TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AKP'li Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Komisyonda, Türkiye Varlık Fonu Yönetim A.Ş. Genel Müdürü Salim Arda Ermut, TVFnin, 2020 Mali Yılı faaliyetlerine ilişkin sunum yaptı.

Stratejik amaçları ve görevlerinden bahseden Ermut, Fon bünyesindeki varlıkların değerini üst seviyeye çıkartmayı amaçladıklarını belirterek, Türkiye içindeki stratejik yatırımlara sermaye sağladıklarını söyledi.

"7 SEKTÖR, 28 ŞİRKET BULUNUYOR"

Türkiye'nin yurt dışındaki stratejisini ve rekabetçi şirketlerini destekleyen sermaye yatırımlarını yapmayı hedeflediklerini kaydeden Ermut, TVF'nin faaliyet, hedef ve projelerinden bahsetti.

Türkiye Varlık Fonu'nun portföyünün, 7 sektörde faaliyet gösteren 28 şirket, 2 lisans ve 46 gayrimenkulden oluştuğunu aktaran Ermut, "Fon bünyesindeki varlıkların değerini üst seviyeye çıkarmak, Türkiye içindeki stratejik yatırımlara sermaye sağlamak, Türkiye'nin yurt dışı stratejisini ve rekabetçi şirketlerini destekleyen sermaye yatırımlarını yapmak ve finansal piyasalarda iyileşme ve derinleşmeyi desteklemek adına çalışıyor ve bunları birer stratejik hedef olarak değerlendiriyoruz" açıklamasında  bulundu.

Türkiye'nin yurt dışı stratejisini ve rekabetçi şirketlerini destekleyen sermaye yatırımlarının önünü açmayı hedeflediklerini kaydeden Ermut, "Finansal piyasalarda iyileşme ve derinleşmeyi desteklemek de bizim için büyük önem taşıyor. Bunun için de sermaye bazlı aksiyonlar almakta ve finansal piyasalarda derinliği ve çeşitliliği artırıcı adımları atmaktayız. Tüm bunlara sağlam bir finansman kaynağı, kurumsal yönetişim, sahip olduğumuz ilke ve değerlerle yetkin bir yetenek havuzu oluşturarak ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

"TÜRKİYE VARLIK FONUNUN ÖNEMİ"

Ermut, Türkiye Varlık Fonunun, önemine dikkat çekerek şöyle dedi:

*Bu yüzden de karar alma süreçlerinde oldukça titiz davranmaya çalışıyoruz. Her şeyden önce, karar alma süreçleriyle ilgili temel aldığımız bazı prensipler var.

*Bu prensiplere baktığımızda, öncelikli olarak kamu faydası ve değer yaratmanın bizim için önemli olduğunu belirtmek isteriz. Biz değer odaklı bir fon olmayı amaçlıyoruz. Kamuya fayda sağlamayacak, ülkemiz için değer yaratmamız mümkün olmayan yatırımları gündeme almamaya çalışıyoruz.

*Disiplin, profesyonellik ve takım çalışması diğer önemli bir değerimiz. Biz, hizmet ve değer yaratma anlayışıyla üstlendiğimiz işlerde başarı ve sonuç odaklı olmaya çalışıyoruz, bunu da sonuç odaklılık prensibiyle tanımlıyoruz.

"ÜÇ AŞAMALI DENETİM SÜRECİ"

Türkiye Varlık Fonunun, denetiminden de bahseden Ermut, "3 aşamalı bir denetim sürecine tabi. Bu aşamalar; bağımsız denetim süreci, Devlet Denetleme Kurulu denetimi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu denetim süreci. Portföyümüzdeki tüm şirketler, önceki denetim usullerini aynı şekilde muhafaza etmektedir. Türkiye Varlık Fonu, 2020 yılı konsolide bilanço büyüklüğünün yüzde 88i Sayıştay denetimine tabidir. Önemli kamu varlıklarımız olan Ziraat Bankası, Halkbank, TPAO, PTT, BOTAŞ, Eti Maden, TÜRKSAT, ÇAYKUR, Türkiye Denizcilik İşletmeleri gibi şirketlerimizin hepsi, aynı zamanda Sayıştay denetiminde" bilgilerini paylaştı.

Ermut ayrıca, Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik altında birleştirilen kamu sigorta şirketlerinin 6,5 milyar TL'lik bedelle satın alınmasını tamamladıklarını belirterek, "Turkcell'e yine yüzde 26,2 oranında hissedar olunabilmesi için bir dizi sözleşmeler imzalanmış oldu" dedi.

