Elon Musk, Cuma gecesi Twitter hesabından attığı mesajda, Ukrayna'nın işgalinin ardından yabancı hükümet yetkililerinin Musk'ın sahibi olduğu uydu internet şirketi Starlink'ten "Rus haber kaynaklarını engellemesini" istediğini iddia etti.

Musk, yaptığı açıklamada, "Silah zoru olmadıkça bunu yapmayacağız. Mutlak bir şekilde ifade özgürlüğünü savunduğum için üzgünüm." dedi.

Musk, bu hafta Ukrayna'ya, şirketin uydu tabanlı internet hizmetine bağlanmak için kullanılabilecek bir kamyon dolusu Starlink anteni gönderdi. Ukrayna Başbakan Yardımcısı, geçtiğimiz hafta Rusya'nın iletişim altyapısına yönelik saldırılarına devam ederse Ukraynalıların internet erişimini kaybedebileceği korkusunu dile getirmişti.

STARLİNK KULLANICILARINA TAVSİYELER VERMİŞTİ

Öte yandan, Elon Musk, Ukrayna’daki Starlink kullanıcılarını, devam eden savaşta hedef alınabilecekleri için sistemi sadece gerektiğinde açmaları konusunda uyardı. Musk, Twitter’da Starlink’in hedef alınma olasılığının yüksek olduğunu yazdı. SpaceX CEO’su, kullanıcılara anteni insanlardan mümkün olduğunca uzağa yerleştirmelerini ve algılanmamak için cihazı hafifçe örterek kamufle etmelerini tavsiye etti.

Ev tipi çanak antenlere benzeyen terminaller, yüksek hızlı internete erişmek için Starlink uydularına bağlanıyor. Standart bir Starlink kitinin fiyatı ise 499 dolardan satılıyor.

RT gibi Rus haber kaynakları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in küresel megafonu olarak yayın yapıyor. Cuma günü, Putin, haber kuruluşlarının Rusya'daki veya Rusya'dan gelen haberleri doğru bir şekilde bildirmelerini imkansız kılan bir sansür yasasını da hayata geçirdi.

[old_news_related_template title="Rusya'dan Ukrayna'da insani koridor açılması için kısmi ateşkes ilanı" desc="Rusya, ağır bombardımanın sürdüğü Ukrayna’nın Mariupol kentinde sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes ilan etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/05/iecrop/donetsk2-reuters_16_9_1646463491.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusyadan-ukraynada-insani-koridor-acilmasi-icin-kismi-ateskes-ilani-6990245/"]

[old_news_related_template title="Kadirov, Putin'e seslendi: Askerlerimizin öldüğünü izleyemem" desc="Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından binlerce Çeçen savaşçıyı bölgeye gönderen Çeçenistan lideri Kadirov, Rusya lideri Putin’den Çeçen birliklerin şehirleri hızla ele geçirmesine yeşil ışık yakmasını istedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/05/iecrop/kadirov-reuters_16_9_1646461471.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/kadirov-putine-seslendi-cecen-savascilar-bu-isi-bir-iki-gunde-bitirir-6990177/"]

[old_news_related_template title="Rusya-Ukrayna savaşı... Ukrayna'dan Rus askerlere tecavüz suçlaması" desc="Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin onuncu gününde Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Rus askerlerinin ele geçirdikleri şehirlerde kadınlara tecavüz ettiğini iddia etti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/05/iecrop/eh2pqmgkpriqhlp7bxmxunzf5q_16_9_1646463373.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-ukrayna-savasi-ukraynadan-rus-askerlere-tecavuz-suclamasi-6990201/"]