Deprem felaketi sonrasında “Asker geç çıkarıldı” eleştirilerine cevap veren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Uzaktan böyle ahkâm kesmekle olmuyor. Hududu kim koruyacak, Suriye’de kim kalacak? Suriye’yi mi boşaltacağız, Irak’ı mı boşaltacağız!” dedi. Suriye ve Irak sınırlarımızı Malatya’da konuşlu 2. Ordu Komutanlığı koruyor. Ancak Ege’deki sınırlarımızı koruma sorumluluğu Ege Ordusu Komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na aittir.

Öyle gelişmeler oluyor ki inanın yazarken üzülüyor, ama kamuoyunun da olup bitenden haberinin olmasını istiyoruz. Yunan askerleri elini kolunu sallayarak Ege’deki sınırlarımızı ihlal ediyor, adalarımız bir bir elden çıkıyor. Bu konuda arada bir açıklama yapılıp konu geçiştiriliyor.

YENİ ÜSSÜ AÇTILAR

Yunan Savunma Bakanı Yardımcısı Nikolaos Hardalias, 16 Şubat 2023’te, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Konstantinos Floros ile birlikte İzmir Koyun Adası’na geldi, yenilenen Yunan Askeri Üssü’nün açılış törenine katıldı. Hardalias’ın adadaki faaliyetleri Yunan Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı resmi internet sitelerinde yayınlandı. İzmir İl sınırları ve 6 millik Türk karasuları içinde bulunan Koyun Adası 2004’ten beri Yunan işgali altında.

Askeri Üs’te konuşlandırılan uçaksavar silahları ve zırhlı araçlar ile adanın Çeşme ilçemize bakan tarafına taşların üzerine çizilen dev Yunan bayrağı dikkat çekti.



DENİZALTI KABLOSU DÖŞEDİ!

Türkiye, depremin yaralarını sarmak için uğraşırken, Yunanistan, İzmir Koyun Adası’nın doğusunda bulunan Askeri Üsse ana kıtasından elektrik çekmek için Türk Karasuları’na denizaltı kablosu döşedi. Yunan Elektrik Dağıtım Şirketi (Hellenic Electricity Distribution Network Operator) Çeşme’ye 3 mil uzaklıkta Türk Karasuları’na denizaltı kablosu döşerken yetkililerimiz bu duruma seyirci mi kaldı?

Biliyoruz ki gelişmeleri Milli Savunma Bakanlığı yakından izliyor. Ancak bu konuda Cumhurbaşkanının bir talimatı olmadan her hangi bir adım atılması söz konusu değil. Cumhurbaşkanına adalarla ilgili gelişmeler konusunda da kuşkusuz bilgi aktarılıyordur. Ancak bu konuda talimatı olmadığı için adım atılamıyor. AKP iktidarı döneminde bizim bildiğimiz 20, bazı yetkililere göre bunun kat kat fazlası ada Yunanistan tarafından işgal edilmiş durumda.

Türk Karasuları, Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal sınırları içindedir. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin 79. maddesine göre Türk Karasularına giren denizaltı kablolarına uygulanacak şartları belirleme hakkı Türkiye’ye aittir.

SIRA 21. ADAMIZDA MI?

Yunan Savunma Bakan Yardımcısı Hardalias’ın, Koyun Adası Belediye Başkanı George Daniil ile birlikte askeri üste çektirdiği fotoğrafta birlik, sorumluluk alanına Antiipsara Adası’nın da dahil edildiği görülüyor. Adalarımızla ilgili her gelişmeyi yakından izleyen ve olup bitenleri büyük üzüntü içinde anlatan Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, şunları anlattı:

“Oysa Antiipsara Adası İzmir İl sınırları içinde olup İstanbul’daki Büyükada’nın büyüklüğündedir. Antiipsara Adası’na kilise inşa eden, adayı Yunan askeri birliğinin sorumluluk alanına dahil eden Yunanistan, 21. adamızı işgale hazırlanıyor. Diplomatik ve siyasi tedbirler alınmalı ve işgali önlemek için Türk Silahlı Kuvvetleri’ne direktif verilmelidir. Bütün bu uyarılara rağmen Yunanistan önümüzdeki aylarda Antiipsara Adası’nı işgal ederse AKP Hükümeti işgalden kanunen ve hukuken sorumlu olacaktır.”

Bugüne kadar 20 adamız Yunan işgali altında. Bu işgale hep seyirci kalındı. 21. Adamız da Yunan işgaline girmekte olduğunu biz şimdiden söyleyelim.

“Katır pilotluğundan helikopter pilotluğuna”


Dönemin İçişleri Bakanı Nahit Menteşe ile birlikte Suriye’ye gitmiştim. İki ülke yetkilileri arasındaki en önemli gündem, bölücü terör örgütü PKK’nın Suriye’den çıkarılması, Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye teslim edilmesi ya da başka bir ülkeye sınır dışı edilmesi vardı. O toplantıda, Türk tarafınca “Suriye Hava Kuvvetlerine ait Suveyda Hava Üssünde, teröristlere helikopter pilotluğu eğitimi veriliyor” denildi.

Örgütün helikopteri yoktu ama pilotlarını hazırlıyorlardı. Bununla ilgili ilginç bir öyküyü de anlatayım: Teröristler kandırılıp dağa götürülürken onlara “helikopter pilotu” olacağı söyleniyordu. Terörist katırın üstüne bindiğinde, “İşte sizin helikopteriniz” denildiği ifadelere de yansımış, o ifadeler “Kandırıldık” sözcüğüyle son bulmuştu.

GİZEMİNİ KORUYOR

Örgüt başı Abdullah Öcalan’ın sınır dışı edilmesi, Suriye’nin örgütsel faaliyetlere izin vermemesiyle farklı bir noktaya gelinmişti. Aradan yıllar geçtikten sonra PKK’nın helikopteri olduğunu, ancak helikopter düşünce öğrendik. PKK ve onun Suriye uzantısı YPG’ye birilerinin helikopter vermesi kuşkusuz önemli bir gelişme.

Biliyoruz ki bölücü örgüte ABD her türlü desteği veriyor. Ama bu helikopter de neyin nesi? Henüz ilgili makamların elinde de açık kaynaklarda yer alan bilgi dışında farklı, özel bir bilgi yok. Kazanın meydana geldiği alanda ne amaçla bulundukları da muamma. Talabani’nin olayda önemli bir rolünün bulunduğu sanılıyor.

Bu arada bir farklı bilgiye ulaştım. Terör örgütüne hava savunma sistemi kurulması için de çalışmalar yapılıyor. Suriye Devletiyle ilişki kurulmadıkça benzer sürprizlerle her zaman karşılaşabiliriz.