İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, sigorta şirketi ortaklığı olduğu ve bakanlık görevi sürerken şirket faaliyetlerini sürdürdüğü, bir sır değil. (Soylu, poliçe basan yazıcıdan çıkan sese duyduğu sempatiyi Habertürk TV yayınında meslektaşlarımıza açıklamıştı.)

(Bir ayağı iş dünyasında olan bazı bakanların, kamu görevi olan bakanlık ile özel sektördeki işlerini birlikte yürütmesi, neredeyse kanıksanmış durumda.)

★★★

Soylu’nun, kurucusu olduğu ilk aile şirketi Engin Sigorta’daki pay devrini, bu köşede duyurmuştuk. Bununla birlikte Bakan Soylu’nun, 2021 yılı başında, Engin Levent Soylu ile birlikte kurduğu yeni şirketi, Esigortan Sigorta Acentelik Hizmetleri A.Ş.’deki ortaklığı sürüyor.

Ticaret Sicil Gazetesi herkese açık. Toplam 100 bin TL sermayeyle kurulan Esigortan’ın, son yedi ayda tanınmış sigorta şirketlerinden ardı ardına aldığı acentelikler Ticaret Sicil Gazetesi’nde kayda geçmiş.

Esigortan’ın aldığı son acentelik, kendisini “prim üretiminde sektör lideri” olarak tanımlayan şirketten gelmiş: Türkiye Sigorta A.Ş.

Türkiye Sigorta’nın sigortan’ı “vekil tayin ettiğine ilişkin” karar, 10 Ağustos 2022 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanmış.

Süleyman Soylu’


BİRLEŞME TANITIMI SARAY’DA YAPILDI

Türkiye Sigorta A.Ş., Eylül 2020’de kamu sigorta ve emeklilik şirketlerinin birleşmesiyle kuruldu. Vakıfbank bünyesindeki Güneş Sigorta; Ziraat Bankası ile Halkbank bünyesindeki Ziraat Sigorta ile Halk Sigorta’yı devraldı. (Yanısıra Ziraat Emeklilik, Halk Emeklilik, Vakıf Emeklilik şirketleri de.)

Türkiye Sigorta’nın tanıtımı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı kompleksindeki  Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Adını gücünden alan Türkiye Sigorta’nın sigorta sektörümüzü küresel rekabette zirveye taşımasını ümit ediyorum” demişti.

TÜRKİYE VARLIK FONU’NDA

Şirketin yüzde 81.10 payı Türkiye Varlık Fonu’nun kurduğu TVF Finansal Yatırımlar A.Ş.’ye ait. Kalanı Borsa İstanbul’da işlem görüyor.

★★★

Devirlerle birlikte Güneş Sigorta’nın ticari ünvanı Türkiye Sigorta A.Ş. oldu. Türkiye Sigorta’nın 2021 Faaliyet Raporu’ndan bazı veriler:

■ Aktif büyüklük: 14.3 milyar TL

■ Prim üretimi: 11.8 milyar TL

■ Aktif müşteri: 5.8 milyon

■ Net kârı: 1.1 milyar TL

■ Pazar payı: 13.4

ACENTE GELİRİ

Daha önce Engin Sigorta’nın çok büyüdüğü yönündeki haberlere, şirketten sert bir açıklama gelmişti. Şirket gelirlerine ilişkin detaylı bilgi de verilen o açıklamadan bir bölüm:

“Sigorta acentelerinin, ana şirket adına düzenledikleri poliçelerden elde ettikleri komisyon gelirleri haricinde herhangi bir gelirleri yoktur. Acentenin kârlılığı da komisyon gelirlerinden tüm giderlerin düşülmesiyle hesaplanır.”

★★★

Yeni şirket Esigortan’ın aldığı acenteliklerin mali ölçeğini de taraflar açıklamadan bilmek mümkün değil. Kaldı ki, kamu görevi ile özel sektör işinin birlikte yürütülmesinin bu kadar kanıksanmışlığı yanında çok da önemli değil.


İstanbul Havalimanı’nda şaibeli hesaplar


Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı’nın ekonomiye katkılarıyla ilgili tivit attı. İktisatçılar neresini düzelteceğini bilemedi.

Bakalım Bakan Karaismailoğlu’nun paylaştığı verilere:

Milli Gelire 23.75 milyar Euro katkıda bulunmuş. Devletin cebinden sıfır Euro çıkmış. 26 milyar Euro kira alınacakmış. Açıldığından bu yana ekonomiye 80.7 milyar Euro katkıda bulunmuş. Toplam 246.4 milyon Euro tasarruf edilmiş.

Hesapların nasıl yapıldığı belli değil. Kim hesaplamış, hesapta neyi esas almış hiçbir detay yok.

Devasalık tek ölçü mü? Metrosu bile olmayan, finansman paketinin çoğu kamu bankalarından karşılanmış bir yatırımdan söz ediyoruz.

Üstelik o finansman sağlanırken kamu bankalarının sahibi, bugünkü gibi Varlık Fonu değil, gerçekten kamuydu. Hazine’ydi yani.

Devletin cebinden sıfır Euro mu çıkmış?

“Eşitlik Yerelde Başlar”


İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararıyla çıkıldı. Danıştay da bu çıkışı hukuka gayet uygun buldu ama kadınlar yılmıyor. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) İzmit Belediyesi ev sahipliğinde bir çalıştay düzenledi. İstanbul Sözleşmesi mekanizmalarının uygulanmasına ilişkin protokole imza atan belediyelerle gerçekleştirilen çalıştay iki gün sürdü.



Şimdi Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı bir kitaba dönüşüyor.

Bugün Haliç Kongre Merkezi’nde İBB ev sahipliğinde yapılacak tanıtım, “Eşitlik Yerelde Başlar” sloganıyla duyuruluyor. TKDF Başkanı Canan Güllü, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu konuşmacı olarak katılıyor.

İstanbul Sözleşmesi’nden dönüş yok.