Dünya nefesini tutmuş Arjantin-Fransa arasındaki finale kilitlenmişti. Arjantin devlet başkanı Alberto Fernandez Twitter’dan duyurdu: “Milyonlarca yurttaşım gibi ben de finalin tadını evimde çıkaracağım. Muhteşem anı halkımla birlikte yaşayacağım. En iyilerimiz sahada, şanlı taraftarımız da tribünlerde olacak!”
Bir kısım medyamız borç içinde yüzen, enflasyon ve hayat pahalılığı ile boğuşan Arjantin’i yöneten devlet başkanının hassasiyetini alkışladı. “Para harcamamak için Katar’a gitmedi” falan derken, final maçını izlemek üzere özel uçağına atlayıp Katar’a giden dünya liderimize taş attı!
Doğru muydu yoksa bu karşılaştırma ile Erdoğan’ın günahı mı alındı?
***
Karşılaştırmaya gel öyleyse...
1 ABD dolar 172 Arjantin Pezosu! Devletin doları olduğu gibi mavi dolar, paralel dolar, siyah dolar, turist doları da var! Karaborsa doların adı...
Bizde de benzer değil mi? Merkez Bankası’nın rakamı var, bankaların rakamı var, Tahtakale var, faizcinin doları var, kara paracının var, üzerine karını koyup satan döviz bürosu rakamı var!
Arjantin’de asgari ücret 69 bin 500 pezoya çıkarıldı. Bir asgari ücret 404 dolar ediyor...
Bizde 5 bin 500 lira olan asgari ücretle dolar almaya kalk, 295 dolar!
Arjantin’de enflasyon yüzde 100’e koşuyor, son 30 yılın rekoru.
Bizde hükümetin enflasyonu yüzde 84, son 24 yılın rekoru. Halkın enflasyonu ise yüzde 170, dünya rekoru!
Bu yıl dokuzuncu kez faiz artırıldı, politika faizi 38’den yüzde 75’e çıktı. Faiz sürekli artarken enflasyonu sürekli yükselen tek ülke Arjantin.
Biz politika faizini sürekli düşürdük. Faiz düşerken dolar 8 liradan 19 liraya çıktı. Yüzde 18 olan enflasyon 85’e çıktı! Türkiye, dünya üzerinde enflasyon artarken faizi indiren tek ülke!
Arjantin devlet başkanı Fernandez, “Geliri ellerinde tutmak isteyen gruplar, şirketler açgözlülükle karlarını maksimize etmek istiyorlar. Pandemiden yararlandılar şimdi de Ukrayna ile Rusya arasındaki savaştan yararlanmak istiyorlar. Arjantin halkından, işçilerden sabır ve fedakarlık istiyorum” dedi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, artan hayat pahalılığını küresel ölçekteki artışa ve içerideki fırsatçılara bağlayarak, “Milletimizden sabırlı olmasını, bize güvenmesini istiyorum. Böyle dönemler hep birlikte fedakarlık yapmamız gereken dönemlerdir” dedi.
Bu arada Arjantin’in brüt dış borç stoku 382 milyar dolara ulaştı.
Türkiye’nin brüt dış borç stoku ise 444.4 milyar dolar oldu.
Arjantin hükümeti borçları çevirebilmek için dışarıdan yeni borç arıyor! IMF ile sürekli masaya oturuyor. Fernandez, acil ihtiyaç 5 milyar dolar borç için IMF Başkanı ile bizzat görüştü. Gazetecilerin sorusu üzerine de, “Ekonomi felç olmadı, büyümeye devam ediyor ve iyi” dedi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan borçları sıfırlayıp IMF’ye borç verir hale gelen(!) memleketimiz için ‘katiller’ falan dediği Suudi Arabistan’la sıcak temaslar sonucu 5, kankamız Katar Emiri’nden ise 10 milyar dolar borç işini bizzat çözdü. Daha sonra, “İşler gayet iyi gidiyor. Büyümeyi esas alan yeni ekonomi modelimizin müspet etkilerini görüyoruz” dedi.
Arjantin’de hayat pahalılığı ve enflasyonun nedeni iç ve dış düşmanlara bağlanıyor. Devlet başkanına göre vahşice saldırılar düzenleniyor, fakat kendileri direniyordu.
Türkiye’de ise enflasyon ve hayat pahalılığının suçluları ekonomik saldırılarını sürdüren dış güçler ile başta ‘üç harfliler’ olmak üzere açgözlü zincir marketler.
Dolar rezervlerinin kıtlığı yüzünden Arjantin merkez bankası bir karar aldı. Yurt dışı uçak biletleri ve yurt dışındaki turizm hizmetlerinin kredi kartlarıyla taksitli finansmanı bundan böyle yapılmayacak.
Türkiye’deyse 2 bin liralık tüketici kredisi çekerken bile şöyle bir söz alınıyor artık: Bu kredi ile ekmek çarpsın dolar ya da euro almayacağım!
Arjantin’deki ekonomi uzmanları hayat pahalılığı ve çığırından çıkan enflasyonu, ‘kötü ekonomi yönetimi ve 7/24 para basılmasına’ bağlıyor.
Bizim Darphanenin gece gündüz çalıştığı ise piyasadaki gıcır 100’lük, 200’lüklerden belli!
Arjantin’de milletin dolarla uçak bileti almasına bile sınırlama getiren Devlet başkanı 1 Aralık’ta bir karara imza attı. Buna göre, devlet başkanı için 25 milyon dolara Boeing 757-256 uçak alınacak. Uçak, mürettebat hariç 39 kişilik!
Memleketimizde cumhurbaşkanlığı uçak filosunda biri dünyanın en büyük ve pahalılarından Boeing, iki Airbus, helikopter ve rivayete göre 8 ila 12 uçak bulunduğundan yeni uçağa şimdilik ihtiyaç yok!
Arjantin’i yöneten ve üç adı bulunan Alberto Angel Fernandes keskin bir solcu.
Bizi 20 yıldır idare eden Recep Tayyip Erdoğan ise kendi deyimiyle liberal muhafazakar!
***
Bizde faiz sebep enflasyon netice, onlarda ise enflasyon sebep faiz neticeydi! Neticede, biz düşürürken faizi enflasyonu patlattık, onlar yükseltirken faizi enflasyonu patlattı...
Millet acından sürünürken trişkadan teyyare işlere milyon dolarlar ödersen Messili takımın dünya şampiyonuymuş, solcuymuşsun, liberal muhafazakarmışsın hiç fark etmez. İki yakan bir araya gelmez.
Uyanıp oy verdiklerine bakmazsan sonuç değişmez ya Araplar’ın ya da IMF’nin kapısında bulursun kendini!