordu Komutanı Kemal Yeni, 3. Ordu Komutanı Yavuz Türkgenci, EDOK Komutanı Sinan Yayla, MSB Güvenlik Genel Müdürü İrfan Özsert, Hava Eğitim Komutanı Cemal Kadıoğlu, Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı İsmail Güneykaya ve Hava Kuvvetleri Değerlendirme Başkanı Mehmet Özlü arasından orgenerallik tercihi yapılacak.

YAŞ toplantısında albay rütbesinden general ve amiralliğe yükselecek isimler ile tuğgeneral ve tümgeneral rütbelerinden bir üst rütbeye terfi edecekler ve görev süreleri uzatılacak general-amirallerin durumları görüşülecek. TSK'da halen 266 general ve amiral bulunuyor.

Bu yılki YAŞ toplantısına Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve geçen yıl Kara Kuvvetleri Komutanı olan Orgeneral Musa Avsever, ilk kez katılacak. Şurada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yer alıyor.