Türkiye Varlık Fonu finans sektörü hasılatının 18,7 milyar TL artış kaydettiği bilgisini paylaşan Ermut, "Brüt kar marjının yüzde 3 artışla yüzde 22 seviyesine çıktığını, bankacılık sektörünün karlılığının bu anlamda arttığını söyleyebiliriz. Pandemi döneminin olumsuz etkileri sebebiyle finans sektörü harici hasılatta düşüş görülmekte, ancak buna karşın brüt kar marjında ise yüzde 1lik bir iyileşme olduğunu gözlemlemekteyiz" diye konuştu.

"VARLIK FONU'NUN AKTİF BÜYÜKLÜĞÜ 2 TRİLYON 169 MİLYAR TL'DİR"

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Salim Ermut, milletvekillerinin sorularına yanıt verdi. Varlık Fonu'nun büyüklüğüne ilişkin bigi veren Ermut, "Varlık Fonu bünyemizdeki TVF Yönetim A.Ş. ilgili Yönetim A.Ş., TVF ve alt fonlarıyla bağlı şirketlerin yönetimi için kurulan yönetim şirketidir. Varlık Fonunun aktif büyüklüğü toplamda 2 trilyon 169 milyar TL'dir" ifadelerini kullandı.

"BANKALAR KENDİ RAPORLARINDA MEVZUATA UYGUN ŞEKİLDE KARŞILIK AYIRMAKTA"

Bankaların kendi raporlarında mevzuata uygun şekilde karşılık ayırdığını aktaran Ermut, "Banka yönetimleri, kredi portföyleriyle ilgili ekonomik konjonktürü göz önüne alarak serbest karşılık ayırmaktadır. Bankacılık sektöründeki ihtiyatlılık gereği ayrılan bu karşılık çok yaygın bir uygulamadır. Eğer karşılık ayrılmış olmasaydı zaten hem Ziraat Bankası hem de TVF karları 3,5- 3,505 milyar TL tam ifadesiyle olan rakamdan daha yüksek olması gerekiyordu. Bankaların UFRS raporlamasında çok yaygın bir uygulama bu. Banka yönetimi, ihtiyatlık gereği standart karşılığa ek olarak bir karşılık ayırmıştır. UFRS, bu şekilde ayrılan karşılığı kabul etmemektedir" açıklamasında bulundu.

Ermut, BOTAŞ'la ilgili soruyu şöyle yanıtladı:

*BOTAŞ stokları, 2020 yılı sonunda sayılmış, herhangi bir fark görülmemiştir. 2019 yıl sonu itibarıyla 4 büyükler tarafından yani 4 büyük denetim kurumu diye geçen kurumlar tarafından uluslararası standartlarda denetlenmeye başlanan BOTAŞ'ın denetçi kurumu, 31 Aralık 2019 sayım tarihi itibarıyla henüz belli değildi.

*Stokların miktarsal farkı, açılıştaki şarttan kaynaklanmaktadır. Buna ek olarak, uluslararası gaz alım anlaşmaları gizlilik sebebiyle denetçilerle paylaşılmamaktadır. Dolayısıyla, maliyet kalemi için denetim görüşü bu yüzden oluşturulamamıştır.

*BOTAŞ'ın uluslararası satışlarından doğan alacağına ilişkin denetçi tarafından gönderilen mutabakata pandemi sürecindeki kısıtlı denetim süresinde yanıt alınamamıştır. Uluslararası gaz anlaşmalarının gizliliği gerekçesiyle müşteri bilgileri denetçiyle paylaşılamadığından alternatif olarak da test edilememiştir.

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası rezervi ile TVF'nin, Türkiye Varlık Fonu'nun ilişkisi nedir" sorusuna Ermut, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası rezervi, Türkiye Varlık Fonu portföyünde yer alan Ziraat Bankası ve Türkiye Halk Bankası'ndan gelmektedir. İlgili şirketler tam konsolidasyon yöntemiyle finansal tablolara dahil edilmektedir" dedi.

Ermut, kısa vadeli yükümlülükler içerisinde yüzde 86 paya sahip finans sektörünün faaliyetlerinden borçların da 556 milyar TL arttığını belirtti.

Muhalefet milletvekillerinin, 'Türkiye Varlık Fonu alt şirketi kuramaz' eleştirisine Ermut, "Kanunda, 'Şirket ve şirket tarafından kurulacak diğer şirketler' diye yazmaktadır açıkça. Hiçbir kanun ve düzenlemede 'Türkiye Varlık Fonu şirket kuramaz' diye bir hüküm bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı. DHA

[old_news_related_template title="Varlık Fonu yönetimine ‘ince ayar’" desc="" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/19/iecrop/cigdem-toker_16_9_1639945979.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/cigdem-toker/varlik-fonu-yonetimine-ince-ayar-6837115/"]