Diyarbakır'ın geleneksel tatlısı haline gelen, karpuz ve örgü peynirinden sonra Türk Patent ve Marka Kurumunca da tescili onaylanan burma kadayıfı konusunda ustalar iddialı. Gaziantep baklavası ile yarışan burma kadayıfını tüm Türkiye'ye tattıracaklarını dile getiren kadayıfçı Sıtkı Usta'nın oğlu Mehmet Altunbay, ayda ortalama 12 ton kadayıf ürettiklerini belirterek, tatlı üretiminde kilo bazında da Gaziantep'i geçeceklerini söyledi. Ayrıca burma kadayıf üreten tatlıcılar Diyarbakır ili haricinde Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerde de şube sayısını arttırıyor.

NASIL YAPILIYOR

Peki buma kadayıf nasıl yapılır? İlk aşamada çiğ kadayıfın dökümü yapılıyor. Daha sonra hazırlanan çiğ kadayıf fıstık ile harmanlanıp kadayıf dolduruluyor. Doldurduktan sonra da kadayıfı pişirme aşamasına getiriliyor.

resimid_4790051

TURİSTLER BURMA KADAYIF GÖTÜRÜYOR


Kente gelen turistlerin giderken de kadayıf götürdüklerini belirten esnaf, Gaziantep'te meşhur baklavanın yerini artık Diyarbakır'ın burma kadayıfı aldığını söylüyor.

resimid_4790035


 

SEVEREK YAPILMAZSA BİR TAT OLMAZ"

Kadayıf ustası Ahmet Polat ise, işlerini severek yaptıklarına dikkat çekerek şunları kaydetti: "Severek yapılmadığı zaman bir tat olmaz. Türkiye'de ve Diyarbakır'da rakibimiz yok ve Diyarbakır'ın tadını Türkiye'ye tattırma konusunda iddialıyız."