ASUMAN ARANCA/ANKARA

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cezmi Baskın'ın başrolünü oynadığı ve Türkiye’de gerçekleşen bir sosyalist devrim ve devrimin günlük yaşama etkilerini anlatan 2011 yapımı “Devrimden Sonra” filmini izlemek isteyen bir mahkuma, izin verilmemesine ilişkin kararı iptal etti.

Siyasi bir suçtan mahkum olduğu cezasını İzmir Kırıklar Cezaevinde çeken Ali Karatay’a ailesi tarafından “Devrimden Sonra” isimli Türk filminin yer aldığı bir CD gönderildi. Ancak cezaevi yönetimi, CD’yi “içeriğinde siyasi propaganda yapıldığı, halkı bölmeyi amaçlayan propaganda yapıldığı, belli ideolojileri övdüğü” gerekçesiyle hükümlüye vermedi. İzmir İnfaz Hakimliği de, Karatay'ın itirazını reddetti.

AYM, filmin içeriğine de değindi

Karatay bunun üzerine Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Yüksek Mahkeme, de Anayasa'daki ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini belirterek, tespit edilen ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesine karar verdi.

AYM kararının gerekçesinde, filmin içeriğine de değinilerek, filmde sosyalist devrimin ardından günlük hayattaki değişimlerin konu edildiği, hayatın her alanında ve farklı toplumsal kesitlerdeki yansımalarının anlatıldığı, senaryonun birbirinden bağımsız farklı hikayeler üzerine kurgulandığı" anlatıldı.